Συμβόλαια σε διευθύνοντες συμβούλους τραπεζών -που δεν κατονομάζονται- τα οποία αγγίζουν το ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο και τα οποία πιθανόν να περιλαμβάνουν, εκτός από τον μισθό, και άλλα παρεμφερή ωφελήματα εξακολουθούν να προσφέρονται ακόμα και σήμερα, μετά την οικονομική καταστροφή του τόπου και εξαιτίας συμπεριφορών τραπεζών.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε η ίδια η ΕΤΥΚ, η συντεχνία δηλαδή των τραπεζικών υπαλλήλων, η οποία καταγγέλλει, επίσης, ότι τελευταία υπάρχει η τάση να προσλαμβάνονται σε τράπεζες άτομα με συμβόλαια, τα οποία προνοούν υψηλές αμοιβές και για τα οποία δεν δίνεται καμία πληροφόρηση στη συντεχνία.

Μάλιστα η ΕΤΥΚ καταγγέλλει με δηλώσεις του Χρίστου Κονομή, Υπεύθυνου Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων της συντεχνίας, ότι τα συμβόλαια αυτά δεν έχουν τύχει οποιασδήποτε μείωσης ή κουρέματος. «Η ΕΤΥΚ -είπε ο κ. Κονομής- διαφωνεί με την αδιαφανή αυτή πρακτική και την έχει ήδη καταγγείλει, διότι οι προσλήψεις αυτές γίνονται με παραβίαση των συμφωνιών μας με τις τράπεζες».

Μόλις πριν 6 μήνες άρχισαν οι μειώσεις στις τράπεζες

Λάβρος κατά των μισθολογικών απολαβών των τραπεζικών υπαλλήλων γενικά, αλλά και της ίδιας της ΕΤΥΚ, εμφανίζεται και ο γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Μιχάλης Πήλικος, ο οποίος με δήλωσή του τόνισε ότι ενώ όλοι οι μισθοί στην Κύπρο μειώθηκαν από το τέταρτο τρίμηνο του 2011 κατά 20% περίπου, οι μειώσεις μισθών στον τραπεζικό τομέα κυμαίνονται κοντά στο 10% και συμφωνήθηκαν μόλις φέτος, και συγκεκριμένα τον περασμένο Μάρτιο, πριν δηλαδή από έξι μήνες.

«Ήταν παγωμένοι οι μισθοί»

Από τη δική του πλευρά, ο Σύνδεσμος Τραπεζών υπεραμύνεται των απολαβών των τραπεζικών υπαλλήλων, υποστηρίζοντας ότι ναι μεν οι μειώσεις της τάξης του 11%-12% αποφασίσθηκαν και εφαρμόσθηκαν από τον περασμένο Μάρτιο, οι μισθοί όμως στον τραπεζικό τομέα είχαν παγώσει από το 2012.

Οι μισθοί των εργαζομένων στην Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα μειώθηκαν επίσης φέτος, σε ποσοστό κατά μέσον όρο 15%. Αυτό αναφέρθηκε από την ίδια τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.

Καταγραφή απαντήσεων, χωρίς σχόλια…

Όλα τα πιο πάνω στοιχεία και δηλώσεις ζητήθηκαν από τους αρμόδιους να δοθούν στο πλαίσιο ρεπορτάζ, το οποίο ζητήθηκε επανειλημμένα από απλούς πολίτες, οι οποίοι είτε ανήκουν στο 16% του πληθυσμού που ζουν στην ανεργία είτε ανήκουν στις τάξεις εκείνες των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, όπου οι μειώσεις των μισθών άρχισαν εδώ και τρία χρόνια, και φτάνουν μέχρι και το 70%!

Πιο κάτω καταγράφονται οι απαντήσεις από τον Σύνδεσμο Τραπεζών, την ΕΤΥΚ, την Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα και την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, χωρίς κανένα άλλο σχόλιο, πέραν του ότι στην πορεία της συλλογής των στοιχείων ελέχθη ότι ένα τέτοιο δημοσίευμα δεν συμβάλλει στην ηρεμία την οποία χρειάζεται αυτήν την περίοδο το τραπεζικό σύστημα, ενόψει και των στρες τεστ στα οποία υποβάλλονται οι τρεις μεγάλες κυπριακές τράπεζες και η Ρωσική Russian Commercial Bank (RCB).

ΟΕΒ: Προνομιούχοι τότε, πιο προνομιούχοι τώρα

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Πήλικος, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει το ύψος των μειώσεων στους μισθούς των εργαζομένων στις τράπεζες, είπε τα εξής: «Οι μισθοί, τα ωφελήματα και οι υπόλοιποι όροι απασχόλησης των οποίων απολαμβάνουν οι τραπεζικοί υπάλληλοι υπήρξαν διαχρονικά πέραν των δυνατοτήτων της κυπριακής οικονομίας.

