Το σκηνικό που διαμορφώνεται στην εγχώρια πολιτική σκηνή δεικνύει πως το Κυπριακό τίθεται πλέον στο περιθώριο και ήδη οι διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές έχουν ξεκινήσει. Η πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη-Μουσταφά μετά την ψήφιση από το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ του «νόμου Ακκιντζί», δεν έφερε όπως φάνηκε την απαραίτητη ώθηση στις συνομιλίες. Ως εκ τούτου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος προφανώς γλυκοκοιτάζει μια δεύτερη θητεία στο Προεδρικό Μέγαρο, έστειλε το συγκεκριμένο νόμο για τις αναφορές στις σχολικές αίθουσες στον Γενικό Εισαγγελέα για να γνωματεύσει για την συνταγματικότητά του.

Η κίνηση αυτή ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη της μακράς προεκλογικής περιόδου για τις Προεδρικές Εκλογές με καταληκτικό ορόσημο τον Φεβρουάριο του 2018. Ήδη κάποιοι από τους υποψηφίους έχουν εκδηλώσει τις προθέσεις τους ενώ κάποιοι βολιδοσκοπούν για τυχόν υποστήριξή τους από τα μεγάλα κόμματα. Μέχρι στιγμής ο κεντρώος χώρος, πλην της Συμμαχίας Πολιτών, έχει επιλέξει την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΚΟ, του Νικόλα Παπαδόπουλου. Γεγονός που ξενίζει κάποιος αν αναλογιστεί κάποιος πως ο Νικόλας Παπαδόπουλος και το ΔΗΚΟ υποστηρίζει την λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) με το σωστό περιεχόμενο (χωρίς να διευκρινίζεται ποιο είναι αυτό το σωστό περιεχόμενο), την ίδια στιγμή που τα υπόλοιπα κόμματα που τον υποστηρίζουν θεωρητικά τάσσονται κατά της ΔΔΟ ενώ κάποια εμφανίζονται και ως αντιομοσπονδιακά!

Την ίδια στιγμή ο Γιώργος Λιλλήκας, Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, αφού τορπίλισε την προσπάθεια του ενδιάμεσου χώρου για κοινό υποψήφιο, ακολουθεί τις δικές του φιλοδοξίες αισιοδοξώντας να πετύχει την στήριξη του ΑΚΕΛ για τις επερχόμενες εκλογές. Παρά το ότι το κόμμα του η Συμμαχία Πολιτών έχει εγκρίνει την υποψηφιότητά του ήδη οι εσωτερικές διαμάχες το έχουν οδηγήσει στα πρόθυρα διάσπασης, είτε μαζικής διαρροής στελεχών και μελών, η οποία έχει ήδη αρχίσει να γίνεται ορατή. Ήδη ηχηρά ονόματα από την ΣΥΜΠΟΛ έχουν αποχωρήσει από το κόμμα ενώ άλλοι βρίσκονται στην θύρα εξόδου…

Στον Δημοκρατικό Συναγερμό τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι σίγουρα ο υποψήφιος του κόμματος για πιθανή επανεκλογή στις Προεδρικές εκλογές. Παρά τις γκρίνιες των στελεχών του κόμματος είτε από τη μια μεριά των «εθνικοφρόνων» για τη στάση του ΔΗΣΥ στο ενωτικό είτε από την άλλη των νεοφιλελεύθερων στελεχών που δυσαρεστήθηκαν για την μη εξεύρεση λύσης  ΔΔΟ αλλά και την αναπομπή στον Γενικό Εισαγγελέα του τροποποιητικού νόμου για τις σχολικές εορτές, η υποψηφιότητα του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας τον καθιστά το πιο ισχυρό φαβορί για τις Προεδρικές του 2018.

Από την άλλη το ΑΚΕΛ βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη θέση. Από την μια η αυτόνομη κάθοδος στις εκλογές μπορεί να οδηγήσει σε μια ακόμη εκλογική αποτυχία, αφού οι μνήμες από την διακυβέρνηση Χριστόφια δεν έχουν σβήσει ακόμα από τη συλλογική μνήμη του εκλογικού σώματος. Από την άλλη η στήριξη κάποιου υποψήφιου εκτός κόμματος όπου έντονα ακούγεται το όνομα του προέδρου της ΣΥΜΠΟΛ, έχει το μειονέκτημα στήριξης ενός ατόμου ο οποίος μέχρι πρόσφατα εξέφραζε «ακραίες» θέσεις για το Κυπριακό.

