Δεν έχουν τέλος οι τουρκικές προκλήσεις όπως αποδεικνύουν οι δηλώσεις της κυβέρνησης Ερντογάν καθώς και εκπροσώπου του Μουσταφά Ακκιντζί. Τα μέτρα που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεικνύονται αναποτελεσματικά, χωρίς να αποτελούν ουσιαστικές κυρώσεις προς την Τουρκία η οποία προχωρά ακάθεκτη στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και στις παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Πιο συγκεκριμένα, το τουρκικο υπουργείο εξωτερικών ανακοίνωσε πως «η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο και θα τις αυξήσει» ενώ συνεχίζει να αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία ως “ελληνοκυπριακή διοίκηση” και όχι ως “πραγματικό κράτος”.

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του κατοχικού ηγέτη αντιδρά στις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ, ενώ δηλώνει προκλητικότατα πως οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος αποτελούν απάντηση στις “μονομερείς ενέργειες των Ελληνοκυπρίων”.

Βεβαίως, για να ακούγονται όλα αυτά η δική μας πολιτική ηγεσία έχει δώσει δικαιώματα. Το να συνεχίσουν να αποκαλούν την Κυπριακή Δημοκρατία ως “ελληνοκυπριακή διοίκηση” είναι αποτέλεσμα του γεγονότος πως ο Πρόεδρος της ενεργεί ως επικεφαλής κοινότητας και όχι ως επικεφαλής του κράτους μετατρέποντας το κυπριακό σε δικοινοτικό και όχι ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

Όσο για τις δηλώσεις του εκπροσώπου του κατοχικού ηγέτη εμείς επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας: Ο ενεργειακός πλούτος ανήκει στο νόμιμο κράτος και όχι σε κάθε πολίτη ξεχωριστά, ως εκ τούτου η εκμετάλλευσή του θα πρέπει να γίνει μόνο από την Κυπριακή Δημοκρατία και ανεξάρτητα από τις συζητήσεις για την επίλυση του Κυπριακού.