Οι τραπεζικοί υπάλληλοι μέχρι το 2010, με εξαίρεση ορισμένες χρονιές όπου ο τομέας αναπτύχθηκε ραγδαία, απολάμβαναν αυτόματες και ασύνδετες με την παραγωγικότητα αυξήσεις περίπου 6-8% ανά έτος (αυξήσεις, προσαυξήσεις και ΑΤΑ) συν πολλά άλλα ωφελήματα, τη στιγμή που η οικονομία από το 2000 δεν είχε τον ανάλογο ρυθμό ανάπτυξης.

Σε αυτόν τον εκτροχιασμό έχει συμβάλει τα μέγιστα η ΕΤΥΚ, η οποία με τη συμπεριφορά της καθιστούσε ανήμπορες τις διοικήσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων να εξορθολογίσουν το μισθολόγιό τους. Ακόμη και σήμερα, μετά από όσα έχει περάσει ο τόπος και το κλείσιμο της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας του νησιού, η ΕΤΥΚ συνεχίζει να ενεργεί ωσάν να μην έχει συμβεί τίποτα.

Οι μειώσεις που έχουν συμφωνηθεί στον τραπεζικό τομέα είναι ανεπαρκείς και οι τραπεζικοί υπάλληλοι δεν έχουν επωμισθεί το φορτίο που τους αναλογεί. Ενώ οι μέσες ακαθάριστες απολαβές στην Κύπρο μειώθηκαν από το τέταρτο τρίμηνο του 2011 κατά 20% περίπου (στον ιδιωτικό τομέα, πλην των τραπεζών, η μείωση ήταν πολύ μεγαλύτερη, αν λάβουμε υπόψη πως τα επίσημα στοιχεία συμπεριλαμβάνουν και το μισθολόγιο του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα που λίγο έχει επηρεαστεί), οι μειώσεις που έχουν συμφωνηθεί στον τραπεζικό τομέα είναι πολύ χαμηλότερες, κοντά στο 10%, και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και πάλι στη μη παραγωγική στάση της ΕΤΥΚ, που αρνείται να αντιληφθεί κάποιες πραγματικότητες που αφορούν την οικονομία γενικότερα και τον τραπεζικό τομέα ειδικότερα.

Επιπλέον, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στον τόπο έκλεισε, ενώ η μεγαλύτερη έφτασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, εφαρμόστηκαν σχέδια εθελούσιας αποχώρησης με χαριστικές πληρωμές και μάλιστα σε ιδρύματα που έτυχαν στήριξης με λεφτά των φορολογουμένων ή με αναγκαστική συμμετοχή των καταθετών.

Πού αλλού στον ιδιωτικό τομέα ένας εργοδότης κινδυνεύει να χρεοκοπήσει και πληρώνει από πάνω γενναιόδωρες χαριστικές αποζημιώσεις; Οι χιλιάδες των ανέργων που απώλεσαν την εργασία τους λόγω της κρίσης σε άλλες επιχειρήσεις έτυχαν της ίδιας μεταχείρισης;

Με αυτό το σκεπτικό, μπορούμε να πούμε πως οι τραπεζικοί υπάλληλοι υπήρξαν προνομιούχοι στους καλούς καιρούς και πολύ πιο προνομιούχοι σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες που διανύουμε. Το κόστος αυτών των προνομίων βεβαίως το πληρώνουν οι πελάτες των τραπεζών, δηλαδή όλοι μας».

«Υπάρχουν ακόμα ανικανοποίητα αιτήματα»

Στον Σύνδεσμο Τραπεζών υποβλήθηκαν δύο και μόνον ερωτήματα: Ποια είναι τα συγκριτικά στοιχεία για τους μισθούς και τα ωφελήματα στον τραπεζικό τομέα πριν και μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, και αν ο Σύνδεσμος είναι ικανοποιημένος από τις μειώσεις μισθών στον κλάδο.

Η απάντηση που δόθηκε στην πρώτη ερώτηση είναι η ακόλουθη:

«Όπως είναι γνωστό, οι μισθοί στον τραπεζικό τομέα πάγωσαν πριν από τις αποφάσεις του Eurogroup, δηλαδή πριν από τον Μάρτιο του 2013. Συγκεκριμένα, με την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης 2011-2013, προεβλέπετο πάγωμα των μισθών στον τραπεζικό τομέα από 01-01-2012, κάτι που έγινε. Στη συνέχεια και με βάση τη Συλλογική Σύμβαση 2014-16 οι μειώσεις μισθών ανήλθαν γύρω στο 11-12% (με ισχύ από 01-03-2014), μετά από μεσολαβητική πρόταση που υπέβαλε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Επισημαίνεται επίσης ότι παρόμοιες μειώσεις είχαν προηγηθεί και σε άλλες Τράπεζες».

