Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να αποποιηθεί των ευθυνών έχει περιέλθει η τουρκική πλευρά, ρίχνωντας βέλη δεξιά και αριστερά, και αφήνοντας ανεπανόρθωτα εκτεθειμμένους όλους εκείνους που βιάστηκαν να μιλήσουν για σχέσεις με “αδέλφια” και λοιπούς συγγενείς.

Έξω από το παιχνίδι των εντυπώσεων δεν θα μπορούσε, φυσικά να μείνει ο πρώην κατοχικός ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος δήλωσε πως “εάν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό πήγαιναν καλά τότε η Τουρκία δεν θα έστελνε στρατιωτικά πλοία στην περιοχή”, προσθέτοντας πάντως πως δεν μπορεί να ξέρει ποιές θα είναι οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις σε περίπτωση που ο Νίκος Ανανστασιάδης αποφασίσει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

 

Σε δηλώσεις του, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκο”κυπριακό” Τύπο, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι εάν οι διαπραγματεύσεις πήγαιναν καλά, η Τουρκία δεν θα έστελνε τα στρατιωτικά πλοία στην περιοχή. “Αν οι διαπραγματεύσεις ήταν σε σωστό σημείο τότε τέτοιες ενέργειες της Τουρκίας θα καταδικάζονταν” επισήμανε, ενώ σημείωσε πως “αυτή την στιγμή δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές αντιδράσεις”.

Ανέφερε ακόμα ότι στο Κυπριακό δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από τη λύση, προσθέτοντας δε, προκειμένου να εκβιάσει καταστάσεις προφανώς, ότι ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου έδωσε το μήνυμα ότι δεν θα φέρει αντίρρηση εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις.

Η τουρκική πλευρά έχει καταφέρει να οδηγήσει το Κυπριακό στο σημείο που στόχευε ευθύς εξ αρχής και χρησιμοποιώντας ως δεκανίκι το Κοινό Ανακοινωθέν του Νίκου Ανανστασιάδη, μεταβάλλει εαυτόν από θύτη σε θύμα, επιδιώκοντας την αναβάθμιση και εν συνεχεία τη νόμιμη εγκαθίδρυση του κατοχικού μορφώματος του Αττίλα.