Τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Πάφο, ο Νίκος Ανανστασιάδης δήλωνε πως η κυπριακή οικονομία μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης από το τέλος του 2014 και ότι σίγουρα το 2015 θα είναι έτος επανεκκίνησης της οικονομίας και εξόδου από το μνημόνιο. Τον Οκτώβριο η Κυβέρνηση δήλωνε ότι οι κυπριακές τράπεζες θα περνούσαν τις προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων (stress tests), τότε όλα τα ΜΜΕ πανηγύριζαν, τα συστημικά κόμματα της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης έδειχναν ικανοποιημένα. Υπήρχε μία κατάσταση ευφορίας, πολλοί πολίτες ασυναίσθητα έβαλαν το χέρι τους στην τσέπη πιστεύοντας ότι πλέον το οικονομικό τους πρόβλημα είχε λυθεί. “Το έλυσε ο Πρόεδρος στην Πάφο, το είπε ξανά ο Υπουργός της οικονομίας” !! Η κοροϊδία σε αυτή την χώρα έχει καταντήσει επιδημία.

Καμία κυπριακή τράπεζα δεν πέρασε τα stress tests, εφόσον αυτά εξέταζαν την κεφαλαιακή επάρκεια των κυπριακών τραπεζών την 31η Δεκεμβρίου 2013 και καμία κυπριακή τράπεζα δεν ήταν τότε ανακεφαλαιοποιημένη. Τι έγιναν όλα αυτά τα κεφάλαια που δόθηκαν στις τράπεζες για να διασωθούν μετά τον Μάρτη του 2013; Πόσες διαφυγές καταθέσεων είχαμε από την 1 Ιανουαρίου 2014; Οικονομικές πηγές μιλούν για 650 εκατομμύρια διαφυγές από την Τράπεζα Κύπρου από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, άρα το 1 δισεκατομμύριο που έβαλαν οι «επενδυτές» έχει εξανεμιστεί.

Τα επόμενα stress tests για το 2014 θα είναι ακόμα χειρότερα και ούτε αυτά θα περάσουν τα όρια. Ο άλλος τεράστιος κίνδυνος είναι οι εκποιήσεις που θα εξαφανίσουν κάθε προοπτική για ανάπτυξη. Η πολυσυζητημένη μείωση στα επιτόκια την οποία δηλώνει η Διεθνής Κεντρική Τράπεζα είναι ανέφικτη εφόσον είναι μνημονιακή συμφωνία που έκανε η Κυβέρνηση με την Τρόικα ούτως ώστε τα επιτόκια να παραμείνουν στα ίδια υψηλά τοκογλυφικά επίπεδα, άρα να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τον κόσμο, δεν θα υπάρξει καμία ανάπτυξη παρά περισσότερη ύφεση.

Επίσης, η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ενώ τον Οκτώβριο είχε υποσχεθεί άρση των τραπεζικών περιορισμών δεν το έπραξε αφού η εκροή κεφαλαίων από τις τράπεζες συνεχίζεται για μήνες και μια τέτοια ενέργεια θα επιτάχυνε αυτή την διαδικασία.

Κατά τα άλλα οι ξένοι τραπεζίτες της Τράπεζας Κύπρου εκλιπαρούν για ξένες επενδύσεις που δεν έρχονται και έτσι στρέφουν τα νύχια τους για ζεστό και γρήγορο ρευστοποιήσιμο χρήμα από τις περιουσίες των απλών πολιτών που αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνεια τους. Οι τραπεζίτες της Τράπεζας Κύπρου ήρθαν για να κάνουν ασύστολο κέρδος και όχι για να ορθοποδήσουν το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία. Η πώληση προβληματικών δανείων σε τρίτους (funds) θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Το ξεπούλημα των ημικρατικών το 2015 θα είναι ακόμα ένα νέο πλήγμα στην εθνική οικονομία εφόσον το κράτος θα επωμισθεί όλα έξοδα της “εξυγίανσης”, η πιθανή σκόπιμη πτώχευση των Κυπριακών Αερογραμμών θα δώσει επίσης, ένα δυνατό κτύπημα στον τουρισμό την νέα περίοδο, κάτι περίπου που έγινε με την Eurocypria.

Τα κόμματα λένε ότι οι τράπεζες πρέπει να αρχίσουν να δίνουν δάνεια στον κόσμο για να δημιουργηθεί ανάπτυξη, μεγάλο λάθος, ο λαός δεν χρειάζεται άλλα πλέον τοκογλυφικά δάνεια, χρειάζεται δουλειά και ένα πιάτο φαγητό στο τραπέζι του. Χρειαζόμαστε μια Εθνική Τράπεζα που να στηρίξει την παραγωγή και να προσφέρει θέσεις εργασίας, ένα νόμισμα που θα είναι παραγωγικό και ανθρώπινο, μία οικονομία χωρίς μνημόνια και χρέη που ποτέ δεν θα εξοφλούνται.

Έτσι κι αλλιώς μπορούμε ακόμα να χρησιμοποιούμε παράλληλα το εθνικό μας νόμισμα μέχρι και το 2017, γιατί δεν το πράττουν οι κυβερνώντες ξερόλες προκειμένου να τονώσουν την ρευστότητα και την οικονομία του τόπου; Το εθνικό νόμισμα είναι το καλύτερο όπλο που έχει μία χώρα για να προστατεύει την οικονομία της, όσοι μιλούν για τον κίνδυνο του πληθωρισμού αυτός θα ήταν πρόβλημα για 5-6 μήνες, εάν είχαμε χρησιμοποιήσει την κυπριακή λίρα από τον Μάρτη του 2013, σήμερα θα ήμασταν σε ανάπτυξη, η ανεργία θα ήταν στο 3-4%, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο ήμισυ και δεν θα υπήρχαν ουρές στα κοινωνικά παντοπωλεία και στις διανομές τροφίμων του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.).

Μάριος Βασιλείου

Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου

Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)