Έχουμε μείνει στήλη άλατος όσον αφορά τους χειρισμούς για το κυπριακό. Μετά από πρωτοβουλία του ιδίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιου Γκουντέρες θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Κυριακής 4 Ιουνίου συνάντηση του πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ψευδοπροέδρου του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακκιντζι. Αξίζει να σημειωθεί ότι  το ραντεβουδάκι έχει κλείσει για τις 7 το βράδυ ώρα Νέας Υόρκης, δηλαδή 2 τα ξημερώματα Δευτέρας ώρα Κύπρου.

Και ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης ετοιμάζεται να ταξιδέψει για την Νέα Υόρκη, ασφαλώς και κάτω από τις πιέσεις του κόμματος του, αλλά και του ΑΚΕΛ, ο Μουσταφά Ακκιντζί ήδη θέτει προυποθέσεις για αυτό το ταξίδι μιλώντας για δυο συνιστώσες πολιτείες, για βορρά και νότο και για εκ περιτροπής προεδρία. Μάλιστα, οι δηλώσεις του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων έγινε στον Άγιο Αμβρόσιο σε ένα φεστιβάλ που στα κατεχόμενα το διαφημίζουν μάλιστα ως 10ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ βερικόκου.

Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες είναι ότι την στιγμή που ο ΟΗΕ προσπαθεί για επανέναρξη των συνομιλίων και την στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία φέρεται να κάνει συνεχώς υποχωρήσεις για χάρην του διαλόγου ο Μουσταφά Ακκιντζί και η Τουρκία προκαλούν διαρκώς θέτοντας προς αμφισβήτηση τόσο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα όσο και την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανδρέας Θεοφυλάκτου

Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου ΕΛΑΜ