Το θεμέλιο λίθο του αγωγού ΤΑΝΑΡ, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη, εγκαινίασαν το απόγευμα στο Καρς της Τουρκίας οι Πρόεδροι της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας.

Η πρώτη σωλήνα του αγωγού τοποθετήθηκε σήμερα στο Καρς στην Τουρκία και ο αγωγός αυτός θεωρείται ως το μεγαλύτερο πρόγραμμα γραμμής φυσικού αερίου που έγινε στην Τουρκία μέχρι σήμερα και αναμένεται να στοιχίσει 9,5 δις τουρκικές λίρες.

Ο αγωγός θα περνάει από το χωριό Τουρκγκιοζού στα σύνορα Τουρκίας – Γεωργίας και στη συνέχεια από το Καρς θα φτάνει μέχρι την Αδριανούπολη στα Ίψαλα της Τουρκίας και από εκεί θα περάσει από την Ελλάδα.

Στο σημείο αυτό θα ενωθεί με τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο στις ευρωπαϊκές χώρες. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του χαρακτήρισε “μοναδικό” το πρόγραμμα ΤΑΝΑΡ, λέγοντας ότι εναλλακτικό δεν μπορεί να υπάρξει.

“Πιο πολύ και από το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και την Τουρκία έχει ανάγκη αυτό το πρόγραμμα ολόκληρη η Ευρασία. Είναι σημαντικό που αυτό το πρόγραμμα δίπλα στην οικονομία θα συμβάλει στην ειρήνη”.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι σχεδιάζουν να μετατρέψουν την Τουρκία σε κέντρο διανομής φυσικού αερίου. Ανέφερε ότι ελπίζουν πως η ροή του φυσικού αερίου θα αρχίσει το 2018 και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εταιρίες, οι οποίες θα εργαστούν για το έργο.

Οι μέτοχοι του σχεδίου που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν των 16 δις κυβικών είναι η SOCAR με 58%, η BOTAS με 30% και η BP με 12%.

Με το εν λόγω σχέδιο το φυσικό αέριο που παράγεται στο κοίτασμα Σαχ Ντενίζ 2 στη θάλασσα της Κασπίας και έχει αποθέματα 1 τρις κυβικών μέτρων εκτιμάται ότι θα παράγονται 16 δις φυσικού αερίου τον χρόνο. Στόχος είναι στα τέλη του 2018 να μεταφερθούν μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη τα 6 δις και την επόμενη χρονιά άλλα 10 δις. Μέχρι το 2016 προβλέπεται ότι θα μπορεί να παράγει και να μεταφέρει στην Ευρώπη 16 δις το χρόνο, ενώ το 2023 στόχος είναι να φτάσει τα 23 δις. Στο μέλλον το ΤΑΝΑΡ αναμένεται ότι θα παίρνει φυσικό αέριο και από άλλα αποθέματα και άλλες χώρες.

ΠΗΓΗ