ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΤΟ ΕΛΑΜ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥΛΗΣΕΙ, ΣΤΕΛΝΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
 

Εμείς επιδιώκουμε μια λύση, η οποία θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, και αυτή η λύση είναι μόνον το ενιαίο κράτος

«Θεωρούμε ότι είμαστε πραγματικά διαφορετικοί απ’ όλους τους υπόλοιπους. Η πολιτική μας ταυτότητα είναι ξεκάθαρα εθνικιστική και πατριωτική, και το ποιος είναι ακραίος και ποιος όχι είναι στην κρίση του λαού», δηλώνει σε συνέντευξή του στη «Σημερινή» της Κυριακής ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, ερωτηθείς γιατί διεκδικεί το κόμμα, με τη δική του υποψηφιότητα, τις προεδρικές εκλογές.

«Αποφασίσαμε πριν από αρκετούς μήνες ότι το ΕΛΑΜ θα συμμετάσχει αυτόνομα στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, διότι ακριβώς δεν έχουμε βρει ούτε κοινά σημεία ούτε κοινές γραμμές με τους υπόλοιπους υποψηφίους. Θέλω να τονίσω ότι μάλλον οι υπόλοιποι υποψήφιοι έχουν κοινά σημεία και χαρακτηριστικά μεταξύ τους, παρά μαζί μας. Επίσης, ήταν μια απαίτηση του δικού μας κόσμου να μην ταυτιστούμε και να παραμείνουμε ξεκάθαροι στις γραμμές μας», εξηγεί.

«Δεν θα εξαργυρώσουμε τις ψήφους»

Με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής δημοσκοπικά δεν είναι καλά τα νούμερά σας, ποιος είναι ο πραγματικός στόχος του ΕΛΑΜ σε αυτές τις εκλογές;

Ο πραγματικός στόχος του ΕΛΑΜ είναι να δηλώσουμε παρόντες στις εκλογές. Επειδή η υποψηφιότητά μας ανακοινώθηκε μόνο πριν από λίγες ημέρες, θεωρώ ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για ποσοστά. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι όλα τα στελέχη και τα μέλη του εθνικιστικού κινήματος θα δουλέψουν για το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα. Όποιο και να είναι, όμως, το αποτέλεσμα, εμάς μας ανησυχεί ιδιαίτερα όχι η δεύτερη Κυριακή, όπως πολλοί μας ρωτούν, αλλά η τρίτη, η τέταρτη και η πέμπτη Κυριακή, που θα παραμείνουν τα προβλήματα του κόσμου, της κοινωνίας, της πατρίδας μας.

Άρα, λοιπόν, θα αγωνιστούμε για το καλύτερο δυνατόν, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα εξαργυρώσουμε ψήφους των συμπατριωτών μας, οι οποίοι θα μας εμπιστευτούν. Μια πάγια πρακτική η οποία συνεχίζεται στην Κύπρο, είναι διάφορα πολιτικά κόμματα, στο τέλος της ημέρας, να εξαργυρώνουν αυτές τις ψήφους για να πάρουν κάποιες καρέκλες και κάποια υπουργεία και θέσεις στην Κυβέρνηση. Εμείς, αντίθετα, διευκρινίζουμε από αυτήν τη στιγμή, που είμαστε ακόμη στην αρχή της προεκλογικής, ότι δεν πρόκειται να συμπράξουμε με κανέναν για μία θέση.

Θεωρούμε, άλλωστε, ότι το να βρίσκεσαι και να συμμετέχεις σε μια Κυβέρνηση, ακόμη κι από τη θέση ενός υπουργείου, ενώ στην ουσία διαφωνείς με τις πολιτικές της γραμμές, δεν μπορείς να πράξεις το παραμικρό. Να είναι σίγουροι, λοιπόν, όσοι στο τέλος θα μας επιλέξουν και θα μας εμπιστευτούν, ότι δεν πρόκειται να τους πουλήσουμε.

Λέτε πως δεν θα συμμετέχετε σε παζάρια. Δεν θα προσφέρετε, όμως, ούτε και υποστήριξη σε κάποιον από τους δύο υποψηφίους;

Αυτό το οποίο θα πράξουμε για τον δεύτερο γύρο, είναι ότι θα αποστείλουμε στους δύο εναπομείναντες υποψηφίους, οι οποίοι θα διεκδικήσουν την Προεδρία του κράτους, συγκεκριμένες θέσεις του ΕΛΑΜ. Εκεί θα δούμε κατά πόσον τις ασπάζονται ή όχι. Κατόπιν θα συνέλθουν τα κομματικά όργανα για να αποφασίσουν ποια θα είναι η επίσημη θέση μας και, φυσικά, όταν την έχουμε, θα την ανακοινώσουμε.

«Άκρως ρεαλιστικές οι προτάσεις μας»

Οι θέσεις σας είναι συχνά εναλλακτικές και μάλιστα χαρακτηρίζονται και λαϊκίστικες. Θα μπορούσαν να αποτελέσουν ρεαλιστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης;

Εμείς θεωρούμε ότι οι πολιτικές μας προτάσεις είναι άκρως ρεαλιστικές και είναι ο μόνος τρόπος να βρούμε λύση σε προβλήματα, τα οποία αυτήν τη στιγμή απασχολούν τον λαό και την κοινωνία μας, ξεφεύγοντας από τα συνηθισμένα πλαίσια. Αυτοί οι οποίοι σήμερα κατηγορούν εμάς ως λαϊκιστές, είναι αυτοί οι οποίοι επανειλημμένα έχουν υποσχεθεί σε αυτόν το λαό λύσεις, ανάπτυξη και πρόοδο. Ούτε πρόοδο είδαμε, ούτε ανάπτυξη βλέπουμε.

