Μετά τις χθεσινές προκλήσεις στο Βαρώσι, η Τουρκία προχώρησε ακόμα ένα βήμα εκδίδοντας νέα παράνομη Navtex από τις 4 Σεπτεμβρίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου, όπου το γεωτρύπανο Πορθητής θα πραγματοποιήσει και δεύτερη παράνομη γεώτρηση, ενώ την ίδια στιγμή ο Τούρκος υπουργός Άμυνας απειλεί την Κύπρο «με νέο ‘74».

Στον αντίποδα, η Κυβέρνηση και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα φαίνεται να βρίσκονται σε λήθαργο, αφού δείχνουν να μην κατανοούν τα όσα συμβαίνουν. Μόνο έτσι μπορούν να εξηγηθούν οι δηλώσεις, από τη μια της Κυβέρνησης, ότι επιδιώκει «ν’ ανοίξει ο δρόμος για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανα», και από την άλλη η στάση των υπολοίπων κομμάτων, που μετά από 45 χρόνια, τώρα αντιλήφθηκαν ότι «η Τουρκία δεν επιδιώκει να δημιουργήσει ένα υγιές κλίμα».

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) εκφράζει την αναγκαιότητα, πάραυτα, να εγκαταλειφθεί η πολιτική του κατευνασμού και των υποχωρήσεων, αφού η τακτική του «καλού παιδιού», κρίνοντας εκ των αποτελεσμάτων, έχει αποτύχει παταγωδώς.

Η επίσκεψη της κ. Λουτ, σε συνδυασμό με τις τουρκικές προκλήσεις στις κυπριακές θάλασσες και στο Βαρώσι, αποτελούν ευκαιρία να θέσουμε την Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς προ των ευθυνών τους. Τουναντίον, αν ενδώσουμε σε επανέναρξη των συνομιλιών, τότε θα οδηγηθούμε σε νέες ολέθριες υποχωρήσεις.

Γραφείο Τύπου
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)