Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου συζητήθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής κατόπιν αίτησης του ΕΛΑΜ η επιδημία του καταρροϊκού πυρετού που πλήττει πολλές κτηνοτροφικές μονάδες σε όλη την κυπριακή επικράτεια. Στην επιτροπή είχαν τον λόγο οι εκπρόσωποι κτηνοτροφικών οργανώσεων καθώς και εκπρόσωποι των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και του Υπουργείου Γεωργίας.

Οι κτηνοτρόφοι εξέθεσαν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με την συνεχιζόμενη επιδημία του ιού αυτού που έχει προκαλέσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο μεγάλη ζημιά στο ζωικό κεφάλαιο του τόπου αφού έχουν καταγραφή πάνω από 1400 περιστατικά και πάνω από 800 ζώα έχουν θανατωθεί. Σύμφωνα με τα όσα κατατέθηκαν ενώπιον των βουλευτών της επιτροπής, οι κτηνοτρόφοι νιώθουν εγκαταλελειμμένοι από το οργανωμένο κράτος και προσπαθούν με δικά τους μέσα να αντιμετωπίσουν τις καταστροφικές συνέπειες του καταρροϊκού πυρετού. Κατήγγειλαν ότι οι υπηρεσίες του Κράτους δεν στάθηκαν στο πλευρό τους, δεν βρήκαν καμία ουσιαστική στήριξη, στηλιτεύοντας την έλλειψη σχεδίου και οργάνωσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Δήλωσαν ότι έγιναν ελάχιστοι ψεκασμοί, οι Κτηνιατρικές υπηρεσίες παραχωρούσαν εντομοαπωθητικά στους κτηνοτρόφους με το σταγονόμετρο, ενώ δεν έγιναν σοβαροί έλεγχοι στα υποστατικά τους. Επίσης, σοβαρή καταγγελία έγινε και κατά του Ιδρύματος Γεωργικών Ερευνών το οποίο πούλησε ζώα που εισήγαγε τα οποία νόσησαν από τον ιό. Οι αρμόδιοι δεν κατάφεραν να πείσουν τα μέλη της Επιτροπής ότι είχαν γίνει όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι μετά την εισαγωγή τους στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πριν πωληθούν στους Κύπριους κτηνοτρόφους.

Οι εκπρόσωποι του υπουργείου Γεωργίας καθώς και των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα υποστηρίζοντας ότι η μη αποτροπή της εξάπλωσης του ιού οφείλεται στην φύση του ιού και όχι στην δική τους ολιγωρία ενώ επικαλέστηκαν, επίσης, έλλειψη προσωπικού και χρηματικών πόρων για να προχωρήσουν σε πιο αποτελεσματικές δράσεις.

Ο βουλευτής Αμμοχώστου του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, που με δική του απαίτηση συγκλήθηκε η επιτροπή για να συζητήσει το ζήτημα, κατήγγειλε και αυτός με την πλευρά του την ολιγωρία των αρμόδιων υπηρεσιών και ζήτησε από το Υπουργείο Γεωργίας όπως δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει στην καταγραφή της ζημίας που υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι, στην ταχύτατη καταβολή αποζημίωσης που θα ανταποκρίνεται στο ύψος της ζημίας καθώς και στο ποσό που δαπάνησαν οι κτηνοτρόφοι σε εντομοαπωθητικά.

Η επιτροπή αποφάσισε να στείλει σχετική επιστολή στον Υπουργό ζητώντας του να απαντήσει στα ζητήματα που τέθηκαν ενώπιον της επιτροπής και να καταθέσει σχετικό χρονοδιάγραμμα για την καταγραφή των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες κτηνοτρόφους.