Είμαι από τα άτομα που ως μαθητής Δημοτικού επισκέφθηκα τα φυλακισμένα μνήματα. Ούτε ψυχολογικά μου έμειναν από την επίσκεψη, ούτε το βράδυ είδα εφιάλτες. Δεν νομίζω κάποιο παιδί να αποκτήσει ψυχολογικά επειδή θα δει τον τόπο όπου οι πρόγονοί μας μαρτυρούσαν για ένα ελεύθερο αύριο. Δεν πιστεύω πως αν κάποιος κάτσει και εξηγήσει στους μαθητές το τι ακριβώς σημαίνουν τα κελιά, η κρεμάλα και οι άλλοι χώροι των φυλακισμένων μνημάτων θα υπάρξουν περίεργες αντιδράσεις.

Πολύ απλά κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν θέμα από το πουθενά. Κάποιοι ενοχλούνται που η ιστορία αυτού του τόπου φωνάζει ΕΛΛΑΔΑ και θέλουν πάση θυσία να τη σβήσουν. Άλλωστε το είχε πει και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που μιλούσε για κόψιμο των ομφάλιων λώρων από τις μητέρες πατρίδες.

Σε όλους αυτούς που σήμερα τον μιμούνται τους απαντάμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο: Ας ξεκινήσουν εξαφανίζοντας το αίμα των παλικαριών της ΕΟΚΑ, να συνεχίσουν με τους ΕΛΔΥΚαριους που πέθαναν κρατώντας την μίση Κύπρο και να τελειώσουν με τους καταδρομείς που κράτησαν το αεροδρόμιο Λευκωσίας ελληνικό. Ότι όμως και να κάνουν οι φωνές των αγωνιστών λίγο πριν οδηγηθούν στην αγχόνη θα αντηχούν μια για πάντα στο νησί μας!

Σωτήρης Ιωάννου
Υπ. Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας