Σε κάποιες άλλες εποχές θα παρακαλούσαμε να είχαμε ενώπιον μας τέτοια συμβάντα και εννοούμε την κόντρα της Τουρκίας με σχεδόν ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σίγουρα, με κάποιους άλλους Κυβερνώντες θα εκλιπαρούσαμε να βιώναμε μια τέτοια συγκρουσιακή κατάσταση μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης, ώστε να εκμεταλλευτούμε όλες αυτές τις καταστάσεις και επιτέλους να καταγγείλουμε την Τουρκία για τα όσα έπραξε το 1974, αλλά και για όλη την στάση της όλες αυτές τις δεκαετίες. Δυστυχώς με αυτούς που μας Κυβερνούν δεν περιμένουμε και πολλά πράγματα. Μάλλον, καλύτερα δεν περιμένουμε πλέον τίποτα.

Εντούτοις εμείς εδώ στην Κύπρο με πρωτοβούλιες των δυο μεγάλων κομμάτων μας αντί να αντιληφθούμε τον μεγάλο κίνδυνο που ακούει στο όνομα Ταγίπ Ερντογάν προσπαθούμε να τους δώσουμε εκείνες τις ευκαιρίες, ώστε να έχουν την άνεση να κινούνται ελεύθερα σε ολόκληρη την Κύπρο. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια κατάσταση κατά την οποία οι σχέσεις της Τουρκίας με πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι τεταμένες μετά την απαγόρευση συγκεντρώσεων πριν το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 16 Απριλίου στην Τουρκία για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών.

Ως εκ τούτου, οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού μπαίνουν σε διαδικασία επανέναρξης, εξ αφορμής του ταξιδιού του Προέδρου στις ΗΠΑ, το τουρκικό Υπουργείο των Εξωτερικών απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία. Στην ουσία την προειδοποιεί να μην προχωρήσει στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου εντός της ΑΟΖ της. Δηλαδή, με απλά λόγια ενώ τα δύο μεγάλα κόμματα του τόπου ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ σχεδόν εκλιπαρούν τον Μουσταφά Ακιντζί να επιστρέψει στις συνομιλίες, η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ξεχνάμε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί σε όλες τις περιπτώσεις ακολουθούσε τις διαταγές του Ταγίπ Ερντογάν. Θυμίζουμε την στάση του και τις πράξεις του στο Μοντ Πελεράν 2 όταν η ίδια η διαπραγματευτική μας ομάδα κατάγγειλε ότι μιλούσε διαρκώς στο τηλέφωνο με την Άγκυρα.

Ανδρέας Θεοφυλάκτου

Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου

Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο