Άρθρο του Προέδρου του ΕΛΑΜ, κ. Χρίστου Χρίστου, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΣΗΜΕΡΙΝΗ” της 26ης Απριλίου.

Κατ’ αρχάς εύχομαι σε όλο τον κόσμο Χριστός Ανέστη με υγεία, ευτυχία και λευτεριά στην Κύπρο μας. Το φετινό Πάσχα ήταν εντελώς διαφορετικό από όλα τα υπόλοιπα. Δεν συνοδεύτηκε με τη μαζική παρουσία των Πιστών στις Εκκλησίες, ούτε με τις οικογενειακές συνάξεις γύρω από το πασχαλινό τραπέζι. Σε αυτή την κρίσιμη όμως κατάσταση που βιώνει η Κύπρος, υπήρχε ακόμη μία ιδιαιτερότητα. Αυτή αφορά την αδυναμία πολλών οικογενειών να αντεπεξέλθουν στα οικονομικά δεδομένα που δημιουργήθηκαν με αποτέλεσμα να μην έχουν τα απαραίτητα στο τραπέζι τους.

Το ΕΛΑΜ διαφώνησε, καταψήφισε και εν τέλει επαληθεύθηκε

Η πιο πάνω κατάσταση όμως δεν αποτελεί μόνο αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που υπήρχε στην Κύπρο τους προηγούμενους μήνες, αλλά και της αδυναμίας του Κράτους να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του για βοήθεια προς τους πολίτες σε αυτή την ιδιαίτερη περίοδο.

Πριν από κάποιες εβδομάδες, όλα τα κόμματα – πλην του ΕΛΑΜ – ψήφισαν τα νομοσχέδια που αφορούσαν τα μέτρα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοτελώς εργαζομένους. Το Κίνημά μας καταψήφισε τα συγκεκριμένα νομοσχέδια για μία σειρά από λόγους, με τον κυριότερο να είναι ότι τα μέτρα αφήνουν μία μεγάλη μερίδα του πληθυσμού εκτός βοήθειας, ενώ όσοι εν τέλει θα στηριχθούν η οικονομική βοήθεια δεν θα είναι αρκετή.

Δύο εβδομάδες μετά όμως το ΕΛΑΜ – δυστυχώς – δικαιώθηκε. Το ύψος των επιδομάτων που καταβλήθηκαν ήταν ιδιαίτερα χαμηλό ή μηδενικό, αφού αφορούσε τις ασφαλιστικές αποδοχές των εργαζομένων την περίοδο του 2018 (!!!), όπου πολλοί από τους σημερινούς δικαιούχους πιθανόν να ήταν άνεργοι ή φοιτητές ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο να είχαν χαμηλότερο μισθό. Παράλληλα, μία μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας μέχρι την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο δεν έχουν λάβει καμία απολύτως οικονομική στήριξη, παρ’ όλο που πληρούν τις προϋποθέσεις, ενώ ούτε γνωρίζουν πότε η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της.

Την ίδια ώρα κανένα απολύτως μέτρο δεν έχει ανακοινωθεί για τα πάγια έξοδα μίας μικρομεσαίας επιχείρησης (κοινωνικές ασφαλίσεις, ενοίκια και ηλεκτρικό ρεύμα, δημοτικά τέλη, τέλος 350 ευρώ, δόσεις δανείων).  Επί της ευκαιρίας, όσον αφορά τη μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος, έχουμε καταθέσει τη δική μας έντονη άποψη. Για μας είναι προκλητική η μείωση του 10% την ίδια ώρα που παγκόσμια η τιμή του πετρελαίου πέφτει. Άρα πιστεύουμε πως θα έπρεπε η μείωση να είναι ακόμη πιο γενναία. Θυμίζω άλλωστε πως η Κυπριακή Δημοκρατία για πάνω από 20 χρόνια παρείχε στους κατακτητές της Πατρίδας μας δωρεάν ρεύμα, ενώ σε κάποιες κοινότητες συνεχίζει να το πράττει μέχρι και σήμερα.

Αυτοί ήταν και οι βασικοί λόγοι για τους οποίους το ΕΛΑΜ αρνήθηκε να αποτελέσει μέρος των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν τους επόμενους μήνες στους συμπολίτες μας. Καταθέσαμε τις δικές μας προτάσεις, συμμετείχαμε σε όλες τις διαβουλεύσεις και θεωρούμε ότι η Κύπρος θα έπρεπε να κινηθεί προς την κατεύθυνση της μακροπρόθεσμης στήριξης, ούτως ώστε να μην βρεθούμε ενώπιον μίας νέας κατάστασης με το κλείσιμο επιχειρήσεων και χιλιάδες άνεργους.

Στήριξη στον Αγροτικό κόσμο

Ένα από τα επαγγέλματα που έχουν πληγεί καίρια από την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα είναι αυτό της γεωργοκτηνοτροφίας. Ο αγροτικός κόσμος που στηρίζει στους ώμους του την πρωτογενή παραγωγή της Κύπρου χρήζει άμεσης στήριξης, λόγω της χαμηλής ζήτησης που υπάρχει στην αγορά και την αύξηση των εξόδων τους.

Θεωρούμε επιβεβλημένη τη στήριξη του πρωτογενή τομέα εκ μέρους της Κυβέρνησης ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωση χιλιάδων ποιμνιοτρόφων, η κατάρρευση των οποίων θα έχει αλυσιδωτές συνέπειες για την κυπριακή οικονομία. Για αυτόν ακριβώς το λόγο από την πρώτη ημέρα της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Κύπρο καταθέσαμε προτάσεις στήριξης.

Πιο συγκεκριμένα προτείναμε:

  1. Προώθηση εξαγωγής ζωντανών αμνοεριφίων
  2. Αγορά από το Κράτος κυπριακών αμνοεριφίων και διάθεσή τους για σκοπούς κατανάλωσης στην Εθνική Φρουρά και άλλες κρατικές υπηρεσίες όπως νοσοκομεία
  3. Επιδότηση της διαφοράς της τιμής του αμνοεριφίου από την αντίστοιχη περσινή, ώστε να διασφαλίζεται η επιβίωση του κλάδου
  4. Επιδότηση της πρώτης ύλης των ζωοτροφών (κριθάρι) για την περίοδο που διαρκεί η πανδημία.

Πάγια θέση του ΕΛΑΜ είναι η στήριξη του πρωτογενή τομέα παραγωγής, αφού θεωρούμε πως ένα Κράτος οφείλει να στηρίζεται πρώτα από όλα στις δικές του δυνάμεις και στους δικούς του ανθρώπους. Η στήριξη των ποιμνιοτρόφων θα αποτελεί μία μακροπρόθεσμη επένδυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα διασφαλίσει την επιβίωση χιλιάδων οικογενειών.

Χρίστος Χρίστου
Πρόεδρος ΕΛΑΜ
Βουλευτής Λευκωσίας