Το πρώτο ισχυρό προεκλογικό μήνυμα έστειλε το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) στην πρώτη επίσημη παρουσίαση του υποψήφιου για τις Προεδρικές Εκλογές, Χρίστου Χρίστου, σε μια κατάμεστη αίθουσα. Αξίζει να αναφερθεί ότι την ίδια αίθουσα προ λίγων εβδομάδων κατάφεραν να γεμίσουν για λογαριασμό του Νικόλα Παπαδόπουλου, έξι κόμματα μαζί (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, Οικολόγοι, Πλατφόρμα Πολιτών, Μήνυμα Ελπίδας), πράγμα που κατάφερε χθες το βράδυ να πράξει και το “μικρότερο” (βάσει των ποσοστών των βουλευτικών του ’16) κοινοβουλευτικό κόμμα, στέλνωντας ξεκάθαρα το μήνυμα προς όσους διαδίδουν, για προεκλογικές σκοπιμότητες, ότι το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) είναι ξεγραμμένο.

Τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.), Χρίστο Χρίστου, παρουσίασε ο Βουλευτής του Κινήματος, Λίνος Παπαγιάννης, σε χαιρετισμό του ανέγνωσε το βιογραφικό του κ. Χρίστου, ενώ συνεχίζοντας είπε ότι «η μοναδική υπόσχεση που μπορούμε να σας δώσουμε, κοιτώντας σας στα μάτια είναι ότι ο αγώνας μας για δικαίωση αυτού του λαού θα συνεχιστεί ακόμα πιο έντονα».

«Κλείστε τα αυτιά σας στις υποσχέσεις των μεγάλων και στα ψέματα τους. Μείνετε δυνατοί και να θυμάστε ότι την πίστη μας, την πατρίδα μας και το λαό μας δε θα τον προδώσουμε ποτέ. Πρόεδρε προχώρα. Είμαστε δίπλα σου», κατέληξε.

Στην συνέχεια ο υποψήφιος Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.), Χρίστος Χρίστου, ευχαρίστησε τα συλλογικά όργανα του κόμματος, αλλά και κάθε μέλος του Κινήματος ξεχωριστά για την τιμή που του έκαναν να είναι υποψήφιος στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Μια υποψηφιότητα που όπως δήλωσε, έκλεισε πολλά στόματα, αφού πολλοί ενέπλεκαν το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) σε διάφορα σενάρια που ήθελαν να στηρίζει τον έναν είτε τον άλλον υποψήφιο. Το Κίνημά μας όμως δεν είναι σαν τους υπόλοιπους, αφού δεν συμβιβάζεται ούτε ξεπουλά τα όσα πρεσβεύει. Ως εκ τούτου η συμμετοχή του στις επερχόμενες εκλογικές διαδικασίες ήταν μονόδρομος.

Ακολούθως αναφέρθηκε στην μεγάλη εκλογική επιτυχία του ΕΛΑΜ που κατάφερε το 2016 να εισέλθει στο Κοινοβούλιο, ενάντια σε όλες τις προβλέψεις και ενάντια στον πόλεμο που δεχθήκαμε. Την μεγάλη αυτή εκλογική επιτυχία διαδέχθηκε και η επιτυχία στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε επιγραμματικά στο κοινοβουλευτικό έργο. Όπως ανέφερε, το ΕΛΑΜ στήριξε προτάσεις χωρίς να βλέπει από πιο κομματικό στρατόπεδο προέρχονταν, θέτοντας σε προτεραιότητα το συμφέρον της πατρίδας και του λαού, σε αντίθεση με άλλα κόμματα που έπρατταν και πράττουν το αντίθετο στις προτάσεις του Κινήματος μας, όπως για παράδειγμα την περίπτωση του ΤΕΠΑΚ.

Στηρίξαμε, όπως ανέφερε, με όλες μας τις δυνάμεις τις αρχές της δικαιοσύνης και της ισονομίας, αγωνιστήκαμε για εδραίωση της διαφάνειας και της λογοδοσίας, απαιτήσαμε την πραγματική τιμωρία των ενόχων για την οικονομική καταστροφή.

