Δεν απάντησαν ευθέως στο ερώτημα που τους ετέθη οι κύριοι Γιούνκερ και Σουλτς, αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Το ερώτημα που τέθηκε στους Προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια διάσκεψης τύπου ήταν το εξής:

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι να διασφαλίσει ενεργειακές πηγές για το μέλλον … ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία. Ενώ είμαστε εδώ, ένα κράτος υποψήφιο για ένταξη, παραβιάζει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βεβαίως αναφέρομαι στα τουρκικά σκάφη που πραγματοποιούν παράνομες έρευνες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τι κάνει η Ένωση για να προστατέψει τους φυσικούς της πόρους;

Γιούνκερ: Θα συζητήσω αυτή την ερώτηση με την κυρία Μογκερίνι η οποία είναι υπεύθυνη για αυτού του είδους της ερωτήσεις και θα καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα και θα πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Σουλτς: Το κοινοβούλιο, το συμβούλιο των Προέδρων, αποφάσισε να προωθήσει το θέμα για συζήτηση, καθώς επίσης και τον ρόλο της Τουρκίας. Όταν τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών παραβιάζονται, όπως της Κυπριακής Δημοκρατίας, από μια υποψήφια χώρα πρέπει να αντιδράσουμε. Αυτός είναι και ο λόγος που το Συμβούλιο των Προέδρων αποφάσισε να προωθήσει το θέμα για έκδοση ψηφίσματος. Λαμβάνουμε σοβαρά το θέμα. 

Σημειώνεται ότι λίγο αργότερα, ο Μάρτιν Σουλτς, εξήρε την στάση της Τουρκίας στο θέμα των προσφύγων της Συρίας, λέγοντας ότι όλα αυτά θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γυρίζοντας μάλιστα προς το μέρος μας, όταν έκανε τη σχετική αναφορά. 

Ενώ το Μπαρμπαρός αλωνίζει από την Δευτέρα στην κυπριακή ΑΟΖ, η Ευρωπαϊκή Ένωση για άλλη μία φορά δεν δείχνει να έχει τα απαραίτητα “αντανακλαστικά” για να τοποθετηθεί ξεκάθαρα σε ένα θέμα το οποίο αφορά την ίδια της την ασφάλεια.

ΠΗΓΗ