Ας το καταλάβουν επιτέλους ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ότι βαδίζουν σε λάθος δρόμο και τελικά θα πληρώσει ο Κυπριακός λαός και πάλι την ημιμάθεια τους, το πείσμα τους και την ανόητη απόφαση τους να παρακαλούν τον Τούρκο κατακτητή να δεχθεί λύση ΔΔΟ, λύση που ήθελαν οι Τούρκοι προηγουμένως και την απόρριψε ο λαός το 2004 με το βροντερό του ΟΧΙ.

Ξεχνούν φαίνεται ή δεν θέλουν να θυμούνται τι είπε ο Ετζεβίτ το 1974, και το επαναλαμβάνουν και σήμερα οι αντίπαλοι του Ερτογάν, οι Κεμαλιστές: « Για εμάς το Κυπριακό έχει λυθεί το 1974. Θα έρθει η στιγμή που οι Κύπριοι θα μας παρακαλούν για διχοτόμηση, αλλά εμείς δεν θα δεχτούμε» υπονοώντας τότε ο Ετζεβίτ ότι θέλει ολόκληρη τη Κύπρο.  Και αυτό συμβαίνει τώρα!

Διερωτώμαι εάν κάποιος από την ηγεσία του ΔΗΣΥ ή του ΑΚΕΛ έχει επισκεφθεί την Βοσνία -Ερζεγοβίνη και να διαπιστώσει τι πραγματικά συμβαίνει εκεί. Κανένας δεν πάτησε το πόδι του για να καταλάβει τι σχέδιο επέβαλαν οι Αμερικάνοι στον δύσμοιρο αυτό τόπο. Και αφού απέτυχαν εκεί, προσπαθούν τώρα να το εφαρμόσουν και στην Κύπρο μας.

Ο γράφων είχε την τύχη να εργαστεί στην Βοσνία και να γνωρίσει από πρώτο χέρι τη ΔΔΟ. Δούλεψα στην Μπάνια Λούκα (Banjia Luka) την πρωτεύουσα της Rεπούπλικα Sέρπσκα (República Srpska)  και συνεργαζόμουν με τον σημερινό Πρόεδρο Μίλοραντ Ντόντικ.(Milorand Dodic) με τον οποίον έχω φιλικές σχέσεις. Οι Κύπριοι πολιτικοί που είναι εναντίον της ΔΔΟ, είναι αυτοί που ταξίδεψαν μαζί μου είδαν και κατάλαβαν τι συμβαίνει πραγματικά με αυτό το ομόσπονδο κράτος και το περίπλοκο σύνταγμα του, που αποτέλεσε προϊόν  σκληρής διαπραγμάτευσης στο Ντέιτον (Dayton) του Οχάιο.

Τι συμβαίνει λοιπόν αυτό τον καιρό στην Βοσνία -Ερζεγοβίνη; Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων κατέθεσε εδώ και αρκετό καιρό στα Ηνωμένα Έθνη  αίτημα για απόσχιση της Repoublika Srbska από την Συμφωνία του Ντέιτον. Και περίμενε, εξηγώντας ότι δεν δουλεύει το σύστημα που εφαρμόστηκε με τις τρείς κυβερνήσεις, των Σερβοβόσνιων, των μουσουλμάνων και των Κροατών, και ούτε υπάρχει συνεργασία με την Κεντρική Κυβέρνηση. Όταν του ζητήθηκε βάσει της συμφωνίας περί εναλλάξ προεδρίας να αναλάβει για Πρόεδρος της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης, αυτός αρνήθηκε λέγοντας ότι είναι Πρόεδρος της Repoyblika Srpska και δεν χρειάζεται να κυβερνά και τους μουσουλμάνους. Έτσι δεν υπήρχε πλήρης συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση, π.χ. υπάρχει πρεσβεία της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης στην Ελλάδα αλλά και στο Ισραήλ, αλλά επειδή η κυβέρνηση δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο του λαού της χώρας, διότι οι Σέρβοι της Βοσνίας απέχουν, δεν υπάρχει ενιαία εξωτερική πολιτική. Οι πρεσβείες στο εξωτερικό αντιπροσωπεύουν βασικά τους μουσουλμάνους της Βοσνίας που κατευθύνονται και ελέγχονται από την Τουρκία. Οι Σερβοβόσνιοι  έχουν δυνατές σχέσεις με την Σερβία, την Ρωσία αλλά και την Κίνα.

Τον Οκτώβριο του 2021 ο Μίλοραντ Ντόντικ, μετά που αντιλήφθηκε την αδιαφορία της Δύσης, ανακοίνωσε τα σχέδια του για απόσυρση της Σερβικής διοικητικής οντότητας της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα από τα κρατικά θεσμικά όργανα της χώρας.

Κάτι παρόμοιο που θα συμβεί και στην Κύπρο εάν αποδεχτούμε την ΔΔΟ και προχωρήσουμε στον ορισμό των δύο κρατιδίων με μία κεντρική κυβέρνηση κλπ. Σχεδιάζοντας ουσιαστική απόσχιση ο Ντόντικ, σκοπεύει να δημιουργήσει διακριτές φορολογικές υπηρεσίες, στρατό και αστυνομία.

