Πάντα πίστευα ότι πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις δηλώσεις που εκφράζουν Τούρκοι αξιωματούχοι, γιατί συνήθως οι Τούρκοι μιλάνε πρώτα και ακολουθούν οι πράξεις τους για αυτά που είχαν εκφράσει. Και να παίρνουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις κάθε φορά, για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία μια μελλοντική προκλητική τους εκδήλωση. Δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, αν θέλουμε να έχουμε ολόκληρη την πατρίδα μας ελεύθερη και δική μας.

Οι σημερινές κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου βρίσκονται αντιμέτωπες με μια επικίνδυνη πραγματικότητα σε σχέση με την Τουρκία.

«Το 56% των Τούρκων πιστεύει ότι ορισμένα εδάφη πέρα από τα σύνορα της Τουρκίας, ανήκουν στην πραγματικότητα στην Τουρκία». Αυτό είναι ένα από τα πολλά και ανησυχητικά αποτελέσματα που παρουσίασε πρόσφατα έρευνα του Ιδρύματος Friedrich Ebert (FES), που είναι συνδεδεμένο με το  Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD)  τα  οποία αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η έρευνα με τίτλο « 2022 Security Radar» καταγράφει τις τάσεις της κοινής γνώμης σε 14 χώρες, ανάμεσα τους και στην Τουρκία, για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια. Τα αποτελέσματα για την στάση των Τούρκων πολιτών είναι πολύ διαφωτιστικά και δείχνουν λογικές που εκφράζονται μέσα από την επίσημη πολιτική του τουρκικού κράτους. Η Τουρκία υποβάλλει στην κοινωνία της ότι είναι μία χώρα που αδικείται από το υφιστάμενο σύστημα και ο Ερντογάν προσπαθεί να το ανατρέψει αυτό με την βοήθεια του Ισλάμ, υποσχόμενος αναγέννηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο επεκτατισμός δεν είναι μόνο επίσημη πολιτική του Ερντογάν, αλλά και το «πιστεύω» των πολιτών, γιατί κατάφερε να το εδραιώσει στο εθνικό υποσυνείδητο του τουρκικού λαού.

Η μελέτη προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία όταν αποκαλύπτει ότι το 80% των Τούρκων πιστεύει ότι η χώρα τους είναι σημαντική, παγκόσμια δύναμη και πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, με μεγάλη πλειοψηφία να θεωρεί ότι ο τουρκικός στρατός πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του ηγετικού ρόλου. Στο αποτέλεσμα αυτό πάνω από 60% υποστηρίζει μεγαλύτερη αύξηση των αμυντικών δαπανών, ώστε να μπορεί η Τουρκία να ανακτήσει τα «χαμένα εδάφη».

Ο Τούρκος πρόεδρος παρόλο που άλλαξε την πολιτική του και δεν είναι επιθετικός έναντι των άλλων χωρών της περιοχής, δεν κάνει το ίδιο και με την Ελλάδα και την Κύπρο. Σε αυτό έχει την υποστήριξη μεγάλου μέρους του λαού του, γιατί έτσι έχουν γαλουχηθεί, μέσα σε μια προπαγάνδα περί απώλειας εδαφών τους προς όφελος της Ελλάδας. Το αφήγημα αυτό ο Ερντογάν το διατηρεί ζωντανό και το ενδυναμώνει μετά την συμμαχία του με τους Γκρίζους Λύκους του Μπαχτσελί.

Ενώ στην Ελλάδα και την Κύπρο ο ποσοτικός και ποιοτικός εκσυγχρονισμός του οπλοστασίου των δύο χωρών επιβάλλεται λόγω των απειλών και του κινδύνου που διατρέχουν από την Τουρκία, στην Τουρκία οι πολιτικοί κατάφεραν με ιδεολογικά και εθνικιστικά συνθήματα περί ανάκτησης εδαφών και την ενίσχυση των εξοπλισμών τους να ικανοποιούν το λαϊκό αίσθημα . Ο επεκτατισμός αποκτά ρίζες στο εθνικό τους υποσυνείδητο και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο….

Αινείας