Σημαντικές πληροφορίες που αφορούν αιχμαλώτους και αγνοουμένους της τουρκικής εισβολής του 1974 υπάρχουν στα αρχεία του Ερυθρού Σταυρού, αλλά παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα δεν έγιναν ενέργειες με σκοπό να μελετηθούν οι σχετικοί φάκελοι και τα στοιχεία που αυτοί περιέχουν.

Τα αρχεία του Ερυθρού Σταυρού που αφορούν στην περίοδο 1965-1975 είναι πλέον προσβάσιμα και όπως ανέφερε στον «Φ» ο επίτροπος Προεδρίας επί Ανθρωπιστικών Θεμάτων, Φώτης Φωτίου, αποφασίστηκε η ανάθεση της μελέτης των αρχείων, προκειμένου να συγκεντρωθούν στοιχεία που αφορούν κυρίως στην περίοδο της εισβολής.

Τα αρχεία είναι καταχωρημένα στη γαλλική γλώσσα, γι’ αυτό αυτοί που θα αναλάβουν να τα μελετήσουν πρέπει να γνωρίζουν τη Γαλλική. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι ο ίδιος μετέβη και είδε μεν τα αρχεία αλλά δεν γνωρίζει το περιεχόμενό τους.

Μου ανέγνωσαν, είπε, μια καταχώρηση στην οποία γινόταν αναφορά σε μια κοινότητα, τον αριθμό των Ελληνοκυπρίων και τι διαδραματίστηκε όταν κατελήφθη από τους Τούρκους. Τα αρχεία αποδεσμεύθηκαν προ μερικών μηνών, όπως είπε ο κ. Φωτίου, ο οποίος πρόσθεσε πως υπάρχει αρκετό υλικό.

Εκτιμάται ότι στα αρχεία θα υπάρχουν καταχωρημένα ονόματα, καταγραφές, μετακινήσεις κ.λπ., που θα ρίξουν φως σε άγνωστες πτυχές οι οποίες αφορούν αγνοούμενους ή αιχμαλώτους. Πάντως, για να σχηματιστεί ολοκληρωμένη εικόνα πρέπει να υπάρξει πρόσβαση και στα αρχεία των Ηνωμένων Εθνών και του τουρκικού στρατού, ο οποίος έχει συνολική εικόνα των γεγονότων.

Ο πρώην εκπρόσωπος στη ΔΕΑ, Ηλίας Γεωργιάδης, ανέφερε στον «Φ» ότι άνθρωποι του Ερυθρού Σταυρού είχαν υποστηρίξει πως έδωσαν το περιεχόμενο των αρχείων του οργανισμού στις κυπριακές Αρχές.

Όπως ελέχθη παλαιότερα, προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού βρισκόταν στα πλοία του τουρκικού στρατού που διενήργησε την εισβολή και στη συνέχεια ήταν παρόντες κατά την καταγραφή των αιχμαλώτων και όλων όσων μεταφέρθηκαν στην Τουρκία. Μάλιστα, στα πλοία της επιστροφής υπήρχε και προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού.

Γράφει: Βάσος Βασιλείου