Μετά από ενδελεχή μελέτη του κειμένου του μνημονίου, αφότου μεταφράστηκε στα Ελληνικά, γίνεται αντιληπτό πως ο υπουργός συγκοινωνιών Τάσος Μητσόπουλος ψεύδεται ασύστολα, λέγοντας πως η επιβολή κομίστρου στην μεταφορά των μαθητών είναι μνημονιακή υποχρέωση. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως η Τρόικα δεν πρότεινε καν την επιβολή κομίστρων στους μαθητές.    

Οι απαίτηση της Τρόικα ήταν η μείωση των δαπανών στην δημόσια μεταφορά κατά 15%, που θα γινόταν σύμφωνα με το μνημόνιο, εισάγοντας κόμιστρα στην μεταφορά των φοιτητών και των συνταξιούχων που μάλιστα επιβλήθηκε από το καλοκαίρι.  

Την φαεινή ιδέα για την επιβολή κομίστρων στην μεταφορά των μαθητών στα σχολεία, είχε η τροϊκανή κυβέρνηση με πρωτοβουλία των υπουργείων οικονομικών και συγκοινωνιών.  Σύμφωνα με εκτιμήσεις των υπουργείων τα έσοδα από τις δημόσιες μεταφορές θα αυξηθούν κατά 10 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας κόμιστρο στου μαθητές εκτός από τους συνταξιούχους και τους φοιτητές που επέβαλε η τρόικα. Όπως ήταν αναμενόμενο η τρόικα δέχτηκε με χαρά την δέσμευση «καλής θελήσεως» της κυβέρνησης για επιβολή κομίστρων στους μαθητές για τα λεωφορεία.

Η μνημονιακή κυβέρνηση έχει αποτύχει πλήρως, υποδουλώνοντας του Έλληνες της Κύπρου στα δεινά του ΔΝΤ. Καθήκον μιας κυβέρνησης είναι να προφυλάσσει τα συμφέροντα του λαού της, όμως η υποτακτική κυβέρνηση Αναστασιάδη αφήνει τον λαό εκτεθειμένο στο έλεος της τρόικα, επιβάλλοντας νέους φόρους συνεχώς. Η κυβέρνηση μάλιστα αναγκάζει τον λαό να πληρώσει περισσότερα από όσα ζητά η τρόικα. Οι διεθνείς εξουσιαστές  δεν τόλμησαν να καταργήσουν την δημόσια παιδεία, όμως οι κυβερνόντες τα κατάφεραν, επιβάλλοντας αυτοβούλως κόμιστρα στους μαθητές.