Καταψήφισε σήμερα η  βουλή την παραπομπή του ΠτΔ για την μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα. Όλη η ομιλία του βουλευτή μας Σωτήρη Ιωάννου στο βίντεο της ανάρτησης:

Το κείμενο ομιλίας του βουλευτή μας Σωτήρη Ιωάννου στην ολομέλεια της βουλής:

«Κυρία Πρόεδρε,

Ως ΕΛΑΜ είχαμε στηρίξει την πρόταση νόμου και για αυτόν ακριβώς το λόγο θα καταψηφίσουμε σήμερα την αναπομπή. Ουσιαστικά η διαφορά από την κυβερνητική πρόταση είναι η εξαίρεση των επιχειρήσεων. Η Κύπρος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων λόγω των μέτρων που επιβλήθηκαν για αντιμετώπιση του κορονοϊού αντιμετωπίζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους που ξεπερνά το 50%. Να μην αναφερθούμε στους χώρους εστίασης που αγγίζει το 80 και 90%.

Ακούμε το επιχείρημα πως έτσι και αλλιώς οι Εταιρείες θα λάβουν το ΦΠΑ πίσω. Το πρόβλημα όμως το αντιμετωπίζουν σήμερα. Και σήμερα είναι που χρειάζονται στήριξη. Αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις εισπράττουν μόνο λογαριασμούς και αν αυτό συνεχίσει για την επόμενη περίοδο πολλές θα οδηγηθούν στο κλείσιμο.

Και τι σημαίνει κλείσιμο για την κυπριακή οικονομία;

Χιλιάδες εργαζόμενοι στην ανεργία. Χιλιάδες καινούρια επιδόματα απεργιακού. Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το μήνα απώλεια εσόδων του Κράτους από όσα θα είσπραττε από αυτόν τον κόσμο. Εκεί οδηγούνται τα πράγματα, και η μείωση του ΦΠΑ δεν ήταν η ολική λύση στο πρόβλημα, είναι όμως ένα μικρό λιθαράκι στην αντιμετώπισή του. Μαζί με την υγειονομική κρίση, η ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος είναι από τις μεγαλύτερες πραγματικές ανάγκες για τους Κύπριους πολίτες. Οι παραγωγικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να περιμένουν το μαγικό ραβδί. Η Πολιτεία πρέπει να χρησιμοποιήσει κάθε απαραίτητο μέσο για να μειώσει, σήμερα και μελλοντικά το κόστος των λογαριασμών. Η ανάκαμψη της χώρας δεν περνά μόνο από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά κυρίως από τις πράξεις των Αρμοδίων.

Σε αντίθετη περίπτωση οι επιχειρήσεις δεν πρόκειται να κάνουν Χριστούγεννα, αλλά Πάσχα. Όχι με Ανάσταση όμως. Με την Μεγάλη Παρασκευή και να μείνουν εκεί!

Και επειδή στην αναπομπή γίνεται αναφορά ότι η πρόταση Νόμου παραβιάζει το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμείς θέλουμε να ξέρουμε ποιο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπει οι νόμιμοι πολίτες του Κράτους να αντιμετωπίζονται ως πολίτες 2ης κατηγορίας; Ποιο δίκαιο της Ευρώπης δίνει το δικαίωμα στους Τουρκοκύπριους να μην πληρώνουν ρεύμα σε περιοχές που οι Ελληνοκύπριοι το πληρώνουν;

Ποιο άρθρο αναφέρεται στην υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας να παρέχει ηλεκτρισμό στους κατακτητές του, μετακυλίζοντας το κόστος στους πολίτες της. Όταν σταματήσουμε αυτές τις σπατάλες και εισπράξουμε τα όσα μας χρωστούν να είσαστε βέβαιοι πως οι προϋπολογισμοί, όχι ισοσκελισμένοι. Πλεονασματικοί θα είναι!»