Όταν μια σοβαρή χώρα αγοράζει ένα ισχυρό οπλικό σύστημα εξετάζει κάποιους επιμέρους παράγοντες, με κυριότερον, το κατά πόσον είναι σε θέση να το εγκαταστήσει στο έδαφός της προς χρήση.

Προ ολίγων ημερών όλες οι εφημερίδες είχαν στις κύριες ειδήσεις τους την αγορά οπλικών συστημάτων από την Κυπριακή Δημοκρατία  (δεν γνωρίζω αν αληθεύει η είδηση, αλλά η δημοσίευση από πολλά μέσα μαζικής επικοινωνίας ταυτόχρονα πείθει σ’ αυτό), ανάμεσα στα οποία και αντιαεροπορικό σύστημα από το Ισραήλ με την ονομασία «IRON DOME».

Φυσικά είναι άγνωστο κατά πόσον το προς αγορά σύστημα θα περιλαμβάνει όλα τα επιμέρους όπλα που περιέχει το αντίστοιχο ισραηλινό σύστημα. Οι εν λόγω δημοσιεύσεις έγιναν 17 μήνες πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2023 στην Κύπρο. Τυχαίο;

Τηρουμένων των αναλογιών, ακολουθείται η ίδια πρακτική πυραυλολογίας που έγινε επί διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη, την περίοδο 1995-1997, όταν είχαν παραγγελθεί οι ρωσικοί  πύραυλοι S-300 και με αιχμή του δόρατος της προεκλογικής του εκστρατείας τη συγκεκριμένη παραγγελία, κέρδισε τις εκλογές και στη συνέχεια, παρά τις δεσμεύσεις του προς τον λαό, υπέκυψε στις πιέσεις των ξένων αλλά πρωτίστως στην απαίτηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδος Κώστα Σημίτη και δεν έφερε το εν λόγω επάναγκες οπλικό σύστημα στην Κύπρο, ψευδόμενος στον λαό ότι «και από την Κρήτη το σύστημα θα εξυπηρετούσε την άμυνα τις Κύπρου» καθώς και το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (το οποίο από το 2001 βρίσκεται στα αζήτητα).

Σήμερα οι συνομιλίες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος βρίσκονται σε αδιέξοδο, με τις θέσεις της Κ.Δ και της Τουρκίας (στην ουσία με αυτή συνομιλούμε) να αφίστανται και να έχουν κατεύθυνση εκ διαμέτρου αντίθετη. Ή κατοχική Τουρκία επιμένει σε λύση δύο κρατών και δεν προσέρχεται σε συνομιλίες με την Κ.Δ, εάν η δεύτερη δεν αποδεχθεί τους επαχθείς και αντίθετους με το διεθνές δίκαιο και τις αξίες και αρχές της Ε.Ε όρους της. Στην περίπτωση που η ΚΔ παραγγείλει το σύστημα «IRON DOME» ή κάποια παραλλαγή του και η κατοχική Τουρκία απαιτήσει την ακύρωση της παραγγελίας προκειμένου να προσέλθει σε συνομιλίες για λύση με βάση τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (Δ.Δ.Ο) και υποστηριζόμενη από την πάντα εχθρική προς τον Ελληνισμό Βρετανία, η οποία θ’ αρχίσει τις πιέσεις για ακύρωση της παραγγελίας, τι γίνεται;

Ποια θα είναι η θέση της Κυβέρνησης; Έχει τις αντοχές ν’ αντέξει σε πιέσεις, ακόμα και σε απειλές θερμού επεισοδίου ή και πολέμου ακόμα; Θα είναι ολέθριο λάθος η Κυβέρνηση να προβεί σε μια τέτοια μεγάλη παραγγελία ενός τόσο ισχυρού οπλικού συστήματος, χωρίς να έχει μελετήσει όλα τα ενδεχόμενα και να έχει οργανώσει σχέδιο μεταφοράς και εγκατάστασής του και στη συνέχεια να υπαναχωρήσει γελοιοποιούμενη. Επίσης ανάμεσα στα αρνητικά αποτελέσματα που θα έχει μια πιθανή ακύρωση ενός τέτοιου προγράμματος θα είναι η πτώση του ηθικού στις ένοπλες δυνάμεις και στη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, καθώς θα απολεσθεί η αξιοπιστία της Κυβέρνησης, του κυβερνώντος κόμματος και όχι μόνον.

Ο γράφων υποστηρίζει διαχρονικά τον όσο το δυνατόν καλύτερο εξοπλισμό της Ε.Φ και υποστηρίζει μετ’ επιτάσεως την αγορά ενός τέτοιου συστήματος και μάλιστα στην πλέον εξελιγμένη του μορφή. Σε καμιά περίπτωση το άρθρο να εκληφθεί ότι έχει θέση αντίθετη με την αγορά ενός τέτοιου, καθώς και άλλων όπλων για ενίσχυση και των τριών κλάδων της Ε.Φ. Ο σκοπός του άρθρου είναι να προβληματίσει την Κυβέρνηση και το σύνολο των πολιτικών κομμάτων, να ενεργήσουν με σοβαρότητα χωρίς να μιλούν. Εξάλλου χωρίς ισχυρή Ε.Φ, της οποίας η ισχυροποίηση είναι επιτακτική ανάγκη, η Κ.Δ θα είναι υποχείριο των τουρκικών εκβιασμών με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Άντης Λοίζου

Συνταγματάρχης εν αποστρατεία