Μετά τις έντονες προκλήσεις από πλευράς Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως απόδειξη των πραγματικών προθέσεων του όσον αφορά το Κυπριακό, ο Νίκος Ανανστασιάδης, μη θέλοντας να χαλάσει την εικόνα του “καλού παιδιού” που επιμελώς επιμένει να διατηρεί στο πολιτικό σκηνικό, έκρινε σκόπιμο να αποστείλλει συγχαρητήρια επιστολή στον νεοεκλογέντα Τούρκο Πρόεδρο, χρησιμοποιώντας μάλιστα, στο ρόλο του μεσάζοντα τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών της Ελλαδικής Κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος παρευρέθηκε στην ορκομωσία.

Συγκεκριμένα, όπως ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε σε δηλώσεις του, μετέφερε την συγχαρητήρια επιστολή του Νίκου Ανανστασιάδη στην Άγκυρα, επισημαίνοντας πάραυτα πως το κλειδί για τα πάντα είναι το Κυπριακό.

“Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με παρακάλεσε να μεταφέρω συγχαρητήρια επιστολή του προς τον Πρόεδρο Ερντογάν ακριβώς επειδή η Kυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά αυτό που είναι πραγματικότητα. Ότι ο καθοριστικός παράγοντας για τη λύση του Κυπριακού είναι η Τουρκία. Κι αυτό θα μου δοθεί φαντάζομαι η ευκαιρία να το πω και προφορικά στους συνομιλητές μου εδώ στην Άγκυρα”, είπε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

“Αυτό προφανώς το αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά και η τουρκική ηγεσία, ο ίδιος ο Πρόεδρος Ερντογάν που περιμένουμε να κάνει ότι καλύτερο μπορεί και πρέπει προκειμένου να βρεθεί αυτή η λύση, η οποία θα δώσει και έναν άλλο τόνο, έναν άλλο ρυθμό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες έχουνε πολύ μεγάλες προοπτικές μπροστά τους. Υπάρχουν βαριά ανοικτά προβλήματα ιστορικά. Είμαστε σε συνεχή διάλογο αλλά το κλειδί είναι το Κυπριακό”, πρόσθεσε υποτακτικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

“Θέλουμε μια σχέση καλής γειτονίας, έχουμε μια σχέση εταιρικής συνεργασίας, είμαστε δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ από τις αρχές της δεκαετίας του ΄50 και η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ. Επίσης, η Τουρκία παίζει σημαντικό ρόλο για όλα τα ανοικτά προβλήματα της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και θέλουμε να μην είναι μέρος του προβλήματος αλλά να είναι μέρος της λύσης”, κατέληξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά την μειοδοτική στάση που διατηρούν οι κυβερνώντες μας απέναντι σε μία χώρα, η οποία συστηματικά φροντίζει να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τις αδέξιες πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων και οι οποίες προσφέρουν βορά στις ορέξεις των Τούρκων τα αφύλακτα δίκαια του απανταχού Ελληνισμού.