«Η απελευθέρωση της Κύπρου περνά μέσα από τα βουνά του Κουρδιστάν»

Μπορεί το Κουρδικό να μην έχει λυθεί έτσι όπως ανέμεναν οι κούρδοι το 1994 όταν ο Θεόφιλος Γεωργιάδης έπεφτε νεκρός από τουρκικές σφαίρες έξω από το σπίτι τους στο Πλατύ.

Μπορεί τα πράγματα να μην έγιναν όπως δήλωνε, μερικούς μήνες νωρίτερα, πως η Τουρκία θα προσηλωθεί στο εσωτερικό της και ενδεχομένως να αναγκαστεί να μετακινήσει στρατεύματα από τα κατεχόμενα στο εσωτερικό της. Ωστόσο μέχρι και σήμερα η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα λόγο του κουρδικού.

Η δολοφονία του Θεόφιλου καθώς και η σύλληψη του Γενικού Γραμματέα του Εργατικού Κόμματος των Κούρδων, Απτουλάχ Οτζαλάν, με την γνωστή εμπλοκή της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας, έβαλαν μεν φρένο στον ανταρτοπόλεμο των Κούρδων, όμως κανένας Κούρδος δεν έχει διαγράψει το όνειρο της αυτονομίας και δημιουργίας ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους.

Οι προβλέψεις του Θεόφιλου

Σε συνέντευξη του στο ΡΙΚ τον Μάρτιο του 1992 ο Θεόφιλος δήλωνε πως εάν η Τουρκία δεν αποσύρει τα στρατεύματα της από τα κατεχόμενα, για να ενισχύσει το εσωτερικό της, όταν θα γίνει η Κουρδική εξέγερση στη Μερσίνα και στην Αλεξανδρέτα, όπου είναι τα βασικά λιμάνια ανεφοδιασμού των κατεχομένων, τότε αυτοί θα αποκοπούν «αδέσποτοι» στα κατεχόμενα, και θα πρέπει εμείς να είμαστε προετοιμασμένοι για την απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Δυστυχώς τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε όχι γιατί ο Θεόφιλος έπεσε έξω στις προβλέψεις του, αλλά γιατί κάποιοι ενώ τους δόθηκε το μεγαλύτερο δώρο στην ζωή, να γεννηθούν Έλληνες, δεν το τίμησαν ως θα έπρεπε.

Και στην περίπτωση του Οτζαλάν αλλά και στην περίπτωση του Θεόφιλου η προδοσία ήρθε εκ των έσω…

Οι Κούρδοι προετοιμάζονται σε Διεθνές επίπεδο

Η ιστορία ανατράπηκε όμως το όνειρο των 30 και πλέων εκατομμυρίων Κούρδων εκ των οποίων τα 18 στην Τουρκία, για ένα αυτόνομο Κουρδικό κράτος δεν έχει σβήσει. Ο αγώνας τους εδώ και μερικά χρόνια διεξάγεται σε πολιτικό επίπεδο.

Η προσπάθεια του τουρκικού κράτους να διαλύσει φιλοκουρδικό κόμμα, Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP),προκαλεί όχι μόνο την έντονη αντίδραση των πολιτών της αλλά ακόμα και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική διπλωματία την περασμένη Τετάρτη 17 Μαρτίου, αναφέρει πως η απαγόρευση του HDP “υπονόμευε περαιτέρω” την ήδη εύθραυστη τουρκική δημοκρατία.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά την κατάθεση προσφυγής στο Συνταγματικό Δικαστήριο από τον γενικό εισαγγελέα, Μπεκίρ Σαχίν, με την οποία ζητά τη διάλυση του φιλοκουρδικού κόμματος με το επιχείρημα ότι «δρα μαζί με τους τρομοκράτες του PKK και τις φίλα προσκείμενες οργανώσεις, ως προέκτασή τους». Τέτοια δραστηριότητα, αναφέρεται στη προσφυγή, απειλεί «να καταστρέψει την ενότητα μεταξύ κράτους και τουρκικού λαού».

Μάλιστα το αμερικανικό ΥΠΕΞ καλεί την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης, συμμορφούμενη προς τις εγγυήσεις του τουρκικού Συντάγματος και προς τις διεθνείς δεσμεύσεις της Τουρκίας.

Προκαλώντας έτσι νέο πονοκέφαλο στον Ταγίπ Ερντογάν

Το κόμμα, καταλαμβάνει τις 55 από τις 600 έδρες της τουρκικής Βουλής, κατήγγειλε δικαστικό και πολιτικό “πραξικόπημα” και κατηγόρησε τον Ερτογάν ότι βάλθηκε να το φιμώσει ενόψει των επόμενων εκλογών.

Παρόλο που τα δεδομένα το 1994 όταν ο Θεόφιλος δολοφονήθηκε ήταν τελείως διαφορετικά με τον κουρδικό αγώνα, εντούτοις ακόμα και σήμερα 27 χρόνια μετά η Τουρκία ταλανίζεται με το κουρδικό πρόβλημα, και ο Ερτογάν προσπαθεί να πιαστεί από όπου μπορεί και να εξαλείψει τους Κούρδους.

Οι Κούρδοι από την πλευρά τους είναι ένας λαός που έμαθε να κάνει υπομονή και να παλεύει μέχρι θανάτου για τα δίκαια του.

Στυλιανή (Στέλλα) Κόκκινου Γεωργιάδου
Υποψήφια Βουλευτής Λευκωσίας
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)