Με τίτλο “Οι περισσότεροι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν τουρκικά στρατεύματα” παρουσιάζεται στο ΚΥΠΕ δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στα κατεχόμενα της τουρκικής εταιρείας Γκεζιτζί που έγινε για λογαριασμό της τ/κ εφημερίδας Ντιαλόγκ.

Πιο συγκερκιμένα αναφέρει ότι ποσοστό 89,4% των Τ/κ θεωρεί ότι αριθμός τουρκικών στρατευμάτων πρέπει να παραμείνει στην Κύπρο και μετά από μια ενδεχόμενη λύση, ενώ ποσοστό 88,8% θεωρεί ότι οι τουρκικές εγγυήσεις πρέπει να παραμείνουν ως έχουν.

Γενικότερα το πρώτο μέρος αφορούσε το Κυπριακό και θέματα που έχουν συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις για τα οποία ζητήθηκε η άποψη των 1.304 ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα. Η εφημερίδα χθες και σήμερα σημειώνει ότι η εν λόγω εταιρεία ερευνών και δημοσκοπήσεων ήταν η μόνη που προέβλεψε σωστά τα ποσοστά στις “προεδρικές εκλογές” του 2015.

Στην ερώτηση για την παραμονή ή όχι μέρους του τουρκικού στρατού μετά τη λύση στο νησί, το 89,4% απάντησε ότι σίγουρα πρέπει να μείνει (μονάδες του τουρκικού στρατού), το 3,5% απάντησε ότι ο τουρκικός στρατός πρέπει να φύγει εξ` ολοκλήρου, το 5,1% είπε ότι μπορεί να μείνει ή να φύγει, δεν είναι σημαντικό, ενώ ποσοστό 2% απάντησε ότι στη θέση του τουρκικού στρατού πρέπει να τοποθετηθεί μια διεθνής δύναμη.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα για το θέμα τη παραμονής ή όχι των τουρκικών εγγυήσεων απάντησαν κατά 88.8% ότι πρέπει να παραμείνουν ως έχουν, “οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι εκ των ων ουκ άνευ”. Στην ερώτηση εάν μετά τη λύση η ιδιότητα του μέλους της ΕΕ παρέχει ή όχι επαρκής εγγύηση, το 75.5% απάντησε ότι δεν παρέχει επαρκής εγγύηση η ιδιότητα του μέλους της ΕΕ ενώ το 24.5% απάντησε ότι παρέχει επαρκής εγγύηση.

Σε ερώτηση που αφορούσε την εγκατάσταση μετά τη λύση, 45.000 Ε/κ στο “βορρά” και απεριόριστος αριθμός Ε/κ – όπως αναφέρεται – να έχει το δικαίωμα διαμονής και δημιουργίας επιχείρησης (στο “βορρά”) και κατά πόσο αυτό τους προκαλεί ανησυχία ή όχι, οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν κατά 60,5% ότι δεν θέλουν οι Ε/κ να έρθουν να μείνουν μαζί τους, το 20,2% απάντησε “όσοι θέλουν ας έρθουν, δεν είναι πρόβλημα για μένα” και το 19,3% απάντησε ότι αυτός ο αριθμός είναι μεγάλος και πρέπει να τεθεί ένα όριο.

Οσον αφορά την άποψη των ερωτηθέντων για το ότι σε περίπτωση λύσης 65.000 Τ/κ θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις δουλειές τους, το 83,5% απάντησε ότι μια τέτοια λύση δεν θα ήταν δίκαιη, ενώ το 16,5% πιστεύει ότι θα είναι δίκαιη.

Ερωτηθέντες για την άποψή τους στο ερώτημα ότι σε περίπτωση λύσης το 1/3 των “παλιών” ε/κ περιουσιών θα δοθεί πίσω στους Ε/κ, το 61,6% απάντησε ότι “ναι αυτό σίγουρα έχει την έννοια ότι αλλοιώνει την διζωνικότητα”, το αντίθετο πιστεύει το 25,5%, ενώ το 12,9% πιστεύει ότι αυτό δεν είναι σημαντικό θέμα.

Οσον αφορά το αν θεωρούν τον “πρόεδρο” Ακιντζί πετυχημένο ή όχι, το 52,1% απάντησε ότι τον θεωρεί πετυχημένο και το 47,8% μη επιτυχημένο. Για τις απόψεις τους όσον αφορά το πώς ο Μουσταφά Ακιντζί υπερασπίζεται τα δικαιώματα της “ΤΔΒΚ”, όπως αναφέρεται το ψευδοκράτος, το 37% θεωρεί ότι η στάση του έναντι των Ε/κ είναι αδύναμη, το 32,2% θεωρεί ότι συνεχώς υποχωρεί,το 30% θεωρεί ότι υπερασπίζεται καλά τα δικαιώματα και το 27% θεωρεί ότι τα υπερασπίζεται τόσο όσο και ο προηγούμενος “πρόεδρος” (σ.σ. Ντερβίς Έρογλου).

Όσον αφορά το εδαφικό και την πρόταση Ακιντζί για ποσοστό εδάφους 39,2%, το 46,7% θεωρεί ότι δεν πρέπει να δοθεί καθόλου έδαφος στην ε/κ πλευρά, το 33,7% θεωρεί ότι το να δοθεί αυτό το ποσοστό εδάφους είναι φυσιολογικό, απαιτείται για την επίτευξη λύσης και το 19,6% πιστεύει ότι δόθηκε πολύ έδαφος χωρίς να υπάρξει αντάλλαγμα.

Ερωτηθέντες εάν οι εξελίξεις μέχρι σήμερα αρκούν για να πουν σε ένα δημοψήφισμα “ναι”, το 41,3% είπε ότι βλέποντας την κατάσταση ως έχει μέχρι σήμερα αποφάσισε από τώρα ότι θα ψηφίσει “όχι”, το 36,5% απάντησε ότι θα αποφασίσει όταν θα προκύψει το κείμενο της συμφωνίας και το 22,2% απάντησε ότι βλέποντας την κατάσταση ως έχει μέχρι σήμερα αποφάσισε από τώρα ότι θα ψηφίσει “ναι”.

Όλοι αυτοί που νυχθημερόν προσπαθούν να μας πείσουν για τα “αδέλφια” μας πόσο πολύ άλλαξαν και πόσο μας αγαπούν που χάθηκαν τώρα για να σχολιάσουν την πιο πάνω δημοσκόπηση. Ούτε χωρίς τουρκικό στρατό θέλουν να μείνουν, ούτε χωρίς τουρκικές εγγυήσεις και κυρίως δεν θέλουν οι Ε/κ να πάνε να μείνουν μαζί τους. Κατά τα άλλα είναι αυτοί που τόσο μας αγαπούν και θέλουν να ζήσουν ειρηνικά μαζί μας και μέσω των διαπραγματεύσεων προσπαθούμε να τους δώσουμε περισσότερα προτερήματα και υπερπρονόμια.

Διασαφηνίζεται ξεκάθαρα ότι το κράτος που προσπαθούν να δημιουργήσουν εκτός από μη βιώσιμο, κρύβει και τεράστιους κινδύνους.