Εξαιτίας των διευρυμένων ζημιών που προκύπτουν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι για το τραπεζικό σύστημα στο σύνολο του.

Καλά ενημερωμένες πηγές προβάλλουν πως το “ξεκαθάρισμα” των “κακών” δανείων ενδεχομένως να επηρεάσει και την πορεία των ερευνών για τις ευθύνες στο τραπεζικό σύστημα γι’ αυτό και πρέπει να υπάρξει άμεσο ξεκαθάρισμα και στα δύο επίπεδα, τονίζουν.

Σύμφωνα με τον διαγνωστικό έλεγχο τις Pimco τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, ανέρχονται συνολικά σε τουλάχιστον δέκα δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι μόνο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία χορηγήθηκαν από την Τράπεζα Κύπρου σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους ανέρχονται στα έξι δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται από την Κεντρική Τράπεζα, το ζήτημα θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρό για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος και της κυπριακής αγοράς καθώς ο τρόπος διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι κρίσιμης σημασίας για τις μελλοντικές εξελίξεις.

Εν τω μεταξύ πολλοί θεωρούν ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα η κατάσταση και να μην διατηρούνται στα «βιβλία των τραπεζών» δάνεια που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Οι υπέρμαχοι αυτής της λογικής υποστηρίζουν ότι αυτό που απαιτείται είναι μια ουσιαστική κίνηση εξυγίανσης ώστε να διαγραφούν τα κακά δάνεια από τα κεφάλαια των τραπεζών, ώστε το σύστημα να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των καταθετών και της αγοράς στο σύνολο του.

Από την μία γίνονται αναφορές για να προβούν οι τράπεζες σε εκποιήσεις περιουσιών και από την άλλη βγαίνουν στην επιφάνεια προτάσεις για διαγραφή των “κακών δανείων” ούτως ώστε να καθαρίσουν τα βιβλία των τραπεζών. Εν αναμονή των αποφάσεων ευελπιστούμε πως το σύστημα έστω και για μία φορά θα κινηθεί αξιοκρατικά προστατεύοντας τους πολίτες και όχι τα συμφέροντα των μεγαλοοφειλετών.