Καταθέσαμε δεκάδες προτάσεις νόμου για μικρά ή μεγάλα ζητήματα οι οποίες, δυστυχώς, δεν προωθούνται, με ευθύνη των λεγόμενων μεγάλων κομμάτων. Μερικά παραδείγματα ήταν η επέκταση του κατώτατου μισθού, μείωση της συντάξιμης ηλικίας των εργαζομένων σε βαρέα επαγγέλματα, για προώθηση της εργοδότησης των Κυπρίων πολιτών.

Κλείνοντας την αναφορά στο κοινοβουλευτικό έργο δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην γνωστή τροπολογία που αφορούσε το Ενωτικό δημοψήφισμα.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο Εθνικό Θέμα και στην τότε αποχώρηση του ΕΛΑΜ από το Εθνικό Συμβούλιο, αλλά και στις θέσεις του Κινήματος μας στο Κυπριακό, που θέτουν την υποψηφιότητα του ΕΛΑΜ ως την μόνη ξεκάθαρη αντιομοσπονδιακή επιλογή.

Το ΕΛΑΜ ξεκαθάρισε ότι απορρίπτει κάθε μορφή ομοσπονδίας, είτε με λάθος είτε με σωστό περιεχόμενο, γιατί για μας, όπως ανέφερε, το Κυπριακό αποτελεί πρόβλημα εισβολής και κατοχής και όχι μια δικοινοτική διαφορά.

Ακολούθως αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της Εθνικής Φρουράς που χρειάζεται να ενισχυθεί, ενώ δράττοντας της ευκαιρίας για ασφάλεια αναφέρθηκε και στους κινδύνους που εγκυμονούν από την παράνομη μετανάστευση, τους οποίους δυστυχώς μόνο το ΕΛΑΜ αντιλαμβάνεται.

Στην συνέχεια ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΕΛΑΜ άσκησε δριμεία κριτική κατά των υπολοίπων υποψηφίων, που όλα αυτά τα χρόνια είτε με την συμμετοχή τους στην Κυβέρνηση, είτε με τις πολιτικές που ακολούθησαν οδήγησαν την Κύπρο στην σημερινή κατάσταση.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Χρίστου, αναφέρθηκε στην δική του υποψηφιότητα. Δήλωσε ότι «όλοι έχουν διαπιστώσει ότι οι υπόλοιποι υποψήφιοι θα ξοδέψουν τεράστια ποσά για την προβολή και την προώθηση των υποψηφιοτήτων τους, κινούμενοι από το προσωπικό και κομματικό τους συμφέρον». Άλλοι, όπως ανέφερε, κάνουν συμμαχίες μεταξύ πολιτικών χώρων με τους οποίους δεν έχουν κοινές θέσεις, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν εργάζονται για το καλό της Κύπρου αλλά βασίζονται στην κοινή προσδοκία ότι θα απολαύσουν τα προνόμια και τα οφέλη που η Προεδρία προσφέρει.

Το ΕΛΑΜ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα τάξει τίποτα σε κανένα, ούτε θα παζαρέψει τους ψήφους του για κανένα υπουργείο. Προσφέρει όμως θέση αγώνα για επιβίωση του Ελληνισμού και για την αξιοπρέπεια αυτού του λαού.

Δεν πρόκειται, όπως ανέφερε, να ξοδέψουμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για διαφημίσεις όπως όλοι άλλοι, γιατί εμείς έχουμε κάτι διαφορετικό που υπολείπεται από όλους τους υπόλοιπους. Το ΕΛΑΜ υπερέχει γιατί έχει τους Ελαμίτες και τις Ελαμίτισσες μπροστάρηδες στον αγώνα του, που θα μεταφέρουν το μήνυμα του σε κάθε πόλη, κάθε χωριό και σε κάθε σπίτι της ελεύθερης Κύπρου.