«Επίσημη» επίσκεψη στην Άγκυρα πραγματοποίησε ο ηγέτης των τουρκομάνων του Ιράκ, Ερσάντ Σαλιχί, ο οποίος συναντήθηκε με υψηλόβαθμα στελέχη του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Σαλιχί, μετά το πέρας των επαφών του ευχαρίστησε δημόσια την Κυβέρνηση Ερντογάν για την υποστήριξη που παρέχει στους τουρκομάνους του Ιράκ, οι οποίοι, όπως δήλωσε, πιέζονται, πέρα από το ISIL και την ιρακινή Κυβέρνηση και από τους Κούρδους. Επιτέθηκε και στην τουρκική αντιπολίτευση, κατηγορώντας την ότι δεν κάνει τίποτα για να βοηθήσει τους Τουρκομάνους «αδερφούς». Ο Σαλιχί όμως κατηγόρησε και το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και το ψευδοκράτος της Κύπρου, ότι σιωπούν για τα δεινά των «αδερφών» τους. Η αναφορά του στο ψευδοκράτος δεν είναι βέβαια τυχαία και πιθανότατα κάποιοι εγκέφαλοι στην Άγκυρα ίσως να ονειρεύονται κάτι ανάλογο με την Κύπρο (1974 εισβολή), στο Ιράκ, ειδικά στην κρίσιμη περιοχή του Κιρκούκ, που σήμερα κατέχουν οι Κούρδοι.

«Το 1974 ήμασταν έτοιμοι να πάμε στην Κύπρο και να πολεμήσουμε στο πλευρό των τουρκο”κυπρίων”», είπε και εξέφρασε την απογοήτευσή του που οι τουρκο”κύπριοι” δεν φαίνονται διατεθειμένοι να πράξουν το αντίστοιχο σήμερα. «Η μόνη χώρα που μας υποστηρίζει είναι η Τουρκία. Παρά τις εκκλήσεις της Τουρκίας προς τις τουρκικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας κανείς δεν μας υποστήριξε, ούτε έφερε το ζήτημά μας στα διεθνή Φόρα», κατέληξε. Οι 3 εκατ. περίπου τουρκομάνοι που ζουν στο Ιράκ, μετά την κατάληψη του Κιρκούκ από τους Κούρδους, αποτελούν το όχημα της Άγκυρας για την προώθηση ανακατατάξεων σε θετική για την Άγκυρα κατεύθυνση στην περιοχή.

Η Τουρκία άλλαξε τελευταία την στήριξη της για ένα ανεξάρτητο Ιρακινό Κουρδιστάν και βλέπει με καλό μάτι ένα αποσχιστικό τουρκογενές καθεστώς στα νότια σύνορα της, με την βοήθεια του τουρκικά υποκινούμενου ISIL του οποίου το 10% των ισλαμοφασιστών του είναι τουρκικής καταγωγής.

Μία ακόμη σειρήνα που πρέπει να κτυπάει για τους Έλληνες της Κύπρου από τον επικείμενο κίνδυνο πλήρης τουρκοποίησης και ισλαμοποίησης της νήσου σε περίπτωση λύσης ομοσπονδίας.