Οι τουρκικές προκλήσεις εντείνονται με τον Ερντογάν να μετατρέπει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, ενώ την ίδια ώρα ο τουρκικός επεκτατισμός κλιμακώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Τουρκία θέτει παράνομες διεκδικήσεις στις ελληνικές θάλασσες.

Σύμφωνα με παραδοχές τόσο από την Ελλαδική, όσο και από την Κυπριακή Κυβέρνηση, το «δόγμα του κατευνασμού» έχει αποτύχει, επιβεβαιώνονται ταυτόχρονα τις διαχρονικές επαναλαμβανόμενες τοποθετήσεις του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) που απαιτούσε να χαραχθεί μια νέα ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, μέσω της οποίας θα ορθώσουμε ανάστημα, διεκδικώντας όλα τα ιστορικά και νόμιμα δίκαια μας.

Μοναδική απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις είναι η χάραξη Ενιαίου Ενεργειακού Δόγματος μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου, όπου μεταξύ άλλων πρέπει να περιλαμβάνει την άμεση οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δύο κρατών και την ενεργοποίηση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.

Επιπλέον, η Ελλάδα πρέπει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, ενώ η Κύπρος οφείλει να ενεργοποιήσει την ρήτρα για αμοιβαία άμυνα, σύμφωνα με το άρθρο 42 (7) της Συνθήκη της Λισαβόνας.

Γραφείο Τύπου
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)