ΑΡΘΡΟ
Μεγάλη αντιπροσωπεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) επισκέφθηκε την Τουρκία. Η αντιπροσωπεία θα αξιολογήσει τις επενδυτικές ευκαιρίες σε διάφορους τομείς, ιδίως στην τουρκική αμυντική βιομηχανία γράφει τουρκικό δημοσίευμα.
Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Άγκυρα για δύο μέρες, με ευρεία συμμετοχή εκπροσώπων των αρμόδιων υπουργείων της τουρκικής κυβέρνησης οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί τους το επενδυτικό τους πρόγραμμα για επενδύσεις 25-30 δις. δολαρίων.
Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα Hurriyet αναμένεται η επένδυση αυτών των δισεκατομμυρίων από τα ΗΑΕ προς την Τουρκία και στόχος είναι οι εξαγωγές της Τουρκίας να αυξηθούν σε 10 δις. δολάρια και η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας να προχωρήσει σε επενδυτικές δραστηριότητες. Το επίκεντρο είναι η αύξηση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών μέσω έργων υποδομής όπως η αμυντική βιομηχανία, το μετρό τα τρένα υψηλής ταχύτητας, και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Οι τουρκικές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας είχαν ρεκόρ συμμετοχής στην Έκθεση Αμυντικής βιομηχανίας ΙΔΕΧ 2023 που πραγματοποιήθηκε στο Αμπου Ντάμπι, την πρωτεύουσα των ΗΑΕ, τον Φεβρουάριο του 2923. Κατά την διάρκεια της έκθεσης υπογράφηκαν συμφωνίες για την εξαγωγή διαφόρων προϊόντων όπως ένοπλα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, έξυπνα πυρομαχικά, τεθωρακισμένα οχήματα κ.α. Συζητήθηκε επίσης η από κοινού ανάπτυξη πυρομαχικών με καθοδήγηση ακριβείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας τα ΗΑΕ ενδιαφέρονται επίσης για την προμήθεια επιθετικών ελικοπτέρων από την Τουρκία.
Κατά την διάρκεια της IDEX’23 υπογράφτηκε μνημόνιο κατανόησης (MoU) μεταξύ της Roketsan και της Tawazun του οργανισμού-ομπρέλα του τομέα της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΑΕ. Στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεννόησης, το Συμβούλιο Tawazun και η Roketsan θα συνεχίσουν να εργάζονται σε συνεχή συνεργασία για να παράσχουν στα ΗΑΕ τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες και ανταγωνιστικές λύσεις στρατιωτικών συστημάτων.
Μα αυτή δεν ήταν μία από τις χώρες που είναι φίλοι μας και υπογράψαμε και εμείς και η Ελλάδα συμφωνίες και είχαμε συνεργασίες σε στρατιωτικές ασκήσεις με την πολεμική αεροπορία της Ελλάδος, τα αεροπλάνα των ΗΑΕ πέταξαν και ανεφοδιάστηκαν στην Κρήτη κλπ. Γιατί δεν αντιδρούμε ενημερώνοντας τις πρεσβείες ή τα προξενεία των ΗΑΕ ότι δεν μας αρέσει που η χώρα τους παίζει σε διπλό ταμπλό;
Αν η Κύπρος και η Ελλάδα έχει τέτοιους φίλους, τι να τους κάνει τους εχθρούς; Και εάν όλες οι χώρες με τις οποίες συνάψαμε συμφωνίες και συνεργασίες και θεωρούνται από εμάς «σύμμαχοι» όπως π.χ. η Αίγυπτος στο τέλος αποδειχτεί ότι στην πραγματικότητα δεν είναι, τότε ποιος φταίει που κτίζουμε παλάτια στην άμμο και κοροϊδεύουμε τον άμοιρο κυπριακό λαό ότι χτίσαμε «τριμερείς ή τετραμερείς συμμαχίες» κλπ. και στην πραγματικότητα δεν έχουμε τίποτα;
Όταν εργαζόμουν στο Ουζμπεκιστάν το 2003 και έγινε το ανεπιτυχές πραξικόπημα από τους Αμερικανούς κατά του προέδρου του Ουζμπεκιστάν Καρίμοφ, το πρώτο πράγμα που έκανε ο Ασιάτης αυτός πρόεδρος ήταν να τηλεφωνήσει το ίδιο απόγευμα στον πρόεδρο Πούτιν στην Μόσχα, και να του ζητήσει να στείλει τον Υπ. Εξωτερικών τον κ. Λαβρόφ το ίδιο βράδυ και να υπογράψουν Αμυντική Συμφωνία. Πράγμα που έγινε, ο Λαβρόφ πήγε με ιδιωτικό αεροσκάφος μεσάνυχτα και η συμφωνία υπεγράφη.
Το επόμενο πρωί, ο Καρίμοφ, ζήτησε από την Αμερικανική Πρεσβεία , η οποία είχε 500 άτομα προσωπικό, (βοηθούσε τότε στον πόλεμο που διεξαγόταν στο διπλανό Αφγανιστάν) να φύγει όλο το προσωπικό και στην πρεσβεία να μείνουν μόνο 5 άτομα προσωπικό, να κλείσουν όλες οι Αμερικανικές επιχειρήσεις στην χώρα όπως π.x. το εργοστάσιο της Coca Cola το οποίο παρήγαγε αναψυκτικά για τα 26 εκατομμύρια πληθυσμού του Ουζμπεκιστάν, και τέλος να σταματήσει η βοήθεια που προσφερόταν από την κυβέρνηση του Καρίμοφ προς τους Αμερικανούς όσον αφορά τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.
Έτσι και η Κύπρος. Εάν η κυβέρνηση δεν υπογράψει Αμυντική Συμφωνία με μια χώρα, ακόμα και με την Ελλάδα, δεν έχει τίποτε στα χέρια της, απλώς κοροϊδεύει τον λαό και αυτό θα είναι οδυνηρό και η αλήθεια θα φανεί σε περίπτωση κρίσης με την Τουρκία.
Αινείας
Πηγή: Το Βαλκανικό Περισκόπιο – The Hellenic Information Team και προσωπικές απόψεις του αρθρογράφου.