Παρά μόνο δηλώσεις από τον Υπουργό Οικονομικών, ότι βελτιώθηκε η κατάσταση και ότι μειώθηκε η ανεργία. Όπως καλά γνωρίζετε, η ανεργία δεν μειώθηκε, απλώς αυξήθηκε η μετανάστευση των νέων μας στο εξωτερικό. Όπως επίσης καλά γνωρίζετε, η οικονομία στην Κύπρο δεν δημιούργησε καμία ανάπτυξη. Οι μόνοι που γνωρίζουν ανάπτυξη είναι μια συγκεκριμένη ομάδα, που εκπροσωπούν την οικονομική ολιγαρχία της Κύπρου και προστατεύονται από πολιτικές δυνάμεις.

Εσείς τι προτείνετε για να βγούμε από αυτό το οικονομικό αδιέξοδο που περιγράφετε;

Κυρίως από το 2013 παρατηρούμε μια εξελισσόμενη οικονομική κρίση να μαστίζει μεγάλο μέρος του λαού μας. Εμείς θα απευθυνθούμε στον κάθε πολίτη με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο βασίζεται σε ρεαλιστικές πολιτικές, για να ξεφύγουμε από αυτό το οποίο σήμερα αντιμετωπίζουμε. Έχουμε αυτήν στιγμή πάνω από 50% κόκκινα δάνεια.

Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει κούρεμα δανείων. Και θα σας εξηγήσω πώς μπορεί να γίνει: Εάν υπάρξει κούρεμα δανείων, θα μπορεί πλέον ο κάθε δανειολήπτης που έχει κόκκινο δάνειο να το εξυπηρετεί, διότι ακριβώς θα μειωθούν οι υπερχρεώσεις που έχουν αυτά τα δάνεια, το λογιστικό, δηλαδή, χρέος που δεν είναι πραγματικό χρέος και δεν τα πήρε ποτέ ο δανειολήπτης και θα έχουμε την ευκαιρία, έτσι, ένα μεγάλο μέρος των κόκκινων δανείων να γίνει εξυπηρετούμενο. Με αυτόν τον τρόπο θα επωφεληθεί και ο δανειολήπτης και το τραπεζικό σύστημα. Αυτό είναι ένα μέτρο που εντάσσεται στο πρόγραμμά μας.

Ένα άλλο μέτρο είναι το εξής: Όπως γνωρίζουμε, υπήρξαν διάφορες υποσχέσεις από τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και από άλλα κόμματα προς τους κουρεμένους καταθέτες, ότι κάποια στιγμή θα δικαιωθούν. Επειδή παρατηρούμε ότι και αυτήν τη στιγμή προσπαθούν να τους ξεγελάσουν, έχουμε καταθέσει μία πρόταση, η οποία εστιάζεται στην φοροαπαλλαγή των συγκεκριμένων ανθρώπων, ως επιστροφή μέρους των χρημάτων που στην ουσία τούς έχουν κλέψει. Είναι μια πολιτική, η οποία επίσης μπορεί να εφαρμοστεί.

Απ’ εκεί και πέρα, θεωρούμε ότι για να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας της Κύπρου, θα πρέπει να επενδύσουμε στον ενεργειακό τομέα, δηλαδή στην ενεργειακή βιομηχανία. Εκεί βρίσκεται το οικονομικό μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού. Θέλουμε να δούμε να κατασκευάζονται συγκεκριμένες εγκαταστάσεις διύλισης και εξαγωγής φυσικού αερίου και πετρελαίου στην πατρίδα μας και να εργοδοτούνται, βάσει νομοθεσίας, τουλάχιστον 50% Κύπριοι πολίτες. Αυτό θα επιφέρει ανάπτυξη. Έχουμε μια σειρά προτάσεων για την οικονομία.

«43 χρόνια διαπραγματεύσεων έχουν οδηγήσει σε αποτυχία»

Στο Κυπριακό η διαφωνία σας είναι ξεκάθαρα δεδηλωμένη. Ακούμε τους άλλους υποψηφίους να μας ανακοινώνουν τη στρατηγική τους. Η δική σας ποια είναι;

Η δική μας στρατηγική έχει καθοριστεί από την ημέρα ίδρυσης του ΕΛΑΜ το 2008 και είναι ξεκάθαρη. Είμαστε εναντίον της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, είμαστε εναντίον μιας λύσης η οποία θα υποθηκεύει το μέλλον του λαού μας, είμαστε εναντίον μιας λύσης η οποία θα αναγνωρίζει τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής.

Εμείς επιδιώκουμε μια λύση, η οποία θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτή η λύση είναι μόνον το ενιαίο κράτος. Θεωρώ ότι, για να είναι βιώσιμη και λειτουργική η οποιαδήποτε προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, πρέπει να εδράζεται σε σωστές αρχές. Αυτές δεν μπορούν να παραβλέπουν τη Δημοκρατία.

Όταν εξισώνεις το 18% με το 82% του πληθυσμού, τότε παραβιάζεις την ίδια τη δημοκρατία. Το εθνικό θέμα είναι για εμάς προτεραιότητα και μέσα από τις θέσεις μας, τις οποίες έχουμε καταθέσει και στο Εθνικό Συμβούλιο, και μέσα από το πολιτικό πρόγραμμα όσον αφορά τις επερχόμενες εκλογές, διαπιστώνουμε αυτό που διαπιστώνει ο κάθε συμπατριώτης μας· 43 χρόνια διαπραγματεύσεων έχουν οδηγήσει σε αποτυχία και αδιέξοδα. Είναι, λοιπόν, καιρός να σκεφτούμε να αλλάξουμε πορεία και να προτείνουμε μια εναλλακτική λύση του Κυπριακού.

Σημερινή