Τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσης στο χωριό Ακάκι, το ετήσιο Εθνικό και Θρησκευτικό μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Μιχαλάκη Σάββα ο οποίος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των Άγγλων στις 11 Μαρτίου 1957, κατά την διάρκεια του Εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα ‘55 – ‘59.

Ο Μιχαλάκης Σάββα, γνωστός και ως Μιχαλάκης Χατζηκυριάκου, γεννήθηκε στο χωριό Ακάκι της επαρχίας Λευκωσίας στις 30 Ιανουαρίου του 1932. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο του χωριού και εργαζόταν ως σιδηρουργός.

Κατατάχθηκε στην Οργάνωση από την αρχή του αγώνα και διακρίθηκε για την κατασκευή βομβών δικής του επινόησης, τις γνωστές τότε “νάρκες – κανονάκια” και χειροβομβίδες τύπου “Μιχαλάκη Σάββα”.

Τον Οκτώβριο του 1956 Άγγλοι στρατιώτες κατέβασαν την ελληνική σημαία από το καμπαναριό της εκκλησίας Ακακίου και την κατέστρεψαν. Ο Μιχαλάκης τοποθέτησε άλλη στη θέση της, ναρκοθετώντας την. Όταν οι Άγγλοι στρατιώτες δοκίμασαν να την κατεβάσουν και πάλι, προκλήθηκε έκρηξη με αποτέλεσμα τον θάνατο τους.

Στις 10 Μαρτίου 1957 ο Μιχαλάκης με την ομάδα του επιχείρησαν ανατίναξη της μεγάλης γέφυρας του Σερράχη. Ο βροχερός καιρός δεν επέτρεψε πυροδότηση και η επιχείρηση αναβλήθηκε. Την επομένη ο Μιχαλάκης πρόσεξε ύποπτη κίνηση των στρατιωτών και ίχνη από τα άρβυλά τους στο ποτάμι. Έστειλε συναγωνιστή του να ειδοποιήσει τους φρουρούς και σηματοδότες για οπισθοχώρηση και ο ίδιος πήγε προς τη γέφυρα να ελέγξει τις νάρκες. Οι Άγγλοι στρατιώτες που παραμόνευαν όμως, τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν.

Εκ μέρους του Προέδρου του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ) Χρίστου Χρίστου, στεφάνι κατέθεσε ο αναπληρωτής επαρχιακός Λευκωσίας Ιωσήφ Κορφιάτης.

Την παρουσία τους έδωσαν και άλλοι συναγωνιστές, όπως η κα Πόπη Ιακωβίδου εκ μέρους του Μετώπου Γυναικών, και ο Γιώργος Τσιτλίδης εκ μέρους του Μετώπου Νεολαίας. Η αντιπροσωπεία της Παράταξης μας συνομίλησε με τους παρευρισκόμενους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα.

Στη Λεμεσό και συγκεκριμένα στο σωματείο ΖΗΔΡΟΣ στα Πολεμίδια, τελέστηκε μνημόσυνο και πραγματοποιήθηκε ειδική τελετή στην μνήμη του Σταυραετού του  Μαχαιρά Γρηγόρη Αυξεντίου, στην οποία παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της Παράταξης μας.

Στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου του ΕΛΑΜ Χρίστου Χρίστου κατέθεσε ο συναγωνιστής Πέτρος Αυγουστή. Εκ μέρους της Επαρχιακής ΕΛΑΜ Λεμεσού ο Ανδρέας Νικολαΐδης και εκ μέρους του Μετώπου Γυναικών Λεμεσού η Γεωργία Ηρακλέους.

Τελέστηκε χθες στην Πάφο το ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων αγωνιστών της ΕΟΚΑ Χρίστου Κκέλη και Μιλτιάδη Στυλιανού.

Στεφάνι, στην τοποθεσία όπου έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στην Κισσόνεργα, κατέθεσαν: εκ μέρους του Προέδρου του ΕΛΑΜ Χρίστου Χρίστου, ο Οργανωτικός ΕΛΑΜ Πάφου Κυριάκος Σάββα και εκ μέρους του Μετώπου Νεολαίας της Παράταξης μας ο συναγωνιστής Δημήτρης  Χατζηδημητριάδης.

ΑΘΑΝΑΤΟΙ!