Τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας της Φανερωμένης στη Λευκωσία, το ετήσιο εθνικό μνημόσυνο της Ευφροσύνης Προεστού, που έμεινε γνωστή στην ιστορία ως «η Κυρά της Λαπήθου».

Συμπληρώθηκαν χθες 29 χρόνια από τον θάνατο της, μιας από τις πιο ηρωικές μορφές του 1974. Αψηφώντας το θάνατο, τον Αύγουστο του 1974, η Ευφροσύνη Προεστού, είχε κρύψει στο σπίτι της δώδεκα στρατιώτες, υπέστη βασανιστήρια και φυλακίστηκε με κίνδυνο να χάσει την ίδια της την ζωή από τον βάρβαρο Τούρκο εισβολέα, όμως η υπερηφάνεια της Ελληνίδας, την κράτησε στην ζωή.

Παραμένοντας αλύγιστη και περήφανη Ελληνίδα, δεν μίλησε για τους φαντάρους, οι οποίοι μέχρι και σήμερα τιμάνε με την παρουσία τους την ηρωική αυτή «μάνα» που τους προστάτευσε με κίνδυνο της ζωής της.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ) ήταν όπως κάθε χρόνο παρών. Στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου του Ε.ΛΑ.Μ. Χρίστου Χρίστου κατέθεσε ο Επαρχιακός Λευκωσίας Γιώργος Τοούλας.

Τέτοιες ηρωικές μορφές, μας δίνουν θάρρος και τόλμη στον αγώνα τον οποίο διεξάγει η Παράταξη μας. Ευχή μας να τιμήσουμε μία μέρα την Ευφροσύνη Προεστού σε μια Ελεύθερη Λάπηθο! (Στην φωτογραφία ο Επαρχιακός ΕΛΑΜ Λευκωσίας Γιώργος Τοούλας και ο Αναπληρωτής Επαρχιακός Ιωσήφ Κορφιάτης).

ΑΘΑΝΑΤΗ!