Σε πρόσφατο άρθρο της η Ιταλίδα συγγραφέας Αντρέα Μαρκολόγκοστο που δημοσιεύτηκε επ’ ευκαιρία του Φεστιβάλ Βιβλίου του Παρισιού στη Γαλλική εφημερίδα  Liberation, αναφέρει:  «το Παρίσι, η Κοπεγχάγη, το Βίρτσμπουργκ, και ιδιαίτερα το Λονδίνο είναι οι πόλεις όπου στεγάζουν ακόμα και σήμερα τα κλεμμένα από την Ελλάδα θαύματα του Παρθενώνα».

Η συγγραφέας αναφέρεται ειδικά στην πρόσφατη απόφαση του Βατικανού να επιστρέψει στην Ελλάδα τρείς μαρμάρινες κεφαλές, αλλά και γενικότερα στο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Υπενθυμίζει το «προφητικό» ποίημα του Λόρδου Βύρωνα, «Η κατάρα της Αθηνάς» και σημειώνει ότι ορισμένες χώρες αποφάσισαν τελικά να αντιδράσουν, όπως η Ιταλία, που επέστρεψε μέρος της ανατολικής ζωοφόρου στο Μουσείο της Ακρόπολης και το οποίο μέχρι το 2022 φυλασσόταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Παλέρμο, όπου είχε φτάσει στις αρχές του 19ου αιώνα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

«Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι θέλει να διορθώσει μια αδικία 200 και πλέον ετών» αναφέρει η Ιταλίδα συγγραφέας, τονίζοντας πως όπου η πολιτική δεν έχει ή δεν θέλει να έχει τα νόμιμα μέσα (αφού τα έργα τέχνης ενός κράτους είναι αναπαλλοτρίωτα και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να μεταβιβαστούν), υπάρχει η θρησκεία.

Έτσι επισημαίνει η επιστροφή των κεφαλών στην Ελλάδα έγινε στο πλαίσιο δωρεάς από την Καθολική Εκκλησία στην Ορθόδοξη Εκκλησία και όχι επιστροφή από κράτος σε κράτος.

Ο Πάπας προσέφερε τα γλυπτά στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Β’ ο οποίος με την σειρά του αποφάσισε να τα δωρίσει στο Μουσείο της Ακρόπολης σημειώνει.

Η Μαρκολόγκο αναφέρει επίσης ότι στο Λούβρο εκτίθενται ακόμη μια μετόπη και ένα θραύσμα της ζωοφόρου του Παρθενώνα, που έφερε πίσω στην Γαλλία ο κόμης Σαυασσέλ Γκουφιέ πρέσβης στην Οθωμανική Υψηλή Πύλη επί Ναπολεόντειας Αυτοκρατορίας.

Στη συνέχεια  αναφέρεται στην ιστορία του Λόρδου Έλγιν και στο πως απέσπασε τα μάρμαρα από τον Παρθενώνα, χαρακτηρίζοντας τρομερό το να περιμένεις, τονίζοντας ότι οι Έλληνες ελπίζουν στην αποκατάσταση των Μαρμάρων που άρπαξαν οι Άγγλοι από την ανεξαρτησία τους το 1821 προσθέτοντας: « Αναρωτιέμαι αν δεν πρόκειται για μια γεωγραφική κατάρα  ή μοίρα όλου του Νότου να ταπεινώνεται από ένα Βορρά, όποιος και να είναι αυτός. Οι λόγοι για τους οποίους αντιτίθενται στην επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα τους τελευταίους δύο αιώνες, είναι ακριβώς οι ίδιοι με αυτούς που διατυπώνονται σήμερα στη συζήτηση για την αποκατάσταση των αφρικανικών έργων τέχνης».

Ακόμη και σήμερα η Αγγλία αρνείται να εξετάσει το ενδεχόμενο επιστροφής των αρχαιοτήτων της στην Ελλάδα…

«Τελικά όλη η Ευρώπη, όλοι μας κλέψαμε κάτι από την Ελλάδα, είτε ήταν οι ιδέες της, από τις οποίες σφυρηλατήσαμε τις δυτικές μας ρίζες, είτε ο πολιτισμός της, είτε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, δεν έχει σημασία. Κάποτε θα πρέπει να μάθουμε να πληρώνουμε το χρέος μας στην Αθηνά» αναφέρει καταλήγοντας η Αντρέα Μαρκολόγκα.

Η Ευρώπη και γενικά η Δύση ξεχνά την λάμψη της Ελλάδας. Η Ελλάδα κατέχει μια εντελώς ιδιαίτερη, μοναδική και πολύ σημαντική θέση στην παγκόσμια ιστορία.

Εδώ κατασκευάστηκε η λέξη Δημοκρατία, εδώ εκφωνήθηκε ο Επιτάφιος του Περικλή και αυτού υπήρξε μέντορας ο μαθητής του Δημόκριτου από τα Άβδηρα, ο Πρωταγόρας, που δίδαξε «πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος».

Είναι η πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και τόσων άλλων σοφών, μαθηματικών, πολιτικών, στρατηγών, για αυτήν την Ελλάδα ήρθαν να σκοτωθούν οι Φιλέλληνες. Οι Έλληνες τα δίνουν όλα, τραγουδούν, χορεύουν, διασκεδάζουν όσο κανένας άλλος λαός.

«Λαοί που δεν χορεύουν και δεν τραγουδούν δεν ξεσκάνε και είναι γεμάτοι στρες, δεν ξέρουν τι σημαίνει να είσαι ελεύθερος και να νοιώθεις ελεύθερος», είπε κάποιος ξένος επισκεπτόμενος την Ελλάδα και βλέποντας πως διασκεδάζουν οι Έλληνες.

Αυτή είναι λοιπόν η Ελλάδα από την οποία όλη η Ευρώπη έκλεψε κάτι…

Αινείας

Πηγή: Ιστοσελίδα «Ένοπλος»