Στη δεύτερη ερώτηση, η απάντηση είναι ότι υπάρχουν ακόμα αιτήματα από πλευράς τραπεζικών υπαλλήλων τα οποία δεν έχουν ικανοποιηθεί. Τα αιτήματα έχουν σχέση με τα επιτόκια των δανείων τα οποία παίρνουν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες και το ωράριο εργασίας τους. όταν ζητήσαμε περισσότερες λεπτομέρειες και συγκεκριμένα αν το αίτημα είναι για χαμηλότερα επιτόκια, δεν πήραμε απαντήσεις, αφού, όπως μας ελέχθη, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Συγκεκριμένα, στο δεύτερο δόθηκε η ακόλουθη απάντηση:

«Η παρέμβαση του Υπουργείου και η υποβολή μεσολαβητικής πρότασης δείχνει ότι κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης υπήρξε διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών. Επιπρόσθετα, όπως ίσως θα γνωρίζετε, υπάρχουν δύο σημεία της Συλλογικής Σύμβασης 2014-16, τα οποία ακόμα εκκρεμούν. Αυτά αφορούν τα επιτόκια των δανείων που λαμβάνουν οι τραπεζικοί υπάλληλοι και το ωράριο εργασίας. Για τα θέματα αυτά θα έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί η συζήτηση και η διαπραγμάτευση εντός του πλαισίου που τέθηκε στη Συλλογική Σύμβαση. Ο Κυπριακός Εργοδοτικός Σύνδεσμος Τραπεζών είναι έτοιμος για ολοκλήρωση αυτών των δύο εκκρεμοτήτων».

Συνεργατική Κεντρική: Μέση μείωση 15%

Η Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα έδωσε τα ακόλουθα στοιχεία για τις μειώσεις μισθών του προσωπικού της, οι οποίες ισχύουν από φέτος:

«Το κόστος προσωπικού έχει μειωθεί κατά περίπου 20% σε ετήσια βάση το 2014, λόγω συγκεκριμένων ενεργειών που έγιναν κατά τη διάρκεια του έτους. Συγκεκριμένα:

Μέση μείωση των μισθών των εργαζομένων κατά 15% Μείωση αριθμού εργαζομένων μέσω προγράμματος εθελούσιας πρόωρης αφυπηρέτησες κατά 300 άτομα Εξορθολογισμός άλλων εξόδων προσωπικού και επιδομάτων Αναμενόμενο συνολικό όφελος στην πενταετία 2014-2018 πέραν των €100 εκ.

Ελέχθη, επίσης, ότι θα υπάρξει επιπλέον μείωση των υπόλοιπων λειτουργικών εξόδων κατά 30% το 2014, με συνολικό αναμενόμενο όφελος κατά την πενταετία άνω των €100 εκ.

«Ο δείκτης Σύνολο Λειτουργικών Εξόδων προς Καθαρά Έσοδα παρουσιάζεται μειωμένος γύρω στο 35%», ανέφερε αρμόδια πηγή της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας η οποία πρόσθεσε τα εξής:

«O Συνεργατικός Πιστωτικός Τομέας υλοποιεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μείωσης δαπανών ύψους €200-300 εκ. για την πενταετία 2014-2018, το οποίο θωρακίζει περαιτέρω τον ισολογισμό του, με τις ήδη θετικές επιπτώσεις στην κερδοφορία του. Επιπρόσθετα, ως καθαρά κυπριακός χρηματοπιστωτικός οργανισμός, που καλύπτει τις ανάγκες καθαρά Κυπρίων πελατών, δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα του περιορισμού των δαπανών και χρηστής διοίκησης, ιδιαίτερα μέσα στις παρούσες οικονομικές συνθήκες. Η συνετή αυτή οικονομική διαχείριση επιτρέπει στον Συνεργατισμό να ασκήσει τραπεζική με λογικά περιθώρια κέρδους και κοινωνική ευαισθησία».

Φως στα άδυτα των άνω δωμάτων των τραπεζών…

Τέλος, στην ΕΤΥΚ στάλθηκε σύντομο ερωτηματολόγιο, οι απαντήσεις του οποίου, όμως, ρίχνουν αρκετό φως στα άδυτα των άνω δωμάτων των τραπεζών. Οι ερωταπαντήσεις ακολουθούν:

Σε ποιες Τράπεζες έγιναν (αν έγιναν) μειώσεις μισθών; Σε όλες τις Τράπεζες έγιναν μειώσεις μισθών. Από πότε έγιναν οι μειώσεις μισθών; Σ’ όλες τις Τράπεζες έγιναν μειώσεις και μάλιστα οι μειώσεις αυτές, σ’ όλες τις Τράπεζες εκτός από την Τράπεζα Κύπρου, έγιναν με εισήγηση της ΕΤΥΚ. Στη Λαϊκή έγιναν το 2012, στην Τράπεζα Κύπρου το 2013 και στις υπόλοιπες 1/3/2014. Αξίζει να σημειωθεί ότι με συμφωνία της ΕΤΥΚ δεν παραχωρήθηκαν προσαυξήσεις στους υπαλλήλους, όπως προέβλεπαν οι συμφωνίες για το 2012, το 2013 και το 2014. Το ίδιο ισχύει και για την ΑΤΑ. Η απώλεια αυτή για τους εργαζόμενους στις τράπεζες μεταφράζεται σε 20% επί του μισθού τους.

