Το ΕΛΑΜ έφερε στην Ευρωβουλή το ζήτημα της απώλειας ζωικού κεφαλαίου των Κυπρίων κτηνοτρόφων από τον καταρροϊκό πυρετό. Ακόμη μια τρανταχτή απόδειξη ότι το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο συνεχίζει να εργάζεται σε όλα τα μέτωπα για το καλό των Ελληνοκυπρίων χρησιμοποιώντας όλες του τις διασυνδέσεις.

Από τα τέλη του καλοκαιριού του 2016 πολλές από τις κτηνοτροφικές μονάδες του νησιού μας επλήγησαν από τον καταρροϊκό πυρετό που οδήγησε σε μεγάλες ζημίες για τους κτηνοτρόφους μέσω της απώλειας πολλών ζώων. Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό των κτηνοτρόφων που αντιμετώπισαν ζημίες από τον ιό αυτό, προκαλώντας σχετική συζήτηση στην επιτροπή Γεωργίας της Βουλής για να συζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης της ασθένειας και αποζημίωσης των κτηνοτρόφων για τις ζημίες που υπέστησαν.

Πέρα τούτου, το ΕΛΑΜ έφερε το ζήτημα στην Ευρωβουλή, μέσω ερώτησης του ευρωβουλευτή Στρατηγού Γεώργιου Επιτήδειου του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή, ο οποίος, μετά από επικοινωνία με το ΕΛΑΜ, κατέθεσε σχετική ερώτηση για το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ΕΛΑΜ αποδεικνύει συνεχώς πως βρίσκεται στο πλευρό των συμπολιτών μας, αγωνιζόμενο είτε μέσω της Βουλής, είτε με όποιον άλλον τρόπο μπορέσει για να στηρίξει τα δίκαια των συμπατριωτών μας. Θεωρεί καθήκον του να στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο τους απλούς εργαζόμενους, τον αγροτικό και τον κτηνοτροφικό τομέα της Κύπρου, που αποτελούν την βάση κάθε οικονομίας.

Επισυνάπτονται η ερώτηση του ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής Γεώργιου Επιτήδειου καθώς και η σχετική απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή

Θέμα: Ανάγκη για χρηματοδότηση του εμβολιασμού ζώων για καταρροϊκό πυρετό στην Κύπρο

Πλήγμα στην κτηνοτροφία έχει προκαλέσει ο καταρροϊκός πυρετός που επεκτείνεται σε όλη την Κύπρο τους τελευταίους 2 μήνες. Γύρω στις 120 φάρμες έχουν μολυνθεί και έχουν θανατωθεί περί τα 2.500 αιγοπρόβατα και αγελάδες.

Δεδομένου ότι η ασθένεια εξαπλώνεται μέσω των μολυσμένων εντόμων του γένους Culicoides, γίνονται ψεκασμοί ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν αυτά. Παράλληλα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσαν αγορά εμβολίων ύψους 700.000 Ευρώ.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Θα εγκρίνει τη χρηματοδότηση του κόστους των εμβολίων;
Θα αποζημιώσει τους κτηνοτρόφους για τα ζώα που έχουν θανατωθεί λόγω της μόλυνσης από τον καταρροϊκό πυρετό;

Απάντηση του κ. Andriukaitis εξ ονόματος της Επιτροπής (9.1.2017)

Η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εμφάνιση και εξέλιξη του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου στα κράτη μέλη και τα βοηθά στην καταπολέμηση της νόσου σύμφωνα με το ειδικό νομικό πλαίσιο της ΕΕ .

Οι επαφές μεταξύ των υπηρεσιών της Επιτροπής και των αρμόδιων κτηνιατρικών αρχών της Κύπρου βρίσκονται σε εξέλιξη για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη στρατηγική εμβολιασμού που προτείνεται από την πλευρά της Κύπρου και τη λήψη απόφασης για το ενδεχόμενο της εν μέρει συγχρηματοδότησής της από την Επιτροπή ή όχι.

Σχετικά με την αποζημίωση των κτηνοτρόφων για τα ζώα που θανατώθηκαν, το εν λόγω μέτρο δεν συγχρηματοδοτείται από την Επιτροπή επειδή η θανάτωση ζώων δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο για την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου, καθώς η εν λόγω νόσος μεταδίδεται από έντομα-φορείς.