31 Αυγούστου 1956. Ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ βρίσκεται σε εξέλιξη και μία από τις πιο σημαντικές μάχες, εξελίσσονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Η διαταγή για την επιχείρηση δόθηκε στον Παναγιώτη Κοτζιά και την ανάλαβε η ομάδα Γερίου. Αν και η συμμετοχή ήταν εθελοντική, τα μέλη της ομάδας Γερίου δήλωσαν με ενθουσιασμό την παρουσία τους. Πέραν του Κοτζιά, στην επιχείρηση συμμετείχαν ως ένοπλοι οι Ιωνάς Νικολάου, Κυριάκος Κολοκάσης, Σπύρος Κυριάκου και Νίκος Σαμψών, ενώ βοήθησε με την μεταφορά των ενόπλων και του πολεμικού υλικού, ο Νεοπτόλεμος Γεωργίου Λεφτής, η Βερονίκη Λεωνίδου και η Ελένη Χριστοφορίδου.

Στις μάχες που έλαβαν μέρος, έπεσαν ο Κυριάκος Κολοκάσης και ο Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος με αυτοθυσία, μετά τις σφαίρες που δέχτηκε από τον Άγγλο λοχία Ντέμον, στεκόταν μπροστά και αγωνιζόταν μέχρι να του λείψει και η τελευταία σφαίρα. Παρά τις δύο απώλειες, ο σκοπός της επιχείρησης, δηλαδή η απελευθέρωση του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη, επετεύχθη.

Αντιπροσωπεία του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) παρευρέθηκε χθες στον χώρο του παλαιού Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας όπου τελέστηκε τρισάγιο και τιμήθηκαν οι δύο Ήρωες. Το ΕΛΑΜ εκπροσώπησαν τα μέλη της Επαρχιακής Λευκωσίας Αντώνης Παπαγεωργίου (Παπάφονιας), Μιχάλης Καπετάνιος και Γιώργος Τσαγγάρης.