Στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων συζητήθηκε το αμφιλεγόμενο ζήτημα της λίστας που παρέδωσε η πρώην διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας στον Πρόεδρο της Βουλής με τα Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα.

Υπήρχε πολύ έντονο κλίμα κατά τη συνεδρία, με έντονες τοποθετήσεις, εκ των οποίων η μία αυτή του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.).

Ως ΕΛΑΜ, θεωρούμε ότι αυτή η λίστα θα έπρεπε ήδη να είχε παραδοθεί σε όλα τα κόμματα, για να μπορέσουμε επιτέλους να γνωρίζουμε ποιοι βρίσκονται σε αυτή τη λίστα και τι ακριβώς περιέχει, για να ξεκαθαριστούν όλα όσα αμφισβητούνται από διάφορους κύκλους τον τελευταίο καιρό. Για εμάς υπάρχουν τέσσερεις πτυχές.

Υπάρχει η νομική πτυχή, δηλαδή, εάν οποιοδήποτε από αυτά τα δάνεια έχει παραχωρηθεί χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις, τότε υπάρχει νομικό ζήτημα και νομικές ευθύνες. Εάν υπήρχε οποιαδήποτε σχέση των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων με κάποιο στέλεχος της τράπεζας, με αποτέλεσμα να του παραχωρηθεί ένα δάνειο, είναι σημαντικό να το γνωρίζει ο πολίτης.

Παράλληλα, υπάρχει και η ηθική πτυχή, καθώς η αντιμετώπιση που έχουν τα Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα από τις τράπεζες, δεν έχει καμία σχέση με την αντιμετώπιση που τυγχάνουν οι πολίτες. Σε πολλούς συμπατριώτες μας δεν δόθηκε καμία ευκαιρία για να μπορέσουν να κάνουν αναδιάρθρωση, την ίδια στιγμή που βλέπουμε σχεδόν όλους τους πολιτικούς να έχουν εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση από τις Τράπεζες.

Επίσης υπάρχει η πολιτική πτυχή. Τα προηγούμενα χρόνια έχουμε δει όσους σήμερα ευαισθητοποιούνται για τη δήθεν νομική υπόθεση του απορρήτου, να μην είχαν την ίδια αντιμετώπιση όταν το κίνημά μας είχε δεχτεί διάφορες κατηγορίες, καθώς υπάρχουν παραδείγματα όπου πολιτικοί μας αντίπαλοι είχαν χρησιμοποιήσει απόρρητες πληροφορίες, που εμπίπτουν στον νόμο περί προσωπικών δεδομένων, για να μας πλήξουν τόσο πολιτικά, όσο και προσωπικά.

Τέλος, υπάρχει και η προληπτική πτυχή, καθώς αν υπήρχε η οποιαδήποτε κακοδιαχείριση στην όλη περίπτωση, τότε οφείλουμε σαν νομοθέτες, να νομοθετήσουμε τα πλαίσια που θα αποτρέψουν στο μέλλον τις οποιασδήποτε παρόμοιες κακές συμπεριφορές.

Καταληκτικά, θα αναφερθώ στη στάση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας εντός της Επιτροπής, ο οποίος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να απαντήσει σε κανένα Βουλευτή και σε κανένα κόμμα για τη συγκεκριμένη λίστα, ενώ θα περιμένει, όπως είπε, την αποστολή μιας επιστολής από την Επιτροπή Ελέγχου.

Η θέση μας, είναι ότι η επιτροπή ελέγχου πρέπει άμεσα να αποστείλει αυτή την επιστολή και να ζητήσουμε επίσης τις λίστες όσων τους έχει διαγραφεί το δάνειό τους, αλλά και τις καταθέσεις που είχε ο οποιοσδήποτε πολιτικός πριν εμπλακεί με τη πολιτική και τις καταθέσεις που έχει τώρα.

*Δηλώσεις στα ΜΜΕ*

Λίνος Παπαγιάννης
Βουλευτής Αμμοχώστου
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)