A Bayraktar Akinci unmanned combat aerial vehicle is exhibited at Teknofest aerospace and technology festival in Baku, Azerbaijan May 27, 2022. REUTERS/Aziz Karimov

Ακόμα μια χώρα «σύμμαχος» η οποία έκανε πολλές κοινές αεροπορικές ασκήσεις με την Ελλάδα, η οποία της έδωσε και ελληνικά συστήματα Patriot για να φυλάνε την αμερικανική εταιρεία πετρελαίων Aramco, η Σαουδική Αραβία, υπέγραψε με τουρκική εταιρεία κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών Baykar την μεγαλύτερη αμυντική συμφωνία όπως μετέδωσε το Anadolou.

Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Haluk Bayraktar ανακοίνωσε ότι η Baykar και το Υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας υπέγραψαν συμφωνία για το εξοπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος της εταιρείας με το όνομα Akinci.

Το Akinci , όπως γράφει το Anatolou είναι εξοπλισμένο και με ηλεκτρονικό σύστημα διπλής τεχνητής νοημοσύνης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αποστολές αέρος – εδάφους και αέρος – αέρος.

A Bayraktar Akinci unmanned combat aerial vehicle is exhibited at Teknofest aerospace and technology festival in Baku, Azerbaijan May 27, 2022. REUTERS/Aziz Karimov

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ερνογάν στη Σαουδική Αραβία, οι δύο χώρες υπέγραψαν μια σειρά συμφωνιών που περιλαμβάνουν επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία, την ενέργεια και τις επικοινωνίες.

Η Τουρκία εξασφάλισε επίσης πρόσκληση σε τουρκικές εταιρείες να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία της χώρας Vision 2030. Μιλώντας στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Τουρκίας – Σαουδικής Αραβίας που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στη χώρα, ο Υπουργός Επενδύσεων Αλ-Φαλίχ, είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας βελτιώθηκαν πρόσφατα. Το μονοήμερο Φόρουμ το οποίο φιλοξενεί Τούρκους και Σαουδάραβες υπουργούς , διοργανώθηκε από το Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας (DEIK) στο λιμάνι της Σαουδικής Αραβίας Τζέντα.

Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επένδυση ύψους 3.3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο πρόγραμμα Vision 2030 και οι τουρκικές εταιρείες θα έχουν ισχυρές ευκαιρίες τόνισε ο Αλ – Φαλίχ. Το Πρόγραμμα Vision 2030 στοχεύει στη μείωση της εξάρτησης της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας από το πετρέλαιο με δεκάδες έργα που έχουν προγραμματιστεί για τον τομέα των δημοσίων υπηρεσιών.

Με λίγα λόγια η Τουρκία αναμένει αρκετά δις δολάρια από τις Αραβικές χώρες (Σαουδική Αραβία , ΗΑΕ) άλλα τόσα  δις από την ΕΕ, άλλα τόσα δις από την φίλη χώρα Κατάρ, άλλα τόσα δις από τις πωλήσεις μη  επανδρωμένων αεροσκαφών τα οποία πουλάει σε όλον τον κόσμο κλπ.
Και εμείς μιλάμε και ευχόμαστε ότι θα καταρρεύσει η οικονομία της Τουρκίας…

Δεν θα μπορούσε η Ελληνική κυβέρνηση που «φίλεψε» και ήρθε τόσο κοντά (πρόσφατα) με την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να διερευνήσει τις πιθανότητες για να πάρει έργα η ελληνική αμυντική βιομηχανία; Γιατί δεν ζητά και η Ελλάδα πρόσκληση για να πάνε και ελληνικές εταιρείες στο Vision 2030; Είναι η κυβέρνηση της Ν.Δ. που έδωσε τα ελληνικά συστήματα Patriot στην Σαουδική Αραβία χωρίς κανένα φανερό κέρδος…

Αινείας

Πηγή: Ιστοσελίδα Μilitaire.gr