-Πόσο ακριβώς μειώθηκαν οι μισθοί στον τραπεζικό τομέα;

Από Τράπεζα σε Τράπεζα οι μειώσεις μισθών μπορεί να έχουν κάποιαν απόκλιση, ανάλογα με το είδος του προσωπικού που είχαν οι Τράπεζες. Η πλειοψηφία των τραπεζικών υπαλλήλων είχαν τις πιο κάτω μειώσεις:

ΜΙΚΤΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΜΗΜΑ ΜΙΣΘΟΥ

€ €

ΑΠΟ ΜΕΧΡΙ

0 10.000 0%10.000 23.000 11%23.000 36.000 15%36.000 49.000 19%49.000 62.000 20%62.000 75.000 22%75.000 88.000 24%88.000 101.000 26%101.000 114.000 28%>114.000 30%

-Υπήρξαν μειώσεις και στα επιδόματα και στα φιλοδωρήματα;

Στα επιδόματα και φιλοδωρήματα έγιναν περικοπές ύψους 50%. Ειδικά για τα bonuses πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η ΕΤΥΚ είχε ως ένα από τα κύρια αιτήματά της, στη συνομολόγηση της συλλογικής σύμβασης 2014-2016, την κατάργηση των bonuses, ένα αίτημα όμως που οι Τράπεζες δεν αποδέχτηκαν και τελικά δεν περιλήφθηκε στη μεσολαβητική πρόταση που υποβλήθηκε από το Υπουργείο Εργασίας, για τη συνομολόγηση της συλλογικής σύμβασης. Αξίζει να αναφερθεί ότι ζητήσαμε την επιστροφή των bonuses από την προηγούμενη σύμβαση (2011 – 2013), ενώ καταθέσαμε το αίτημα σ’ όλες τις Διοικήσεις, τη Βουλή και τα κόμματα.

-Γνωρίζετε πού κυμαίνονται οι αμοιβές στα συμβόλαια των διευθυνόντων συμβούλων των τραπεζών και επίσης αν γνωρίζετε κατά πόσον προσλαμβάνονται και άλλοι αξιωματούχοι στις τράπεζες με συμβόλαια, και αν ναι, ποιοι είναι αυτοί;

-Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πού κυμαίνονται τα συμβόλαια των CEO των Τραπεζών, διότι δεν έχουμε τέτοια πληροφόρηση από αυτές. Εκείνο που ακούγεται, πάντως, είναι ότι κάποια συμβόλαια πιθανόν να αγγίζουν μέχρι και το 1.000.000 ευρώ τον χρόνο. Πιθανόν σε κάποια συμβόλαια, πέραν της μισθολογικής αμοιβής, να περιλαμβάνονται και άλλα επιπλέον παρεμφερή ωφελήματα, με παραβιάσεις των μεταξύ μας συμφωνιών, που στην ουσία αυξάνουν περισσότερο το ύψος του συμβολαίου.

Τελευταία υπάρχει η τάση να προσλαμβάνονται άτομα με συμβόλαια για τα οποία και πάλι δεν μας δίνεται καμιά πληροφόρηση από τις Τράπεζες, ενώ ακούγεται ότι είναι με υψηλές απολαβές. Φαίνεται, πάντως, ότι τα συμβόλαια αυτά δεν έχουν τύχει οποιασδήποτε μείωσης ή κουρέματος.

Η Οργάνωσή μας διαφωνεί με την αδιαφανή αυτή πρακτική και την έχει ήδη καταγγείλει, διότι οι προσλήψεις αυτές γίνονται με παραβίαση των συμφωνιών μας με τις Τράπεζες.

-Ποιος είναι ο αριθμός του προσωπικού στην Τράπεζα Κύπρου, στην Ελληνική Τράπεζα και στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα;

Ο αριθμός προσωπικού στην Τράπεζα Κύπρου, μετά την απορρόφηση της πρώην Λαϊκής Τράπεζας και της εθελούσιας αποχώρησης προσωπικού η οποία ακολούθησε, ανέρχεται σήμερα περίπου στις τέσσερις χιλιάδες. Στην Ελληνική Τράπεζα, ο αριθμός προσωπικού ανέρχεται γύρω στους 1.300, και στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα γύρω στους 300.

ΠΗΓΗ