Χρόνια τώρα σχεδόν από την επιβολή της ψευτοανεξαρτησίας της Κύπρου όλοι μας ζήσαμε το δράμα της αναρχίας και τρομοκρατίας και στη συνέχεια το δράμα της Τουρκικής εισβολής γιατί απουσίαζε μια παγκόσμια εξουσία που με αποδεχτά και διεθνώς νομιμοποιημένα κριτήρια  θα ρύθμιζε τις σχέσεις των ανθρώπων.

Όπως η Κοινωνία των Εθνών έτσι και ο ΟΗΕ απέτυχαν να παίξουν τον ρόλο που τάχθηκαν να παίξουν γιατί ηγεμονικές δυνάμεις καθοδηγούν και επιβάλλουν τη θέληση τους σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα, αγνοώντας το διεθνές δίκαιο.

Η Μ. Βρετανία, μία από τις ηγεμονικές και αναθεωρητικές δυνάμεις με έντονο ακόμη το σύμπλεγμα των αυτοκρατορικών της φιλοδοξιών για να μην χάσει την κυριαρχία της στην Κύπρο, εισήγαγε διαδικασίες εθνικού γίγνεσθαι και επαναφοράς του προηγούμενου κατακτητή, κατάσταση που δεν ξαναέγινε στην τριών και ήμισυ χιλιετηρίδων Ελληνικής Ιστορία μας, με αποτέλεσμα την εμπλοκή του προβλήματος και την αδυναμία δίκαιης και αποδεχτής λύσης.

Σ΄ όλες τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος, με τη παρουσίαση των διαφόρων μορφωμάτων ΔΙΑ – λύσις καταβάλλεται έντονα η προσπάθεια νομιμοποίησης  και αναβάθμισης των αποικιακών βάσεων με ταυτόχρονη παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου, παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατάργηση του 1ου μορφώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, νομιμοποίηση του εποικισμού, νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής και παντοτινή υποδούλωση της Κύπρου στην Βρετανία και Τουρκία.

Η αδυναμία επιβολής των μορφωμάτων ΔΙΑ – λύσις αντί να προβληματίσει τους σχεδιαστές, τους εξόργιζε και πεισματικά στράτευαν και στρατεύουν μυριάδες ποικιλόμορφους προπαγανδιστές που υποσκάπτουν τα θεμέλια της ευθυκρισίας και του ορθολογισμού του λαού μας. 

Αναμασούν τις ίδιες θέσεις, παίζουν με την νοημοσύνη μας, ειρωνεύονται και χλευάζουν όσους υποστηρίζουν ότι τέτοια σχέδια είναι νεκρά και με μια καλά οργανωμένη στρατηγική εφευρίσκουν νέα τεχνάσματα για την επαναφορά τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εξαγοράζουν συνειδήσεις, κατασκευάζουν καταστάσεις  και επεξεργάζονται διεργασίες για να πετύχουν την ανατροπή της θέλησης του λαού. 

Ο απλός παρατηρητής που δεν γνωρίζει τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες και επομένως έχει άγνοια των παρασκηνιακών πιέσεων, εκβιασμών και όλων των άλλων μέσων που χρησιμοποιούνται, μπορεί εύκολα να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι οι εμπνευστές των σχεδίων προσπαθούν να παγιδεύσουν τον λαό μας.

Ωστόσο αγνοούν ότι η Ιστορία της πορείας του Κυπριακού Ελληνισμού ΔΕΝ είναι μια στιγμή στο χρόνο. Είναι καιρός να σταματήσουν κάποιοι να ζητούν την εκλογίκευση του λαού μας και να προσπαθούν να μας πείσουν να αποδεχτούμε την αδικία. Σίγουρα για αυτούς ο Αυξεντίου δεν ήταν ούτε λογικός ούτε ρεαλιστής. Σίγουρα για αυτούς οι Μάρτυρες των Αγώνων του Έθνους και της Πίστεως μας ήταν ηλίθιοι. Αν πιστεύουν το αντίθετο τότε υπάρχει ανακολουθία στα λόγια τους, στα έργα τους και στα πιστεύω τους.

Φαίνεται για μια ακόμη φορά ότι βρισκόμαστε υπό πολιορκία.

Ο Κυπριακός Ελληνισμός αιώνες τώρα βρίσκεται υπό πολιορκία. Πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις ο λαός μας είχε τη δύναμη και την αντοχή για να επιβιώνει. Άραγε σήμερα υπάρχει η ετοιμότητα και η θέληση να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά την πατρίδα μας;

Κάτω από την πολιορκία που βρισκόμαστε προβάλλει επίμονα πια η αναγκαιότητα της ιστορικής μνήμης, της εθνικής αυτογνωσίας και αυτοσυνειδησίας. Αν χάσουμε την ταυτότητα μας, αν χάσουμε την ευαισθησία μας τότε ίσως μοιραία να οδηγηθούμε στην αλλοτρίωση και στην εξαφάνιση.

Κατακτητές ήρθαν και παρήλθαν! Σχέδια ντροπής ήρθαν και τα απορρίψαμε, ίσως θα ξανάρθουν. Γι’ αυτό όλοι μας ας στρέψουμε την προσοχή μας στα διαχρονικά στοιχεία του Έθνους μας που είναι η Γλώσσα, η Ορθοδοξία, τα Ήθη και τα Έθιμά μας για να μπορέσουμε  έτσι να διατηρήσουμε αλώβητη την πνευματική ύπαρξη της Πατρίδας μας, άσβεστα τα Ιδανικά της και ανόθευτο τον εθνικό πολιτισμό μας.

Στην προσπάθεια μας αυτή μας συντροφεύουν και μας καθοδηγούν οι μνήμες των Ηρώων μας και των Μαρτύρων μας. Μας σκεπάζει και μας θωρακίζει η Υπέρμαχος Στρατηγός, που χωρίς σπαθιά και δίχως βόλια «Στέκει πολεμουμένων Σκέπη». Απλώνει το μέγα, φοβερό και απαστράπτον μαφόριό της υπεράνω του λαού μας και μας σκεπάζει από κάθε απειλή! Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς!