Στην Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, έγινε ενημέρωση για τα θέματα του τουρισμού, με την συζήτηση να επικεντρώνεται στις αναμενόμενες τουριστικές αφίξεις για το τρέχον έτος καθώς και στις ενέργειες προγραμματισμού που έχουν γίνει για τη νέα τουριστική περίοδο.

Επί τη ευκαιρία το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) έθεσε τα δικά του ερωτήματα προς τους παρευρισκόμενους.

Οι ερωτήσεις που τέθηκαν από το Κίνημά μας, ήταν πως αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο τον μεγάλο αριθμό τουριστών ο οποίος ενώ έρχεται στις ελεύθερες περιοχές μεταβαίνει, με ταξί ή λεωφορεία που τον περιμένουν στο αεροδρόμιο, στις κατεχόμενες περιοχές. Ερωτήσαμε τι μέτρα έχουμε λάβει σαν Κυπριακή Δημοκρατία προς αποτροπή αυτού του απαράδεκτου φαινομένου, το οποίο αν και παράνομο το επιτρέπουμε να συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας.

Ακόμα ερωτήσαμε πως αντιμετωπίζουν τις διαφημίσεις τουριστικών γραφείων, προορισμών στα κατεχόμενα, το οποίο δυστυχώς πολλές φορές δεν προέρχεται από ξένα γραφεία, αλλά ελλαδικά και κυπριακά.

Επίσης ρωτήσαμε αν έχουν γίνει οι απαραίτητες κινήσεις για να αξιοποιήσουμε την σοβαρή κρίση που υπάρχει αυτή την στιγμή στην Τουρκία, που αναμφίβολα θα επηρεάσει τον τουρισμό και μπορεί να έχει τεράστια οφέλη προς την Κύπρο και κατά πόσο είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε μεγαλύτερο όγκο τουριστών το καλοκαίρι από ότι πέρυσι.

Ρωτήσαμε επίσης να μας ενημερώσουν σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού, αλλά και πόσο επηρέασε το εγκληματικό προς τα Εθνικά μας συμφέροντα κλείσιμο του κρατικού μας αερομεταφορέα.

Όσο αφορά την αισχροκέρδεια αλλά και τις υπερτιμήσεις, ζητήσαμε να μας πουν σε ποιες κινήσεις έχουν προβεί για να πατάξουν αυτό το φαινόμενο, ενώ ζητήσαμε να υπάρχει ειδική διατίμηση των τιμών τουλάχιστον στα βασικά είδη.

Τέλος θέσαμε δύο άλλα πολύ σημαντικά ερωτήματα όπως να μας ενημερώσουν σε πιο στάδιο βρίσκεται το οδικό δίκτυο της Πόλης Χρυσοχούς, που θα βοηθήσει να ενισχυθεί ο Τουρισμός σε εκείνες τις περιοχές. Επίσης ερωτήσαμε να μας ενημερώσουν γιατί δεν προχωρεί το αγκυροβόλιο στην Πάφο, ούτως ώστε να μπορεί να δέχεται πλοία, μια κίνηση που θα ενισχύσει τον τουρισμό αλλά και θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις που έχουν πρόβλημα από το All Inclusive να ανασάνουν.

Σε κάποια από τα πιο πάνω δεν δόθηκαν ικανοποιητικές απαντήσεις, ενώ στα πλείστα δεσμεύτηκαν να απαντήσουν μέσω επιστολών και σε κάποια άλλη συνεδρία.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) θα επιμείνει στις θέσεις του και θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις, με μοναδικό γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρων των πολιτών και της κοινωνίας.

Να θυμίσουμε ότι το Κίνημά μας έχει καταθέσει είδη πρόταση νόμου για δημιουργία τουριστικής αστυνομίας.