Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της Τουρκίας έναντι του Ελληνισμού, καθώς μόλις δύο ημέρες μετά την οριακή επικράτηση του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, προχωράει σε νέα δέσμευση μεγάλου τμήματος της κυπριακής ΑΟΖ και του FIR Λευκωσίας για στρατιωτικές ασκήσεις. Φαίνεται είναι στα πλαίσια της θετικής ρητορικής εκ μέρους της Άγκυρας, που κάποιοι εδώ και αρκετό καιρό δήλωναν.

Συγκεκριμένα, με τη NAVTEX 404/17 που εξέδωσε τη Δευτέρα του Πάσχα, η Τουρκία δεσμεύει για τις 19 Απριλίου μεγάλη περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Πάφου, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Την ίδια ώρα, με τη NAVTEX 403/17 δεσμεύει περιοχή ελάχιστα μίλια έξω από τα κυπριακά χωρικά ύδατα, στα ανοιχτά της Λάρνακας, προκειμένου τουρκικό πολεμικό σκάφος να ρυμουλκήσει υποβρύχια συσκευή, κίνηση η οποία παραπέμπει σε άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Παράλληλα,  οι τουρκικές παραβιάσεις στον εναέριο χώρο της Ελλάδας από τουρκικά μαχητικά, έχουν πληθύνει σήμερα, κλιμακώνοντας την ένταση και στο μέτωπο του Αιγαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περιοχές που έχουν δεσμευτεί αφορούν μέρος των οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ, όπως τα 5, 6, 7 και 8, την ώρα που λίγες εβδομάδες πριν η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην υπογραφή συμβολαίων με διεθνείς ενεργειακούς κολοσσούς για έρευνα στα ερευνητικά τεμάχια 6, 8 και 10, με τις πρώτες σεισμικές έρευνες να έχουν προγραμματιστεί μέχρι τον Ιούλιο.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι σήμερα η Τουρκία θέτει εκ νέου σε ισχύ όλες τις NAVTEX τις οποίες εξέδωσε από το 2014, όταν έκανε την εμφάνισή του το ερευνητικό πλοίο Barbaros στα κυπριακά νερά.

Διερωτόμαστε αν κάποιοι αναμένουν ότι μετά το δημοψήφισμα ο σουλτάνος Ερντογάν και η Τουρκία θα είναι σε θέση να συζητήσουν το Κυπριακό με οποιαδήποτε οφέλη προς τους Έλληνες της Κύπρου. Είναι απορίας άξιον πως κάποιοι συνεχίζουν να προπαγανδίζουν υπερ της θετικής ρητορικής και της ελληνοτουρκικής “φιλίας”.

Είναι καιρός να κατανοήσει, κυρίως η πολιτική ηγεσία, ποια είναι η Τουρκία και με ποιους επιτέλους έχουμε να κάνουμε. Η Τουρκία είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι, είναι ο προαιώνιος μας εχθρός και διαχρονικά θα έχει επεκτατηκές βλέψεις έναντι του Ελληνισμού.