Φαίνεται κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται του κινδύνους που ελλοχεύουν από μια τέτοια κίνηση και παίζουν το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας σαν ρώσικη ρουλέτα.

Πιο κάτω παρουσιάζουμε αυτούσιο το έγγραφο αυτούσιο όπως το βρήκαμε από την εφημερίδα Καθημερινή:

Κινητή τηλεφωνία και ηλεκτρικό ρεύμα θα ενοποιηθούν εντός Ιουλίου, υλοποιώντας τις πολιτικές αποφάσεις των δύο ηγετών στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Και τα δύο αυτά μέτρα βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας.

Το θέμα με την ενοποίηση της κινητής τηλεφωνίας είχε αποκαλύψει η έντυπη «Κ» στις 10/5/2015.Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Φειδίας Πηλείδης και επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για την επιχειρηματικότητα, την οικονομία και θέματα εμπορίου ανέφερε ότι το θέμα της λειτουργίας της κινητής τηλεφωνίας σε ολόκληρο το νησί γίνονται εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ των εταιρειών παροχής (τρεις ε/κ και δύο τ/κ) για να λυθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες των τεχνικών θεμάτων και το οικονομικό κομμάτι που αφορά τον τρόπο που θα γίνονται οι χρεώσεις.

Ο τεχνικός τρόπος της επικοινωνίας λύνεται «αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη και όλες οι ευαισθησίες. Ζούμε σε μια μοιρασμένη χώρα, υπάρχουν διάφορες ευαισθησίες που πρέπει να ληφθούν υπόψην. Δεν θα ήθελα να επεκταθώ σε αυτό, είναι αντιληπτό το τί εννοώ, είναι θέματα νομιμότητας».

Ερωτηθείς εάν έχει λυθεί το θέμα του κωδικού, ο κ. Πηλείδης ανέφερε ότι δεν θα ήθελε να σχολιάσει προτού υπάρξει τελική λύση. «Συζητούνται διάφορες διάφορες επιλογές αυτή τη στιγμή που τεχνικά είναι εφαρμόσιμες».

Στην ερώτηση πότε μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί η απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία, είπε ότι από τη στιγμή που συμφωνηθεί ο τρόπος ακριβώς «είναι θέμα ημερών. Οπότε θα έλεγα ότι δεν χρειάζεται περισσότερο από μια εβδομάδα για να συμφωνηθούν τα θέματα που ανέφερα προηγουμένως και η εφαρμογή θα μπορούσε να γίνει σχεδόν αμέσως».

Ο κ. Πηλείδης είπε ότι η τελευταία συνάντηση που είχε γίνει για το θέμα την περασμένη εβδομάδα ήταν των αρμόδιων Τεχνικών Επιτροπών με εκπροσώπους των εταιρειών και τον Ρυθμιστή Τηλεπικοινωνιών όπου υπήρξε συμφωνία σε μια κοινή ανακοίνωση που έλεγε ότι οι παρευρισκόμενοι είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τεχνικά η τηλεφωνική επικοινωνία είναι δυνατή και είχαν παραμείνει κάποια τεχνικά ζητήματα σύνδεσης και χρεώσεων για να επιλυθούν μεταξύ των εταιρειών.

Ηλεκτρικό ρεύμαΕρωτηθείς για το θέμα της ενοποίησης του ηλεκτρικού ρεύματος ο κ. Πηλείδης είπε ότι θεωρεί δεδομένα “ότι έχουν συμφωνηθεί και είναι θέμα επίλυσης μερικών τεχνικών διαδικασιών, όχι προβλημάτων, για να λειτουργήσει”. Στην ερώτηση εάν αυτό είναι εφικτό εντός Ιουλίου, απάντησε: “ελπίζω ναι”.

Σε παρατήρηση ότι η Τεχνική Επιτροπή στην οποία είναι επικεφαλής μαζί με τον Γκιουνάι Τσερκέζ, πρώην πρόεδρο του τ/κ επιμελητηρίου φαίνεται ότι λειτουργεί αποδοτικά και με αποτέλεσμα και “ποιο είναι το μυστικό”, ο Φειδίας Πηλείδης επεσήμανε ότι η Επιτροπή δημιουργήθηκε το περασμένο φθινόπωρο και “το μυστικό είναι ότι υπήρξε πολύ προετοιμασία από τα επιμελητήρια προηγουμένως. Όλα αυτά για τα οποία μιλούμε σήμερα δεν είναι καινούργια. Η Τεχνική Επιτροπή μπόρεσε να προωθήσει κάποια θέματα που είχαν κάπως ωριμάσει μετά από προεργασία των επιμελητηρίων”. Αυτό που χρειαζόταν, σημείωσε, ήταν αποδοχή και επεξεργασία.

Κοινή υπαίθρια αγορά – ΕπιμελητήριαΓια το θέμα της κοινής υπαίθριας αγοράς/παζαράκι των δύο επιμελητηρίων στην τάφρο απέναντι από το Λήδρα Πάλλας, έργο στο οποίο αναφέρεται σε δηλώσεις του σήμερα στην Χαβαντίς και ο πρόεδρος του τ/κ επιμελητηρίου, Φικρί Τορός, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι προχωρούν σταδιακά, έχουν ληφθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις με τελευταία αυτή από το Τμήμα Αρχαιοτήτων στη δικαιοδοσία του οποίου βρίσκεται η τάφρος της εντός τειχών πόλης. Έχουν αποτανθεί και στα ΗΕ για την δική τους έγκριση, πρόσθεσε λέγοντας ότι το έργο αυτό προχωρά, αφορά αποκλειστικά τα δύο επιμελητήρια, αλλά νεώτερα σε σχέση με αυτό δεν θα υπάρξουν τόσο άμεσα.

Ο Φειδίας Πηλείδης εξέφρασε τέλος την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση που υπάρχει τόσο από Ε/κ όσο και από Τ/κ αποφοίτους πανεπιστημίων για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα interships νέων από τις δύο κοινότητες που θέλουν να εργαστούν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και να αποκτήσουν εμπειρία σε εταιρείας της άλλης κοινότητας. Οι αιτήσεις συνεχίζονται, σημείωσε, μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου.

ΠΗΓΗ

Ο στόχος να ξεπουλήσουν τα δίκαια του κυπριακού Ελληνισμού βρίσκεται εν εξελίξει. Έλληνες ξυπνάτε, πριν ψάχνουμε Πατρίδα …