Η εξαγγελία της Κυβέρνησης για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί την μετουσίωση του Ευρωπαικού Σχεδιασμού για την οικονομική στήριξη και δημιουργία συνθηκών ανθεκτικότητας, τόσο του Δημόσιου όσο και του Ιδιωτικού τομέα.

Στα πλαίσια αυτά, η χρηματοδότηση που θα λάβει η χώρα μας δεν αποτελεί ελεύθερη χρηματοδότηση, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της είναι αποτέλεσμα της δικής μας συνεισφοράς προς τα ταμεία της ΕΕ.

Βασικός όρος της χρηματοδότησης που θα λάβουμε από την ΕΕ, είναι η έγκαιρη υλοποίηση των έργων και μεταρρυθμίσεων που περιλαβάνονται στο εθνικό μας σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.  Σε περίπτωση μη-έγκαιρης υλοποίησης των έργων και μεταρρυθμίσεων, τα κονδύλια που αφορούν την Κύπρο και περιλαμβάνονται στην εξαγγελία της Κυβέρνησης για 1.2 δισεκατομύρια ευρώ, θα διοχετεύονται σε άλλα κράτη μέλη.

Κοιτάζοντας τον ευρωπαικό δείκτη της Κύπρου για την έγκαιρη υλοποίηση έργων από ευρωπαικά κονδύλια (για το 2020 κυμαινόταν στο 50% και για το 2019 στο 62%), διαπιστώνουμε ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος μη-υλοποίησης των προαναγγελθέντων έργων. Εαν ο δείκτης αυτός επαληθευτεί, τότε ακόμη μια ευκαιρία για ανάκαμψη και δημιουργία συνθηκών ανθεκτικότητας της οικονομίας και της κοινωνίας, θα πάει χαμένη.

Ως ΕΛΑΜ, καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν την απαραίτητη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Η οικονομία της Κύπρου δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο εξυπηρέτησης κομματικών συμφερόντων. Αρκετά υποφέραμε τα τελευταία χρόνια από τις λανθασμένες οικονομικές διαχειρίσεις των εκάστοτε κυβερνώντων.

Γραφείο Τύπου
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου
(Ε.ΛΑ.Μ.)