Πίσω από την πρωτοβουλία του Ντόντικ βρίσκεται η σταδιακή απεμπλοκή των ΗΠΑ και της ΕΕ από την Βοσνία. Η απουσία των εγγυητριών αυτών δυνάμεων σε μια περιοχή με τόσο επιβαρυμένη ιστορία θα ανάψει την θρυαλλίδα της βαλκανικής πυριτιδαποθήκης και πάλι

Ξέχασαν οι εγγυήτριες χώρες  ότι ξόδεψαν δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης μετά τον πόλεμο και ότι διατηρούσαν χιλιάδες στρατιώτες του ΝΑΤΟ στην περιοχή για την διαχείριση της εκεχειρίας.

Δυστυχώς φάνηκε από την αρχή της εφαρμογής της τριζονικής τρικοινωνικής Ομοσπονδίας (ΤΤΟ) στη Βοσνία ότι το σύστημα δεν θα δουλέψει. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί το σύστημα αυτό σε μια χώρα όπου υπάρχουν μεταξύ του λαού φυλετικές, πολιτικές και θρησκευτικές διαφορές. Οι μουσουλμάνοι της Βοσνίας, που είναι η πλειονότητα στη χώρα, ζητούσαν ενιαίο κράτος, οι Κροάτες της Βοσνίας απαιτούσαν αυτονομία των εδαφών τους και οι Σέρβοι της Βοσνίας απόσχιση από την συμφωνία, αυτονομία με δική τους κυβέρνηση και ενοποίηση με την Σερβία σε κάποιο στάδιο.

Η Αμερική υπαναχώρησε από τις υποχρεώσεις τους απέναντι στη Βοσνία το 2010, ξεκινώντας τις επιχειρήσεις τους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, αφήνοντας την ευθύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσφέροντας προοπτική ένταξης στα κράτη της περιοχής, ως εγγύηση περιφερειακής ασφάλειας. Το 2019 όμως τα κράτη αυτά (Βοσνία, Μαυροβούνιο, Σκόπια και Κόσοβο) αντελήφθησαν ότι η προοπτική αυτή δεν θα κατέληγε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Η απουσία της Δύσης επέτρεψε στη Ρωσία να προχωρήσει σε συμφωνίες με τους Σερβοβόσνιους, στηρίζοντας τα αιτήματα τους, ενώ η Τουρκία, τα κράτη του κόλπου π.χ. η Σαουδική Αραβία και το Ιράν στήριξαν και στηρίζουν τους μουσουλμάνους στις περιοχές τους. Εδώ επιθυμώ να αναφέρω ότι για να εισέλθει κάποιος  στο Σεράγεβο, θα πρέπει να περάσει  κάτω από δύο τεράστιες σημαίες, μία της Τουρκίας, και μία της Σαουδικής Αραβίας. Η πρώτη έδωσε όπλα και εκπαίδευση στους μουσουλμάνους τον καιρό του πολέμου  (1990-1995) και η δεύτερη τα χρήματα. Την εποχή που οι Σέρβοι ήταν πλειοψηφία στο Σεράγεβο υπήρχαν 17 τζαμιά μόνο και σήμερα υπάρχουν 250 τόσα τζαμιά κτισμένα στο Σεράγεβο…

Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων απογοητευμένος από την ολιγωρία της Δύσης, παρουσίασε τα αποσχιστικά του σχέδια μόνο αφού συνεννοήθηκε με την Μόσχα. Οι μουσουλμάνοι της Βοσνίας, νιώθοντας ότι εγκαταλείφθηκαν από τις δυτικές δυνάμεις, στράφηκαν στην Τουρκία για βοήθεια, ενώ οι Κροάτες της Βοσνίας απολαμβάνουν την στήριξη της Κροατίας, χώρας μέλους της ΕΕ. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Βοσνία είναι πολύ επικίνδυνη και όλα τα μέρη ετοιμάζονται για το χειρότερο. Εάν η θρυαλλίδα ανάψει ξανά κινδυνεύει η περιοχή , ακόμα και ολόκληρη η Ευρώπη, να αναφλεγεί και πάλι.

Ακριβώς το ίδιο θα συμβεί και στην Κύπρο εάν εφαρμοστεί η λύση της ΔΔΟ, μια λύση που με τις πρώτες διαφωνίες ή προβλήματα ανάμεσα στα δύο συνιστώντα κρατίδια ή στην Κεντρική Κυβέρνηση που θα προκύψει το μεν τουρκοκυπριακό κρατίδιο θα τρέξει στην μητέρα πατρίδα του, την Τουρκία, το δε ελληνοκυπριακό κρατίδιο στην Ελλάδα.

Επαναλαμβάνω ότι η λύση ΔΔΟ δεν μπορεί να δουλέψει σε ένα λαό που έχει μεταξύ του πολιτικές, φυλετικές και θρησκευτικές διαφορές και για αυτό πρέπει να απορριφθεί σαν λύση.

Το ΕΛΑΜ τα γνωρίζει όλα αυτά, για αυτό προβληματίζεται σοβαρά για το μέλλον της Κύπρου και προτείνει τη λύση του Ενιαίου Κράτους. Εδώ οι Τούρκοι δεν φοβήθηκαν να ξεφύγουν από τις συμφωνίες με τα ΗΕ κλπ. και εισηγήθηκαν τη λύση δύο κρατών και θα φοβηθούμε εμείς τι θα πουν οι «άλλοι» όταν πρόκειται για την επιβίωση μας;

Αινείας