(Στο βίντεο ολόκληρη η ομιλία, πιο κάτω απόσπασμα από την ομιλία) :

Κύριος ομιλητής στην Αντικατοχική εκδήλωση του Ε.ΛΑ.Μ στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας ανήμερα της μαύρης επετείου της Τουρκικής εισβολής του ’74, ήταν ο Συνταγματάρχης εα Άντης Λοϊζου, ο οποίος έκανε μια χρονολογική αναφορά των γεγονότων από τις 15 του Ιούλη 1974 μέχρι σήμερα, τονίζοντας την γενναιότητα, την αυταπάρνηση και την ανδρεία των προδομένων Ελλήνων (Ελλαδιτών και Κυπρίων), που με όπλα του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, αντιμετώπισαν τους υπεράριθμους Αττίλες που ήταν εξοπλισμένοι με τα πλέον σύγχρονα όπλα για την εποχή.

Ο Συνταγματάρχης έκανε αναφορά στα Τουρκικά εγκλήματα και τις συνεχείς παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός από τις 22 Ιουλίου μέχρι τις 14 Αυγούστου, κατά την διάρκεια των οποίων οι Τούρκοι κατέλαβαν τα εδάφη που κατέχουν και προέβησαν σε όσα εγκλήματα τους καταμαρτυρήθηκαν. Δεν άφησε ασχολίαστα επίσης:

1. Τις προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και τις διεκδικήσεις των υδρογονανθράκων από την Τουρκία,
2. Τις συνεχείς Τουρκικές παραβιάσεις σε ξηρά, θάλασσα και αέρα,
3. Τις όλο και περισσότερες και πιο επαχθείς διεκδικήσεις στις συνομιλίες στο Κυπριακό, κρατώντας ως δαμόκλειο σπάθη τον εποικισμό της Αμμοχώστου και την δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου.

Δεν άφησε επίσης εκτός κριτικής τα λάθη και τις παραλείψεις των κυβερνήσεων Ελλάδος και Κύπρου τα οποία μας οδήγησαν στην σημερινή τραγική θέση.

Έκλεισε την ομιλία του με εισηγήσεις:
1. Για ενδυνάμωση των ενόπλων δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας,
2. Την προβολή της Τουρκικής εγκληματικότητας διεθνώς, με ενέργειες ώστε να προκληθεί κόστος στην κατοχική Τουρκία.