Αντιπροσωπεία του ΕΛΑΜ παρευρέθηκε στην τελετή για την παραλαβή του ανακαινισμένου κτηρίου που φιλοξενεί το ιστορικό σκάφος ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ που έγινε στην περιοχή ΑΛΥΚΗ στην Χλώρακα της Πάφου. Να αναφέρουμε ότι το πλοιάριο έτυχε εκτενούς συντήρησης μετά από 60 χρόνια παραμονής του στο μουσειακό χώρο.

Ιστορικός Χώρος του Αγώνα στην Ακτή Χλώρακας

Στην περίοδο του κυπριακού απελευθερωτικού αγώνα 1955-1959 η περιοχή ήταν μια απόμακρη ερημική ακτή, γι’ αυτό και επιλέγηκε ως ο τόπος για τη μυστική άφιξη από την Ελλάδα του Αρχηγού του Αγώνα Γεωργίου Γρίβα Διγενή και για την παραλαβή των πρώτων φορτίων οπλισμού.

Για τα πολύ σημαντικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν εδώ, κατά την προετοιμασία του Αγώνα της ΕΟΚΑ το 1954 και αρχές του 1055, η ακτή της Χλώρακας και ιδιαίτερα οι τοποθεσίες ‘‘ Αλυκή‘‘, «Ροδαφινια» και ‘‘Βρεξη», αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς μνημειακούς χώρους του απελευθερωτικού αγώνα 1955-1959. Στο χώρο αυτό πρωτάναψε η φλόγα της ελευθερίας και από το χώρο αυτό σκορπίστηκε το μήνυμα σε ολόκληρη την Κύπρο για την αποτίναξη του αποικιακού ζυγού.

Το πλοιάριο Άγιος Γεώργιος

Μετά τη μυστική άφιξη στην Κύπρο του Αρχηγού του Αγώνα Διγενή, η Μυστική Επιτροπή Αγώνα των Αθηνών μίσθωσε το μικρό πετρελαιοκίνητο καΐκι «Άγιος Γεώργιος» με καπετάνιο τον Ευάγγελο Λουκά Κουταλιανό, που είχε έρθει και προηγουμένως μυστικά στην Κύπρο ως κυβερνήτης του πλοίου »Σειρήν». για να μεταφέρει φορτίο οπλών και πυρομαχικών. Στο καΐκι, εκτός από τον καπετάνιο, επέβαιναν ο πλοιοκτήτης Ανάργυρος Μέλλος και οι ναύτες Μιχάλης Χριστοδουλάκης και Μιχάλης Αλιφραγκής.

Το καΐκι ξεκίνησε από την Ελευσίνα, κοντά στον Πειραιά, για τη Ρόδο στις 13 Ιανουαρίου. Από τη Ρόδο αναχώρησε για την Κύπρο στις 23 Ιανουαρίου, αφού παρέλαβε και τον Αργύρη Καραδήμα. Οι Άγγλοι γνώριζαν από την αρχή όλες τις κινήσεις του καϊκιού, yι’ αυτό και με το περιπολικό σκάφος ‘‘Τσαριτυ» κατόπτευαν την ακτή από τη θάλασσα, ενώ αστυνομικές δυνάμεις παρακολουθούσαν από την ξηρά.

Το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου 1955, στην τοποθεσία «Ροδαφίνια», 1500 μέτρα νοτιότερα από την τοποθεσία »Αλυκή» κατέπλευσε το πλοιάριο όπου το περίμενε ομάδα εφτά αγωνιστών από τη Χλώρακα, για να παραλάβουν το φορτίο του καϊκιού.

Την ομάδα των αγωνιστών αποτελούσαν ο ομαδάρχης Κώστας Λεωνίδα και οι Χριστάκης Εύζωνας, Κυριάκος Μαυρονικόλας, Νικόλας Μαυρονικόλας, Μιχαλάκης Παπαντωνίου, Νικόλας Πενταράς και Χριστόδουλος Πενταράς. Με την ομάδα παραλαβής ήταν και ο εκ των μελών της Μυστικής Ομάδας Αθηνών Σωκράτης Λοϊζίδης, που περίμενε για να επιβιβαστεί στο καΐκι και να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Οι πρώτοι συλληφθέντες και καταδικασθέντες

Το καΐκι είχε επισημανθεί από τους Άγγλους και αστυνομική δύναμη έσπευσε στην περιοχή ‘‘Ροδαφίνια’’.

Μια βάρκα από το καΐκι μετέφερε στην ακτή σε τρεις διαδρομές στρατιωτικό υλικό το οποίο μέλη της ομάδας τοποθέτησαν σε μικρό υπόστεγο μηχανής άντλησης νερού, εκατόν περίπου μέτρα από την ακτή

Σε κάποια απόσταση από την ακτή η αστυνομική δύναμη συνέλαβε το Μιχαλάκη Παπαντωνίου και τον Κυριάκο Μαυρονικόλα, τους οποίους ο ομαδάρχης είχε στείλει να φέρουν προμήθειες για το καΐκι. Προχωρώντας προς την ακτή η αστυνομική δύναμη συνέλαβε ακόμη τέσσερα μέλη της ομάδας, που είχαν μεταφέρει στο μικρό υπόστεγο της μηχανής τα πρώτα κιβώτια με δυναμίτιδα και στη συνεχεία συνέλαβε και τους υπολοίπους στον τόπο της εκφόρτωσης.

Ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης ειδοποίησε με φωτοβολίδες το πολεμικό. Το πλοίο »Κόμετ» το οποίο αντικατέστησε το »Τσάριτυ» πλησίασε και έριξε προειδοποιητικές βολές εναντίον του καϊκιού »Άγιος Γεώργιος». Αυτό προσπάθησε να διαφύγει αλλά αναγκάστηκε να παραδοθεί αφού προηγουμένως το πλήρωμα του πέταξε στη θάλασσα το φορτίο των πυρομαχικών που είχε απομείνει.

Τα πέντε μελή του πληρώματος του πλοίου και οι έξι από τους οκτώ Κυπρίους που συνελήφθησαν στην ακτή καταδικάστηκαν στις 6 Μαΐου 1955 από αγγλικό κακουργιοδικείο στην Πάφο σε διαφορές ποινές φυλάκισης από ένα εως δώδεκα χρονιά και μεταφέρθηκαν στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας. Λίγο αργότερα ο Σωκράτης Λοιζίδης μεταφέρθηκε σε φυλακές στην Αγγλία.

Το μουσείο του πλοιάριου «Άγιος Γεώργιος»

Μετά τη σύλληψη του το καΐκι «Άγιος Γεώργιος» οδηγήθηκε στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου. Αργότερα οι Άγγλοι τo πούλησαν σε δημόσιο πλειστηριασμό.

Ο τότε δήμαρχος Πάφου Ιάκωβος Ιακωβίδης, ενεργώντας κατόπιν εντολής της Εκκλησίας το αγόρασε, για να χρησιμοποιηθεί ως μουσειακό έκθεμα ενός μουσείου για τον απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου. Με πρωτοβουλία του Παπακώστα Λεωνίδα και έξοδα της Ζήνας Κάνθερ το καΐκι μεταφέρθηκε στην ακτή »Αλυκή» της Χλώρακας τον Οκτώβριο του 1961 και τοποθετήθηκε σε κτίριο που κατασκευάστηκε ειδικά γι’ αυτό το σκοπό και το οποίο οικοδομήθηκε το 1968 από το Υπουργείο Παιδείας Το 1994 ανακαινίστηκε με δαπάνες της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου και του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959 και το έτος 2000 προστέθηκε νέα πτέρυγα.