Για τη σημαία επέσατε σαν ήρωες στο χώμα, γι’ αυτή που έχει ένα σταυρό, μπλε και λευκό στο χρώμα.    Για μια σημαία έτρεξε τότε το μαύρο δάκρυ, γι’ αυτή τη γαλανόλευκη με το σταυρό στην άκρη.    Εσείς οι 29 με στους αιώνες ζείτε, και με τσι αντρειάς το φρόνημα μπροστά μας οδηγείτε…  

Σαράντα δυο χρόνια μετά τον Ιούλιο του 1974, η κρητική γη υποδέχτηκε την Κυριακή 24 Ιανουαρίου τα οστά του ήρωα Νικολάου Καβροχωριανού, που ενταφιάστηκε με όλες τις τιμές και σε κλίμα συγκίνησης στην γενέτειρα του την Μονή Μαλεβιζίου. Με τις παραπάνω μαντινάδες που ακούστηκαν  στην εκκλησία τον αποχαιρέτησε ο π. Ανδρέας Κεφαλογιάννης και τα Ανώγεια.

Το παρόν μεταξύ άλλων έδωσαν, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Βουλευτής Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης και σύσσωμη η Δημοτική Αρχή, οι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι της Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φασουλάκης και Λάμπρος Βαμβακάς.

CSC_0204 (Medium)

Τα Ανώγεια εκπροσώπησαν ο Δήμαρχος Ανωγείων κ. Μανόλης Καλλέργης, ο Πανοσιολογιότατος π. Νικηφόρος, ο π. Ανδρέας Κεφαλογιάννης και ο παλιός συμπολεμιστής του στην Κύπρο στρατηγός Βασίλης Μανουράς.

DSC_0152 (Medium)

Στην ομιλία του ο π. Ανδρέας ανέφερε:

«Τέσσερις δεκαετίες περίπου, μετά τα θλιβερά γεγονότα στην Κύπρο και την εισβολή του Αττίλα που κρατάει ακόμα υψωμένο το τείχος του διχασμού στη Λευκωσία, η μάνα γη της Κρήτης υποδέχεται σήμερα στα σπλάχνα της, μια ηρωϊκή μορφή, τον καταδρομέα ανθυπαστιστή Νίκο Καβροχωριανό.

Ο Νίκος ανήκει στους σύγχρονους «300» που κλήθηκαν από την πατρίδα και τη μοίρα να υπερασπιστούν ελληνικά-κυπριακά χώματα. Ειδικά στις μέρες μας, όπου η πατρίδα ζει και στενάζει κάτω από την μπότα ενός ορατού-αόρατου κατακτητή, η θυσία του Νίκου Καβροχωριανού στέλνει το μήνυμα ότι μόνο μέσα από διαρκείς αγώνες μπορούμε να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της εθνικής αξιοπρέπειας.

Οι σύγχρονοι «300» που έφυγαν από το Μάλεμε για τη Λευκωσία το δύσκολο εκείνο βράδυ της 21ης προς 22ας Ιουλίου έχουν περάσει πλέον στην νεότερη ελληνική ιστορία και μέσα από την αντίσταση τους θυμίζουν σε μας τους νεότερους ποιος είναι ο δρόμος που πρέπει να χαράξουμε από τη στιγμή που θα το απαιτήσουν οι συνθήκες.

DSC_0003 (Medium)

Ο ήρωας Νίκος Καβροχωριανός θα αναπαύεται από σήμερα στο δικό του σπίτι, εδώ που για πρώτη φορά είδε τον ήλιο, εδώ που μεγάλωσε, εδώ που ανδρώθηκε, εδώ που πόνεσε, που γέλασε. Από σήμερα η  ψυχή του θα ηρεμήσει, θα γαληνέψει και κει στο Αδη απόψε θα ΄χει γλέντι, μεγάλο γλέντι με τους δικούς του. Ένα γλέντι που τους το χρωστούσε εδώ και πολλά χρόνια. Θα το περιμένουν με αψίδες και στεφάνια, λύρες και λαγούτα για τον τιμήσουν, να τον δοξάσουν και να τον αποθεώσουν, γιατί τέτοιες τιμές αρμόζουν στους ήρωες και στον πάνω και στον Κάτω Κόσμο.

Αιώνια σου η μνήμη αξιομακάριστε Νίκο. Η μάνα Κρήτη, η μάνα Ελλάδα και η θυγατέρα Κύπρος θα σε τιμούν στους αιώνες των αιώνων. ΑΘΑΝΑΤΟΣ!».

ΠΗΓΗ