Απαντήσεις και εγγράφως έδωσε η Άγκυρα στις θέσεις της Λευκωσίας για τη διαχείριση των υδρογονανθράκων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η τουρκική κυβέρνηση, η οποία παρέλαβε από την Αθήνα τις έγγραφες θέσεις της Λευκωσίας, διαβίβασε τις δικές της μέσω του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Sτις τουρκικές θέσεις, τις οποίες επεξεργάστηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Φενιντούν Σινιρλίογλου, καθορίζεται το πλαίσιο των τουρκικών κινήσεων που δεν αφορούν μόνο τη διαχείριση των υδρογονανθράκων αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

Η τουρκική απάντηση κωδικοποιείται ως εξής: Πρώτον, η τουρκική πλευρά επιμένει σε συνδιαχείριση του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας.Δεύτερο, συζήτηση του κεφαλαίου της ενέργειας στα πλαίσια της διαδικασίας του δικοινοτικού διαλόγου. Να συνδεθεί, κοντολογίς, με τη διαδικασία και να εγκλωβιστεί στα γρανάζια μιας μακράς αντιπαραγωγικής συζήτησης, καθιστώντας αιχμάλωτο στις τουρκικές ορέξεις το θέμα του αερίου.Τρίτο, εάν δεν ισχύσουν τα πιο πάνω, τότε θα πρέπει, όπως αναφέρει η τουρκική πρόταση, να δημιουργηθεί μια επιτροπή από την Ελλάδα και την Τουρκία, που θα έχουν την εποπτεία της αξιοποίησης του φυσικού πλούτου.

Είναι προφανές από τις έγγραφες θέσεις που έχει καταθέσει η τουρκική πλευρά ότι εξακολουθεί να θεωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία ως «εκλιπούσα». Δεν περιλαμβάνει σε καμία περίπτωση την Κυπριακή Δημοκρατία στην πρόταση ούτε τη θεωρεί μέρος του παιχνιδιού για τον διαμοιρασμό και τη συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων, όπως οι Τούρκοι εξηγούν διά της πρότασής τους ότι θα πρέπει να γίνει. Είναι δε προφανές πως η προσπάθεια της Τουρκίας να εμπλέξει και την Ελλάδα παραπέμπει στην προσπάθεια που καταβάλλεται από την Άγκυρα να κλείσει το Κυπριακό σε μια τετραμερή διάσκεψη.

Κλειδί η παράγραφος για το ΚυπριακόΠαράγραφο για τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό θα περιλαμβάνει η έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει γύρω στις 10 του Ιανουαρίου.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ενημερώσει τους εμπλεκόμενους για την πρόθεσή τους αυτή, για αναφορά στη διαδικασία των συνομιλιών, ενώ αυτό που αναμένουν όλοι είναι οι διατυπώσεις που θα επιστρατεύσουν οι τεχνοκράτες του διεθνούς οργανισμού. 

Το κλειδί θα είναι πώς θα παρουσιασθούν οι τουρκικές προκλήσεις και η εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως και η αναστολή της συμμετοχής της ελληνοκυπριακής πλευράς στη διαδικασία των συνομιλιών.

Το περιεχόμενο της έκθεσης είναι η πρώτη φάση, η δεύτερη είναι το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Σε αυτό το κομμάτι θα αναλάβει, όπως πάντα, δράση η Βρετανία.

Σημειώνεται συναφώς ότι στις 26 Ιανουαρίου ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ενόψει τούτου ο Νορβηγός αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού θα επανέλθει εντός Ιανουαρίου στην Κύπρο για νέες επαφές. Σημειώνεται ότι την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη ο κ. Άιντα ήταν στην Κύπρο.

ΠΗΓΗ