Συζητήθηκαν στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων οι τρεις ξεχωριστές τροποποιητικές προτάσεις του εκλογικού νόμου για την οριζόντια ψηφοφορία, τις οποίες καταψήφισε το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) και εν  τέλη καταψηφίστηκαν από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ακολουθεί αυτούσια η τοποθέτηση του Προέδρου του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Χρίστου Χρίστου στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων:

“Υποτίθεται πως αυτή η αλλαγή στις εκλογικές διαδικασίες θα είναι προς όφελος των πολιτών και γενικότερα του πλαισίου λειτουργίας ολόκληρου του πολιτικού συστήματος της χώρας. Εάν ακολουθήσουμε μάλιστα την λογική των υπολοίπων κομμάτων, τα οποία στηρίζουν αυτές της μεταρρυθμίσεις, θα έπρεπε και εμείς με την σειρά μας να τις στηρίξουμε, με το σκεπτικό ότι θα μας αποφέρουν κάποια πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη.

Όμως, η δική μας προσέγγιση στο ζήτημα είναι τελείως διαφορετική. Το κομματικό σύστημα που λειτουργεί στην Κύπρο εδώ και δεκαετίες δεν θα βελτιωθεί με την οριζόντια ψηφοφορία, αλλά αντιθέτως, θα αποκτήσει την ικανότητα να φιμώνει πιο εύκολα οποιανδήποτε ανεξάρτητη πολιτική δύναμη.

Ποιος μπορεί να μας πείσει ότι τα μεγάλα κόμματα μέσα από την τακτική της πριμοδότησης ψηφοφόρων, δεν θα μπορούν να ελέγχουν ποια πρόσωπα τελικά θα εκλέγονται στα μικρότερα κόμματα; Ίσως ορισμένοι από εσάς σπεύσουν να μου πουν ότι αυτή η τακτική δεν εφαρμόστηκε ποτέ, αλλά, όλοι σε αυτή την αίθουσα γνωρίζετε ότι αυτή η τακτική έχει εφαρμοστεί πάρα πολλές φορές.

Εκτός αν κάποιοι διαβλέποντας το πολιτικό τους τέλος να πλησιάζει, επιθυμούν να παραχωρήσουν αυτό το προνόμιο στα μεγάλα κόμματα, με την ελπίδα να τους στηρίξουν μελλοντικά για να παραμείνουν στις καρέκλες της εξουσίας.

Ένα άλλο σημείο το οποίο μας αναγκάζει να διαφωνήσουμε με την εν λόγω πρόταση, είναι η ίδια η φιλοσοφία που την χαρακτηρίζει. Για εμάς, κάθε πολιτικός σχηματισμός έχει δική του ταυτότητα και εκπροσωπεί συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις επί όλων των ζητημάτων που άπτονται της διακυβέρνησης μιας χώρας. Αυτό πρέπει να είναι το βασικό κριτήριο με το οποίο κάθε πολίτης καλείται να εκλέξει τους αντιπροσώπους του στα δημόσια αξιώματα.

Με αυτό ακριβώς υπόψιν, δεν θα δώσουμε την συγκατάθεσή μας ώστε να μετατραπούν οι εκλογές σε τυχοδιωκτικά παιχνίδια τα οποία θα εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τα προσωπικά συμφέροντα.

Για λόγους αρχής λοιπόν και θεωρώντας ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές δεν θα επιφέρουν θετικά αποτελέσματα, θα καταψηφίσουμε τις προτάσεις νόμου που έχουμε σήμερα ενώπιόν μας”.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Βουλευτής Αμμοχώστου του Κινήματος, Λίνος Παπαγιάννης, ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Περδίκη, ξεκαθάρισε ότι το Λαϊκό Εθνικιστικό Κίνημα δεν φοβάται καμία εκλογική αναμέτρηση.

Στη συνέχεια, διαχωρίζοντας την θέση του από τους υπόλοιπους, ως νέος, αλλά και ως ΕΛΑΜίτης, διαφώνησε με την πρακτική ένας συμπατριώτης μας να ψηφίσει για παράδειγμα το ΕΛΑΜ και οποιοδήποτε άλλο κόμμα, καθώς είναι εκτός λογικής ένας πολίτης να στηρίζει δύο κόμματα με αντίθετες πολιτικές κατευθύνσεις.

Όσο αφορά τις δημοσκοπήσεις, ανέφερε ότι είναι απλά η ένδειξη μιας στιγμής, η καλύτερη «δημοσκόπηση» είναι ο κόσμος και οι ίδιες οι εκλογές. Γι’ αυτό, όποιος θεωρεί ότι το πολιτικό σύστημα είναι αποτυχημένο, ο συναγωνιστής του πρότεινε να κάνει την αυτοκριτική του για να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση.