Ο Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρίστος Χρίστου παρευρέθηκε το πρωί στο ετήσιο Εθνικό Μνημόσυνο του Ήρωα Κυριάκου Μάτση στο Παλαιχώρι.

Ο Κυριάκος Μάτσης, ήταν μια από τις πιο συγκλονιστικές μορφές της ΕΟΚΑ, ήταν άνθρωπος προικισμένος με σπάνιες αρετές και ιδανικά, προκαλούσε τον σεβασμό των συναγωνιστών του, τους παρηγορούσε, τους εμψύχωνε και τους συμβούλευε. Διέθετε ευγένεια, θάρρος και αξιοπρέπεια.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων της Κοινότητας όπου εψάλη ο Εθνικός μας Ύμνος. Στεφάνι κατέθεσε ο Πρόεδρος μας και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρίστος Χρίστου και ο Επαρχιακός του ΕΛΑΜ Λευκωσίας Γιώργος Τοούλας.

Το Ε.ΛΑ.Μ τίμησε τους πεσόντες υπέρ Πίστεως και Πατρίδος της Κυπερούντας:

Τελέστηκε το Εθνικό Μνημόσυνο των πεσόντων της Κοινότητας Κυπερούντας κατά την διάρκεια του Εθνικοαπελευθερωτικού μας Αγώνα ’55 – ’59, Χριστόδουλου Καννάουρου, Κυριάκου Χαραλάμπους, Γιώργου Χαραλάμπους και Αυγουστή Σάββα.

Τελέστηκε επίσης το Εθνικό Μνημόσυνο των πεσόντων της Κοινότητας κατά την τουρκική εισβολή του 1974 Χαράλαμπου Ελευθερίου, Νεόφυτου Κουππή, Στυλιανού Αντωνίου, Σωτήρη Προκοπίου και των αποβιωσάντων αγωνιστών Κυπερούντας.

Εκ μέρους του Προέδρου του ΕΛΑΜ και υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας Χρίστου Χρίστου, στεφάνι κατέθεσε ο συναγωνιστής Πέτρος Αυγουστή και εκ μέρους του ΕΛΑΜ Τροόδους η συναγωνίσρια Έλενα Σταυρινίδη.

Παρουσία του Ε.ΛΑ.Μ στο μνημόσυνο ηρώων στους Καπέδες:

Όπως όλα τα Εθνικοθρησκευτικά Σωματεία, έτσι και το  Θ.Ο.Ι. Καπέδων, ήταν κέντρο μυήσεως αγωνιστών στον αγώνα, για την απελευθέρωση από τους Άγγλους κατακτητές. Πολλά από τα μέλη του σωματείου, εντάχθηκαν στις τάξεις της Ε.Ο.Κ.Α. και πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους, για τους σκοπούς του αγώνα.

Τέσσερα από τα μέλη του σωματείου πλήρωσαν με το αίμα τους, την αγάπη τους για την πατρίδα. Ο Γεώργιος Ζαχαρία σκοτώθηκε πολεμώντας το Δεκέμβριο του 1963, δίπλα στο σωματείο Ολυμπιακός. Ο Ανδρέας Προδρόμου δολοφονήθηκε εν ψυχρώ, από τους Τούρκους το Μάιο του 1964, μεταξύ των χωριών Αναλυόντα και Μαρκί.

Ο Κώστας Καψάλης, κληρωτός στρατιώτης της 32ας Μοίρας Καταδρομών, μετά από διαταγή, της τότε ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς, σκοτώθηκε από «αδελφικές σφαίρες», την 15η Ιουλίου του 1974, στην επιχείρηση κατά του Προεδρικού. Ο Κυριάκος Νεοκλέους σκοτώθηκε πολεμώντας κατά των Τούρκων εισβολέων, τον Ιούλιο του 1974 στις μάχες, ανάμεσα στο Αεροδρόμιο Λευκωσίας και το Γερόλακκο.

Στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου του Ε.ΛΑ.Μ  Χρίστου Χρίστου κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος της Παράταξης μας Στέλιος Νεάρχου και εκ μέρους του Ε.ΛΑ.Μ Ταμασσού η συναγωνίστρια Γαλάτεια Δρουσιώτη.

Στην εκκλησία Αγίου Σπυρίδωνα στη Λεμεσό τελέστηκε το ετήσιο Εθνικό Μνημόσυνο του τελευταίου πεσόντα του Εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα 1955-59 Πανίκου Συμεού. Στεφάνι κατέθεσε ο Επαρχιακός του ΕΛΑΜ Λεμεσού Πόλυς Ανωγυριάτης.

Το ΕΛΑΜ τίμησε τον Σάββα Ροτσίδη στο Μάμμαρι:

Αντιπροσωπεία της Επαρχιακής Λευκωσίας του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.), παρευρέθηκε σήμερα στο ετήσιο Θρησκευτικό και Εθνικό μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Σάββα Ροτσίδη που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Μάμμαρι.

Ο ήρωας γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1935 στο χωριό Μάμμαρι. Αποφοίτησε από την Εμπορική Σχολή Σαμουήλ και με την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ εντάχθηκε στην αντάρτικη ομάδα Πιτσιλιάς – Τροόδους όπου και ανέπτυξε σημαντική δράση. Τον Οκτώβριο του 1956 συνελήφθηκε από τους Άγγλους, μεταφέρθηκε στα κρατητήρια Πλατρών όπου κακοποιήθηκε βάναυσα. Κατάφερε να δραπετεύσει και συνέχισε την αντάρτικη του δράση. Σκοτώθηκε ξημερώματα της 25ης Νοεμβρίου 1958 σε ενέδρα των Άγγλων.

Στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) και υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας Χρίστου Χρίστου κατέθεσε ο αναπληρωτής επαρχιακός Λευκωσίας Ιωσήφ Κορφιάτης.

ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ! ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΚΑΜΙΑ ΛΥΣΗ ΤΥΠΟΥ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ!