H τεχνική επιτροπή αποκατάστασης μνημείων πολιτισμού, το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και η UNDP  οργάνωσαν εχθές στην παρουσία δεκάδων Τουρκο”κυπρίων”, τελετή παράδοσης του Χαμάμ της Κάτω Πάφου, το οποίο έχει μόλις αποκατασταθεί με κόστος, 53 χιλιάδων ευρώ.

Σύμφωνα με τον Ελληνοκύπριο επικεφαλή της επιτροπής Τάκη Χατζηδημητρίου, το μνημείο για χρόνια είχε εγκαταλειφθεί και είχαν φυτρώσει στην οροφή του ακόμη και δένδρα. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, σύμφωνα με τον Τάκη Χατζηδημητρίου, αφού έχει αποκαταστήσει το μνημείο, το οποίο πλέον κοσμεί την Πάφο και μπορεί να αξιοποιηθεί από την πόλη στη διάρκεια της χρονιάς που η Πάφος θα έχει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, όπως ανέφερε μάλιστα…

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της τελετής ο Τάκης Χατζηδημητρίου είπε πως αισθάνεται “περήφανος και ευτυχής” που σήμερα παραδίδει αυτό το έργο στην Πάφο, που ουσιαστικά, σημείωσε,  θα αποτελέσει ένα στολίδι για την Πάφο ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.Είναι, συνέχισε, “ένα μνημείο που πάει βαθιά στην ιστορία και συνδέεται με την ιστορία αυτού του τόπου με τα πολλά μονοπάτια της, που στο τέλος συνθέτουν την ίδια την κυπριακή ιστορία και την κυπριακή φυσιογνωμία”.”Καλή βάση για το κυπριακό πρόβλημα”

Ο Τάκης Χατζηδημητρίου είπε πως πέραν αυτού η τεχνική επιτροπή δίνει ένα δείγμα στο τι μπορούμε να πετύχουμε μέσα από το πνεύμα της συνεργασίας, του αλληλοσεβασμού της πολιτιστικής κληρονομιάς και εκτίμησε πως αυτό μπορεί να αποτελεί και μια καλή βάση για το μέλλον και την πορεία του ίδιου του πολιτικού μας προβλήματος.

Από την πλευρά του, ο Αli Tuncay, ο Τουρκο”κύπριος” πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής για την πολιτιστική κληρονομιά σε δηλώσεις του ανέφερε πως είναι πολύ ευτυχής και περήφανος που αυτή η επιτροπή για την πολιτιστική κληρονομιά έχει καταφέρει αρκετά. Ιδιαίτερα, συνέχισε, αν αναλογιστούμε πώς ξεκίνησε αυτή η επιτροπή, πώς προχώρησε και πού έχουμε φτάσει.

Είμαστε, πρόσθεσε, πολύ περήφανοι που προωθούμε κάτι και για τους Ελληνοκύπριους και για τους Τουρκο”κύπριους” για την κοινή (!!!) μας πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και για την πολιτιστική κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας.

«Λεμεσός Τσερκέζ»

Ο Τάκης Χατζηδημητρίου ανέφερε ακόμη για το Τέμενος Τσερκέζ στη Λεμεσό στο πλαίσιο της ομιλίας του,  πως στην τεχνική επιτροπή εργάζονται συστηματικά και ξοδεύουν πολύ από το χρόνο τους, όμως παρατήρησε υπάρχουν πολλά άλλα που τους αποζημιώνουν. Μέσα από τα μνημεία μας συνέχισε, μαθαίνουμε γεγονότα της ιστορίας μας που δεν τα γνωρίζαμε.Πρώτα μάθαμε, συνέχισε, στη Λεμεσό το Αρναούτ τζαμί με τους Αρβανίτες του. Ύστερα το Συριανοχώρι με τους Σύρους στρατιώτες του. Σήμερα θυμούμαστε τους Τσερκέζους που ήρθαν από τον Καύκασο. Κι όλοι αυτοί χριστιανοί και μουσουλμάνοι έστησαν τους τόπους της λατρείας τους και αφομοιώθηκαν με τον τόπο και τους ανθρώπους του.Πρόσθεσε επίσης πως “αυτά είναι λίγα από τα σημάδια της ιστορίας μας, αρκετά όμως για να μας φανερώσουν τους πολλούς δρόμους και διαδρομές όπως και τους πολλούς της ανθρώπους με τη διαφορετική προέλευση”.

Ο εμπαιγμός από τους “ιθύνοντες” συνεχίζεται αμείωτος … Το που οδηγούμαστε ως Ελληνισμός είναι ολοφάνερο … Τα σχόλια και τα συμπεράσματα δικά σας …