Το ΕΛΑΜ από την πρώτη στιγμή έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να υποστηρίξει οποιονδήποτε υποψήφιο ο οποίος αποδέχεται την ΔΔΟ. Ταυτόχρονα έχουμε προχωρήσει στην συνομολόγηση μιας λίστας ονομάτων υποψηφίων από την οποία και θα επιλεχθεί ο καταλληλότερος για την εκπροσώπηση του Εθνικιστικού κινήματος στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Γαλλικές Εκλογές

Οι γαλλικές εκλογές της 23 Απριλίου 2017 επεφύλασσαν ακόμα μια νίκη για τους Γάλλους Εθνικιστές και πατριώτες αλλά ταυτόχρονα και μια ήττα των γραφειοκρατών των Βρυξελλών. Η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν πέρασε στο δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών με 21,5% έναντι του αντιπάλου της Μακρόν ο οποίος έλαβε το 23,8% των ψήφων του πρώτου γύρου.

Με το ποσοστό αυτό η Μαρίν Λεπέν κατάφερε να ξεπεράσει τους υποψηφίους των κομμάτων του πολιτικού κατεστημένου και παρά την σκληρή πολεμική που δέχτηκε από αντιπάλους και από τα ΜΜΕ, διεκδικεί τον προεδρικό θώκο της Γαλλικής Δημοκρατίας. Προφανώς το έργο της είναι πάρα πολύ δύσκολο καθώς όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουν συνασπιστεί πίσω από τον κεντρώο υποψήφιο Μακρόν. Παρόλα αυτά οι μέχρις στιγμής δημοσκοπήσεις την δείχνουν να συγκεντρώνει ένα ποσοστό γύρο στο 40% που αν γίνει πραγματικότητα θα σημάνει τον ουσιαστικό διπλασιασμό των ποσοστών της από τον πρώτο γύρο.

Η επιτυχία αυτή προφανώς θα φέρει πάρα πολλές ανακατατάξεις όχι μόνο στη Γαλλική πολιτική σκηνή αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκοί λαοί αργά αλλά σταθερά αφυπνίζονται και στηρίζουν τα πατριωτικά-εθνικιστικά κινήματα που θα έχουν ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση πλέον στις χώρες τους.

Συνέχεια προκλήσεων

Στις 16 Απριλίου το τουρκικό δημοψήφισμα ανέδειξε ως νικητή τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν με βραχεία όμως κεφαλή του «ΝΑΙ» έναντι του «ΟΧΙ» που υποστήριζε η αντιπολίτευση. Πολλές ήταν και οι καταγγελίες για εκτεταμένη νοθεία στα εκλογικά κέντρα αλλά και για άνιση προβολή των δύο επιλογών κατά την «προεκλογική» περίοδο. Το γεγονός όμως παραμένει πως ο Ερντογάν μετατρέπει την Τουρκία σε προσωπικό του σουλτανάτο και αυτό πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από τα κέντρα λήψεως αποφάσεων σε Ελλάδα και Κύπρο.

Την ίδια στιγμή τόσο στην Κυπριακή ΑΟΖ όσο και στο Αιγαίο η Τουρκική Αεροπορία και το Τουρκικό Ναυτικό ξεκίνησαν να προβαίνουν σε ασκήσεις-προκλήσεις. Προφανής σκοπό της Τουρκίας να δηλώσει την αντίθεσή της στις ερευνητικές εξορύξεις που προτίθεται να προβεί η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω εταιρειών στα οικόπεδα της ΑΟΖ της και να την εξαναγκάσει να τις ακυρώσει.

Ήδη υπάρχουν πληροφορίες πως ο Έιντε προσπαθεί να φτάσει σε συμφωνία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας ούτως ώστε να μη γίνουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις πριν το τέλος Ιουλίου με αντάλλαγμα να μην κάνει έρευνες το Barbaros νότια της Κύπρου!

Για το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο μια τέτοια άτυπη συμφωνία είναι απαράδεκτη από κάθε άποψη αφού νομιμοποιεί τις τουρκικές απειλές και τους εκβιασμούς ενώ θέτει υπο αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων θα πρέπει να γίνει πάση θυσία καθώς αποτελεί την μεγαλύτερη ευκαιρία για αλλαγή των δεδομένων στην περιοχή.

Το προσεχές καλοκαίρι θα είναι αρκετά δύσκολο και άπαντες θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για να μην απεμπολήσουμε σπιθαμή από τα εθνικά μας συμφέροντα ως Ελληνισμός και την κυριαρχία μας ως Κυπριακή Δημοκρατία.
Χρίστος Χρίστου
Πρόεδρος και βουλευτής ΕΛΑΜ