Το σύνθημα αυτό διάβασε την δεκαετία του ’50 στους τοίχους των πόλεων της Κύπρου ο διπλωμάτης και ποιητής Γιώργος Σεφέρης, όταν ήρθε στην Κύπρο στα πλαίσια των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων. Ένα σύνθημα που παραμένει επίκαιρο μέχρι και σήμερα, ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές που σήμερα περνάει η Ελλάδα.

Ήταν τότε η εποχή που οι Βρεττανοί αποικιοκράτες και τα ελληνόφωνα τσιράκια τους προπαγάνδιζαν πως η φτωχή Ελλάδα δεν θα πρόσφερε τίποτα στην Κύπρο, λόγω φτώχειας και ανέχειας και πως η οικονομία του νησιού θα ήταν πολύ πιο ισχυρή στα πλαίσια της «κραταιάς» Βρετανικής αυτοκρατορίας. Για τον λόγο αυτό, οι ρομαντικοί και απείθαρχοι τότε Έλληνες εθνικιστές της Κύπρου απαντούσαν με το σύνθημα «Την Ελλάδαν θέλωμεν και ας τρώγωμεν πέτρες».

Ήδη οι Έλληνες της Κύπρου είχαν δείξει παντοιοτρόπως την αγάπη τους προς την μάνα Ελλάδα. Σε όλους τους πολέμους από το 1821 και εντεύθεν, εθελοντές συνέρρεαν στα λιμάνια για να καταταχθούν στον ελληνικό στρατό. Πολλές βέρες και κοσμήματα κατέληξαν σε εράνους υπέρ της Ελλάδος για να υποστηρίξουν τις ένοπλες εθνικές προσπάθειες για απελευθέρωση υπόδουλων περιοχών…

Βεβαίως τότε όπως και σήμερα υπήρχε μία ισχυρή μειοψηφία «ελληνόφωνων Κυπρίων» οι οποίοι εξυπηρετούνταν πολύ καλύτερα με την βρετανική παρουσία στο νησί. Θεωρούσαν και θεωρούν ως μοναδικό τους σκοπό, την αύξηση του κέρδους των επιχειρήσεων τους ανταλλάσσοντας την εθνική τους συνείδηση με την εύνοια, τότε των Βρετανών και σήμερα των διεθνών τοκογλύφων.

Είναι της ίδιας σχολής με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος ουσιαστικά πούλησε την Ελλάδα στην σύνοδο του Eurogroup, εντασσόμενος στο σύνολο των χωρών της ζώνης του Ευρώ που ζητούν την κεφαλή της Ελλάδος επί πίνακι. Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις για τις δυνατότητες της Κύπρου απέναντι στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά μεγαθήρια, αλλά για την τιμή των όπλων τουλάχιστον έπρεπε να καταγραφεί η διαφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις μεθοδεύσεις των λοιπών Ευρωπαίων εταίρων.

Η στάση αυτή του Υπουργού Οικονομικών εξηγεί την στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος ακολουθώντας τα χνάρια του προκατόχου του, δήλωσε πως πρέπει να κοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου! Αλήθεια που βρίσκονται όλοι αυτοί εντός και γύρω από τον ΔΗΣΥ, οι οποίοι διερρήγνυαν τα ιμάτια τους με τις τότε δηλώσεις Χριστόφια;

Βεβαίως η κριτική προς τους «πραγματιστές», «ρεαλιστές», «χωρίς παρωπίδες» οπαδούς του εθνικού αποχρωματισμού του κυπριακού Ελληνισμού, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως συγχωροχάρτι στις ανίκανες, μέχρι σημείου μειοδοσίας, ελληνικές κυβερνήσεις οι οποίες κυβερνούν δεκαετίες τώρα την Ελλάδα. Το παράδοξο σήμερα είναι να βλέπουμε από τηλεοράσεως αυτούς που έφεραν την Ελλάδα στο σημερινό κατάντημα, να κουνάνε επικριτικά το δάκτυλο. Από την άλλη έχουμε μία, το λιγότερο, άπειρη κυβέρνηση η οποία μη έχοντας προετοιμάσει τον ελληνικό λαό, είτε υλικά είτε ψυχολογικά, οδεύει προς μία κακή συμφωνία με τους δανειστές, με μόνη εναλλακτική την άτακτη χρεωκοπία.

Η ιδέα της Ελλάδος όμως δεν εξαντλείται στην ελληνική κυβέρνηση. Για τους Εθνικιστές, η Ελλάδα είναι ο λαός αποτελούμενος από τους νεκρούς, τους ζωντανούς και αυτούς που θα έρθουν. Είναι η Ιστορία και ο Πολιτισμός των προγόνων μας, τα Ιερά μας Μνημεία και τα σπίτια μας. Η Ελλάδα είναι μια αξία που θα έχει πάντα την πρώτη θέση στην καρδιά μας.

Διότι όπως έγραψε και ο Παλαμάς:

«Γνώμες, καρδιές, όσοι Έλληνες, ό,τι είστε, μην ξεχνάτε,

δεν είστε από τα χέρια σας μονάχα, όχι. Χρωστάτε

και σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ‘ρθούνε, θα περάσουν.

Κριτές, θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί

Χρίστος Χρίστου

Πρόεδρος

Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)