Τελέστηκε το πρωί της Κυριακής 14/4 στον Ιερό Ναό Παναγίας της Φανερωμένης στη Λευκωσία, το ετήσιο εθνικό μνημόσυνο της Ευφροσύνης Προεστού, που έμεινε γνωστή στην ιστορία ως η Κυρά της Λαπήθου.

Συμπληρώθηκαν σήμερα 26 χρόνια από τον θάνατο της αλύγιστης κυράς της Λαπήθου, Ευφροσύνης Προεστού, από τις πιο ηρωικές μορφές του 1974. Αψηφώντας το θάνατο, τον Αύγουστο του 1974, η Ευφροσύνη Προεστού, είχε κρύψει στο σπίτι της δώδεκα στρατιώτες, υπέστη βασανιστήρια και φυλακίστηκε με κίνδυνο να χάσει την ίδια της την ζωή από τον βάρβαρο Τούρκο εισβολέα, όμως η υπερηφάνεια της Ελληνίδας την κράτησαν στη ζωή. Παραμένοντας αλύγιστη και περήφανη Ελληνίδα, δεν μίλησε για τους φαντάρους μας, οι οποίοι μέχρι και σήμερα τιμάνε με την παρουσία τους την ηρωική «μάνα» που τους προστάτευσε.

Από την πλευρά του το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο ήταν και πάλι παρών, όπου στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)  κατέθεσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος και υποψήφιος Ευρωβουλευτής, Γεάδης Γεάδη.

Τέτοιες ηρωικές μορφές μας δίνουν θάρρος και τόλμη, στον αγώνα τον οποίο διεξάγει το κίνημά μας. Ευχή μας να τιμήσουμε μία μέρα την Ευφροσύνη Προεστού, σε μια Ελεύθερη και Ελληνική Λάπηθο.