Τη δεύτερη βδομάδα του Μαΐου αναμένει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, δήλωσε ο “υπουργός εξωτερικών” των κατεχομένων Οζντίλ Ναμί, προσθέτοντας ότι πρέπει να συνεχίσουν από εκεί που έμειναν, συνεχίζοντας και αυτός στην γραμμή των ΟΗΕ, που θέλει να προχωρούν τάχιστα οι συνομιλίες αλλά πάντα στην γραμμή την οποία χαράζει η Τουρκία, εκφράζοντας τα δικά της συμφέροντα.

Σε συνέντευξή του σε τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, είπε ότι έχουν περάσει 50 χρόνια από τότε που ξεκίνησε το Κυπριακό και πλέον στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει αναπτυχθεί ένα πνεύμα που λέει “φτάνει πια”.

Ανέφερε ότι στην τελευταία του συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Μπαν Κι Μουν του διαβίβασε πως τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται πλέον σε μια τελευταία προσπάθεια. Ο Οζντίλ Ναμί είπε ότι επιθυμεί όπως τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίσουν εντατικά τη διαδικασία και να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι θεωρεί πολύ σημαντικές τις δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαρθ Άιντα. “Ο Άιντα λέει για τον εαυτό του ότι θα είναι ο τελευταίος ειδικός σύμβουλος. Ελπίζουμε να είναι έτσι. Όπως είπε και ο κύριος ‘Αιντα οι διαπραγματεύσεις, που θα ξεκινήσουν μετά τις εκλογές, να καταλήξουν με επιτυχία μέσα στο 2015”.

Η εκτίμηση του είναι πως οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν τη δεύτερη βδομάδα του Μαΐου. “Κατά πάσα πιθανότητα η πρώτη συνάντηση θα είναι μια συνάντηση σχετικά με τη δομή που θα έχουν οι διαπραγματεύσεις από εδώ και μπρος. Οι συναντήσεις που θα ακολουθήσουν οπωσδήποτε θα αφορούν το περιεχόμενο. Τα θέματα που έμειναν ανοιχτά είναι γνωστά. Θα διεξαχθούν στο πλαίσιο ενός γνωστού πλάνου εργασίας και στο τέλος αυτών των ασκήσεων θα πραγματοποιηθεί ένα διεθνές συνέδριο. Με αυτό τον τρόπο θα τεθεί το τέλος. Ελπίζω η ελληνοκυπριακή πλευρά να δείξει την αναγκαία πολιτική βούληση για να γίνει αυτό πραγματικότητα”, είπε ο Οζντίλ Ναμί.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η τουρκική πλευρά τήρησε από την αρχή μέχρι το τέλος μια στάση σταθερή. “Ό,τι και να έγινε στην περιοχή, η τουρκική πλευρά δεν εγκατέλειψε τις διαπραγματεύσεις για περιεκτική λύση”, είπε, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν από εκεί που έμειναν. 

Ο Οζντίλ Ναμί επισήμανε μάλιστα ότι αν τα Ηνωμένα Έθνη πραγματικά είναι ειλικρινή για τη λύση του Κυπριακού θα πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους που έδωσαν στους Τουρκο”κύπριους”. “Άλλωστε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ το ανέφερε στη δική του έκθεση ότι η άρση της απομόνωσης των Τουρκο«κυπρίων» θα υπηρετήσει την περιεκτική λύση. Κατά την άποψή μου, είναι πολύ ωφέλιμο η διεθνής κοινότητα να εισακούσει αυτές τις προτροπές και να κάνει αυτό που πρέπει, εάν πραγματικά θέλουμε το 2015 να είναι χρονιά λύσης”, ανέφερε καταλήγοντας στις δηλώσεις του.

Δυστυχώς ο Κοινοτάρχης μας, βρίσκεται εγκλωβισμένος στο γνωστό παιχνίδι Τουρκίας – κατεχομένων και ΟΗΕ, θέτοντας του πάντα το δίλημμα Ομοσπονδία (συγκαλυμμένη διχοτόμηση) ή αναγνώριση του ψευδοκράτους, που και πάλι σημαίνει διχοτόμηση. Με τις αδέξιες, ολέθριες πολιτικές καταφέρνουμε να εξυπηρετούμε τις βλέψεις των Τούρκων.

Σε αυτό το τραγικό παιχνίδι συνένοχος είναι πέρα για πέρα ο Νίκος Ανανστασιάδης και οι αυλικοί του, που να θυμίσουμε το 2004 απειλούσαν τον λαό ότι αν δεν δεχθεί την λύση θα έρθει αναγνώριση και διχοτόμηση, και σήμερα όλα αυτά που έλεγαν τότε τα κάνουν πράξεις, με την δική τους αποδοχή.

Σε αυτό το πολύ άσχημο παιχνίδι, δυστυχώς, παρασύρει μαζί του και όλον τον κυπριακό Ελληνισμό. Είναι εδώ που ο λαός πρέπει να γυρίσει πλάτη στους αδέξιους, εθνομηδενιστές και ριψάσπιδες, μην πούμε κάτι χειρότερο και να ακολουθήσει τον δρόμο της Εθνικής Αντίστασης.

Ο πρόεδρος πρέπει να δρα σαν πρόεδρος και ΟΧΙ σαν κοινοτάρχης. Να διεκδικήσει την Εθνική μας αξιοπρέπεια απαιτώντας την επανατοποθέτηση του Κυπριακού προβλήματος, διεκδικώντας τα εθνικά μας δίκαια ως του ορίζει η θέση που κατέχει, αυτή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.